Zamjenik župana

Braut: Ne odustajemo od projekta Mrtvaška, stanovnici Ilovika moraju biti svjesni posljedica

Sanja Gašpert

Vojko Braut / Foto Mateo Levak

Vojko Braut / Foto Mateo Levak

Stanovnici Ilovika moraju preuzeti odgovornost i prema svojim drugim susjedima, otočanima zbog propasti projekta, drži zamjenik župana.Odgovarajući na novinarsko pitanje u kojoj je fazi projekt Mrtvaška i odustaje li se od njega kako se posljednjih dana piše po medijima, zamjenik župana Vojko Braut na konferenciji za novinare kazao je kako su u tijeku pregovori s izvođačem radova.


– Ne odustaje se od projekta, iako radovi kasne više od godinu dana, a svi znamo zašto kasne, jer zbog aktivizma stanovnika otoka Ilovika nismo mogli ući na gradilište.


Isto tako svjesni smo da je u posljednjih godinu dana zabilježen rast cijena materijala i energenata i tu je potrebno redefinirati odnose s izvođačem i vidjeti da li se može naći zajedničko rješenje.
Primorsko-goranska županija i svi drugi dionici u projektu mišljenja su da projekt treba nastaviti, kada smo već došli u ovu fazu.


“Ne gradimo mi to samo za Ilovčane”


Stalno je naglasak na otoku Iloviku, međutim, ovaj je projekt puno većeg i šireg značaja, dakle on se ne gradi samo za njih, nego i za stanovnike svih drugih otoka kojih je puno više nego Ilovčana.


Mislim da je krajnje nekorektno od Ilovčana da pokušavaju svim tim drugim otocima negirati standard života koji oni već sada imaju, kazao je Braut.


Dodao je kako je Županija svoj dio posla obavila, maksimalno je udovoljila zahtjevima koje utječu na kvalitetu života na otoku.


Omogućili smo privremeni pristanak, ušli u gradilište, kroz gradilište se komunicira s otokom normalno, prihvatili smo zahtjev za smanjenje rive u jednom dijelu, više od toga ne možemo napraviti.


Stanovnici Ilovika moraju biti svjesni posljedica, jer ako projekt propadne imat će to određene i to velike financijske reperkusije na županijski proračun, a oni moraju preuzeti odgovornost i prema svojim drugim susjedima, otočanima zbog propasti projekta, zaključio je Braut.


Novac zdravstvenim ustanovama


Zamjenik primorsko-goranskog župana Vojko Braut izvjestio je na redovitoj tjednoj konferenciji za novinare o rasporedu proračunskih sredstava županijskim zdravstvenim ustanovama, pa će tako Primorsko-goranska županija Domu zdravlja PGŽ-a dodijeliti 440 tisuća kuna za izgradnju lifta u zgradi Doma zdravlja u Krku, što će, kako je kazao Braut, poboljšati punu komunikaciju po zgradi.


– Više od pola milijuna kuna ide također Domu zdravlja PGŽ-a, a radi obnove biokemijskog laboratorija. Sljedeće se odnosi na odobrenje Zavodu za hitnu medicinu PGŽ-a za nabavku četiri vozila pogona 2×2 kotača, u vrijednosti od dva milijuna kuna za središte u Rijeci, kao i za ispostave Krk, Mali Lošinj i Rab, a nabavljamo i dva vozila pogona 4×4 kotača u vrijednosti 1,4 milijuna kuna za ispostavu Čabar i središte u Rijeci.


To su off-road vozila koja mogu ići po šumi i voziti po snijegu. Dakle, ukupna vrijednost ulaganja u zdravstvo prema ovim posljednjim odlukama su 3,5 milijuna kuna s PDV-om, kazao je Braut.


Projekt u luci Rab


Pročelnica Upravni odjel za pomorsko dobro, promet i veze Nada Milošević istaknula je kako su odobrena sredstva Županijskoj lučkoj upravi Rab za projekt rekonstrukcije i sanacije obale u luci Rab.


– Ovim projektom predviđena je izgradnja takozvanog trećeg gata koji se nalazi na samom ulazu u luku Rab, dakle prije ovog projekta koji se sada uspješno završava, a to je onaj lukobran gdje se nalazi ribarska luka koja se završava.


Taj gat duljine je 44, a širine osam metara i bitno će utjecati na smirivanje cijelog akvatorija u okviru same luke Rab. Pored izgradnje tog gata predviđena je sanacija i rekonstrukcija obalnog pojasa u dužini od 365 metara, tu je vrlo zanimljiv dio u smislu funkcionalnosti jer služi za privez i odvoz plovila, odnosno za održavanje tih pomorskih linija, ali isto tako u jednom dijelu je i u funkciji pješačke zone, pa je bila značajna suradnja s Gradom Rabom da se ovaj projekt doista podrži i realizira.


Vremenski uvjeti utječu na plavljenje tog dijela rive i bitno otežavaju odvijanje prometa, kretanje pješaka i svih sudionika u prometu.


Ovaj projekt trebao bi doprinjeti otočnom povezivanju, ali isto tako i standardu života naših stanovnika na otocima. Sredstva za ovaj projekt osigurana su kroz europski operativni program, dakle strukturne i investicijske fondove, radi se o iznosu od iznosu od 36.529.000, a riječ je o bespovratnim sredstvima.


Županijska lučka uprava Rab provela je postupak javne nabave, javila su se četiri ponuditelja, a najpovoljniji je Sun Adria, jedan od izvođača radova u našim lučkim područjima, koji se dokazao svojom kvalificiranošću i kvalitetom rada.


Ponuda koju je dala Sun Adria s PDV-om uklapa se u planski iznos i iznosi 29.296.756 kuna. Radovi bi trebali biti dovršeni u roku od osamnaest mjeseci, kazala je Milošević.