150 godina Prvog tabora

Branitelji, HDZ-ovci, Mostovci i Akcija mladih zajedno molili u Kastvu, poveo ih Marin Miletić

Helena Fogas

Sa spontanog okupljanja u Kastvu, pred zajedničku molitvu

Sa spontanog okupljanja u Kastvu, pred zajedničku molitvu

Uz molitvu Marina Miletića položili su cvijeće i zapalili svijećuGrad Kastav i Općina Matulji u petak su organizirali obilježavanje 150. godišnjice Prvog tabora Hrvata Istre i kvarnerskih otoka, uz pokroviteljstvo hrvatskog Predsjednika Zorana Milanovića, koji je i bio na svečanosti.


Ovoga vikenda održana je još jedna manifestacija, spontano su se organizirali i obilježili ovaj povijesni dan članovi Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata Kastav, dragovoljci »Tigrova«, legendarni vukovarski branitelj Lujo Soldić te predstavnici različitih političkih stranaka oporbe – HDZ-a HDS-a, HSP-a, Akcije mladih Kastav i Mosta.


Kako se ističe u priopćenju kastavskog HDZ-a, “ideje koje su bile u temelju ovoga Tabora doživjele su ostvarenje pobjedom u Domovinskom ratu.
Grad Kastav nije pozvao predstavnike hrvatskih branitelja koji djeluju u UHBDR-u Kastav, kao niti predstavnike političkih stranaka oporbe, što nas je sve jako ražalostilo”.


Stoga su se oni sami organizirali te su uz molitvu Marina Miletića položili cvijeće i zapalili svijeću, a prisutne je pozdravio predsjednik UHBDR-a Kastav Marino Grbac, dok je govor održao branitelj i invalid Domovinskog rata Josip Gabrić.