Inicijativa

Brajdu valja očuvati i vratiti u život, evo i kako

Edi Prodan

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Jedan od vidova za spas je da se paviljon pretvori u mjesto gdje će se prodavati autohtoni, ekološki proizvodi iz PGŽ-a, ali i iz čitave Hrvatske, kao i to da mu se dodatno pridruži i gastronomski dioProces ubrzane izgradnje Art kvarta »Benčić« dao je vjetar u leđa i inicijativi uvođenja novih sadržaja u paviljon tržnice Brajda. Kako je istaknuo dogradonačelnik Rijeke Marko Filipović, Grad je uložio nemala sredstva u obnovu tog paviljona, više od tri milijuna kuna, no kako se u procesu proizvodnje i prodaje poljoprivrednih proizvoda domaćeg porijekla događaju nimalo dobre stvari, kolateralna je žrtva i tržnica Brajda. Međutim, dodao je, ono na čemu će Grad inzistirati jest proširenje centra grada i na Brajdu.


Dobre novosti


​Inicijativa za spas tržnice Brajda, točnije njezinog 125 godina starog paviljona, jednog od zanimljivijih spomenika riječke urbane kulture, u najkraćem je mogućem roku dala prve konkretne, optimistične rezultate.
– Potpuno se slažemo da je jedan od vidova za spas paviljona tržnice Brajda mogućnost da se u određenom ritmu pretvori u mjesto gdje će se prodavati autohtoni, ekološki proizvodi iz Primorsko-goranske županije, ali i iz čitave Hrvatske, kao i to da joj se dodatno pridruži gastronomski dio.


Učinit ćemo sve što je u našoj moći da se taj prostor očuva i vrati u život, a u tom je smislu već obavljen i niz razgovora, dok neki tek slijede. Novosti su dobre, postoji velika želja da se onemogući zatvaranje Brajde, dodao je Filipović, koji je ujedno i koordinator nastojanja obnove paviljona uvođenjem novih sadržaja.


Kao je poznato u slučaju tog kasnohistoricističkog spomenika, problem nije u očuvanosti objekta, jer je on nedavno temeljito zaštićen, već u – sadržaju. Stalni presing velikih trgovačkih centara, posebno onih prehrambenih, neprestano gura na marginu prodaju domaćeg povrća, voća, mliječnih i mesnih prerađevina ili ribe na tržnicama.


Značajno svemu tome doprinosi i kolaps hrvatske poljoprivrede koja u sudaru sa stranom konkurencijom živi svoje možda i najteže dane. Zbog svega, kat Brajdinog paviljona je već godinama prazan, a zadnjih se mjeseci ubrzano prazni i – prizemlje. Točnije, ostalo je još svega nekoliko poslovnih subjekata koji se nalaze u nezavidnoj situaciji.


Razvojne perspektive


S obzirom na to da se Grad Rijeka vrlo otvoreno i agilno postavlja kao zainteresirani partner, institucija koja će stvoriti okvir djelovanja »nove Brajde« te da je sada potpuno jasno kako će Art kvarta »Benčić« u punom volumenu oživjeti u relativno kratkom vremenu, rađaju se neke sasvim nove razvojne perspektive Rijeke.


U njih se sjajno uklapa i oživljavanje Brajde. Ono što se također vrlo skoro očekuje – participacija je PGŽ-a čija »Kašetica« itekako ima iskustveno i organizacijski što ponuditi u osmišljavanju Brajde.


S obzirom na to da još uvijek postoji vrlo realna šansa da tamo negdje u siječnju osvane naslov »Zatvorena tržnica Brajda«, barem u onom dijelu koji se odnosi na obnovljeni paviljon, zadnji je čas za inicijativu u kojoj će združenim snagama Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija toj i takvoj, povijesno važnoj i arhitektonski jedinstvenoj Brajdi vratiti život.


Trgovački s naglaskom na domaće, ekološke OPG-ove, kao i gastronomski za koji se zainteresirao nemali broj vrhunskih chefova spremnih u njoj organizirati sjajne gastronomske iskorake.