Spektal u Starčevićevoj ulici u Rijeci

Borba za poslovni prostor: uz pomoć zaštitara ušla u prostor koji je kupila 2000. godine

Damir Cupać

Na sudu u Ljubljani dobila sam pravomoćnu presudu da je poslovni prostor moje vlasništvo. Do sredine 2000-ih poslovni prostor u Starčevićevoj 2a i 2b, riječ je o ukupno 123 kvadrata, iznajmljivao je Grad Rijeka– Taj poslovni prostor u postupku denacionalizacije vraćen je slovenskim državljanima s kojima sam stupila u kontakt i kupila ga 2000. godine. Zbog niza indicija da će mi opet biti onemogućeno njegovo korištenje, bila sam prisiljena ući u posjed toga poslovnog prostora. Na sudu u Ljubljani dobila sam pravomoćnu presudu da je poslovni prostor moje vlasništvo. Do sredine 2000-ih poslovni prostor u Starčevićevoj 2a i 2b, riječ je o ukupno 123 kvadrata, iznajmljivao je Grad Rijeka. Nakon toga prostori su izuzeti iz upravljanja Grada. Jedan poslovni prostor cijelo vrijeme koristi Rijekatekstil Domus, dok je u drugome banka. Imala sam provjerenu informaciju da se Rijekatekstil Domus sprema na izlazak iz poslovnog prostora, a u što smo se sami uvjerili, ali da je jednako tako intencija u njega ubaciti drugu tvrtku. Da se to dogodilo, mi bismo opet bili prisiljeni voditi dugogodišnje sporove kako bismo stupili u posjed našega vlasništva. Zbog toga smo sa zaštitarima ušli unutra, pojašnjava Šota. Ona naglašava da od 2009. godine čeka od hrvatskih sudova priznanje pravomoćne sudske odluke iz Ljubljane. 


    – Pravomoćnu presudu 2009. godine odnijeli smo na Općinski sud koji ju je potvrdio, a na što je Rijeketakstil Domus uložio žalbu. Cijelo vrijeme predmet je na Županijskom sudu i mi još čekamo da se to pravno pitanje riješi. Apeliramo zbog osjetljivosti cijele situacije, a riječ je o obrani našega vlasništva koje je ustavna kategorija, da se donese presuda. Uvjerena sam da Županijski sud ne može ne potvrditi pravomoćnu presudu, izjavila je Šota. 


    Predsjednik Uprave Rijekatekstil Domusa Dragan Rukavina, tvrtke u vlasništvu Mirka Pavičića, na ulazu u poslovni prostor pojasnio je da očekuje da se Starčevićeva 2 isprazni kako bi se Rijekatekstil Domusu omogućilo vraćanje protupravno oduzetoga posjeda.   


Samovolja
– Županijski sud odbio je potvrditi pravomoćnost presude jer se nekretnina nalazi u Hrvatskoj i za nju je nadležan hrvatski pravni sustav. Promjenom vlasnika, čak i da Slavica Šota uspije dokazati vlasništvo, zakupac se ne može dovoditi u nepovoljniji položaj. Dobili smo privremenu mjeru Općinskoga suda da napuste poslovni prostor oni koji su ušli na silu, a što se zove samovolja. I to u trenutku dok su dvije djelatnice bile unutra. Meni kao odgovornoj osobi tvrtke nisu ni dozvolili ulazak u poslovni prostor. Očekujem da će mirno napustiti prostor kako bismo se mi vratili u posjed poslovnoga prostora u kojemu smo 20 godina, izjavio je Rukavina.