Angažirana predstava

Premijera ‘Života s vagom’: Bolest djece i prijetnja mentalnom zdravlju

Bruna Matičić

Predstava »Život s vagom« treći je dio trilogije »Kazališne priče« / Foto M. GRACIN

Predstava »Život s vagom« treći je dio trilogije »Kazališne priče« / Foto M. GRACIN

Svako treće dijete u dobi od deset godina je prekomjerno teško ili pretilo, a prije samo desetak godina bilo je to svako peto dijete, upozorava Davor Štimac, predsjednik Hrvatskog društva za debljinuRIJEKA – U Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku jučer je održana svečana premijera kazališne predstave »Život s vagom« čiji je cilj educirati mlade o poremećajima u prehrani.


Predstava namijenjena srednjoškolskom uzrastu realizirana je u suradnji Udruge liječenih i oboljelih od hepatitisa Hepatos Rijeka i kazališta Ri Teatar te na edukativan i duhovit način progovara o problemu poremećaja u prehrani te općenito brige za vlastito fizičko i mentalno zdravlje.


Riječ je zapravo o trećem dijelu trilogije »Kazališne priče«, odnosno edukativnih predstava programa prevencije rizičnih ponašanja mladih koje provodi udruga Hepatos Rijeka te u suradnji s Ri Teatrom širi svoje poruke među mladima s područja grada Rijeke i cijele Primorsko-goranske županije.
Naime, zajedničkom suradnjom dosad su realizirali dvije predstave – »Lucijina priča« i »Boca istine« – koje obrađuju teme eksperimentiranja s opojnim sredstvima i zlouporabe alkohola te one o krvlju prenosivim virusnim infekcijama i zaraznim bolestima, dok nova predstava »Život s vagom« obrađuje temu poremećaja u prehrani.


 Zajednički projekt Udruge Hepatos Rijeka i Ri Teatra i ovaj je put dobio same pozitivne kritike / Foto M. GRACIN

Zajednički projekt Udruge Hepatos Rijeka i Ri Teatra i ovaj je put dobio same pozitivne kritike / Foto M. GRACIN


Mentalno zdravlje


– Tema poremećaja u prehrani obrađuje se kroz psihološki i socijalni aspekt što daje širok opseg razmatranja ovog problema. Nije riječ o edukaciji o zdravoj prehrani jer je to manje-više svima poznato, već njome želimo upozoriti na psihološke i socijalne aspekte društvenih mreža i današnje stvarnosti koja uvelike utječe na mentalno zdravlje mladih te, u konačnici, može rezultirati veoma ozbiljnim posljedicama kao što su i poremećaji u prehrani.


Predstava se tako, kroz poremećaje u prehrani, bavi i mentalnim zdravljem naših mladih, istaknula je uoči premijere predsjednica udruge Hepatos Rijeka Aleksandra Marković.


Budući da su s prethodnim predstavama gostovali u srednjim školama naše županije, kazala je da im je želja i cilj da i ovu predstavu vide srednjoškolci diljem županije, ali i ostatku Hrvatske.


Predstavu »Život s vagom« režirao je Marko Dorčić prema tekstu Branka Ružića, a u njoj glume Ana Marija Brđanović, Sendi Bakotić i Hrvoje Zubčić.


Recenzent predstave Davor Štimac, predsjednik Hrvatskog društva za debljinu koje djeluje unutar Hrvatskog liječničkog zbora, na jučerašnjoj svečanoj premijeri istaknuo je zabrinjavajuće podatke.


Ugrožena djeca


– Poremećaji u prehrani danas su nešto što zaista muči mnoge mlade ljude i na neki način otežava im život. Naime, debljinu kao glavni poremećaj u prehrani posljednjih smo godina zaustavili kod odrasle populacije, posebno kod žena, međutim kod djece i mladih ona izrazito raste. Svako treće dijete u dobi od deset godina je prekomjerno teško ili pretilo, a prije samo desetak godina bilo je to svako peto dijete.


Radi se o zaista ozbiljnom alarmu i u tom smislu o debljini treba govoriti kako bi došlo do pozitivnih promjena, rekao je Štimac, te istaknuo da problem ne leži u povećanom unosu hrane, već glavnim problemom smatra smanjeno kretanje i nebavljenje sportom te današnji sjedilački način života u kojem smo svi prikovani uz ekrane.


– Uz debljinu imamo i drugu krajnost, a to su anoreksija, bulimija i ostali poremećaji u prehrani koji su nešto manje izraženi, uglavnom kod mladih djevojaka, ali su vrlo ozbiljni i opasni. Smatram da je ova predstava pravi način kako kulturom, odnosno kazališnom predstavom, približiti problem široj javnosti te svima onima koji se bore s tim problemom ili mogu utjecati na njegovo rješenje, zaključio je.