Erasmus+ projekt

Bogatstvo različitosti: OŠ Pećine škola je europskih vrijednosti

Ingrid Šestan KučićRIJEKA – »Bogatstvo različitosti« naziv je Erasmus+ projekta Osnovne škole Pećine koji se nalazi pri kraju, a na završnoj prezentaciji predstavljene su sve ostvarene mobilnosti kao i druge aktivnosti koje su se tijekom projekta održavale u školi.


Tijekom proteklih godinu dana, koliko je projekt trajao, škola je kroz tri cilja podizala svijest o važnosti međukulturalnog dijaloga, tolerancije, inkluzije i općenito prihvaćanja različitosti, ali i uključivanja novih i inovativnih metoda poučavanja kroz kreativnost učenika i učitelja. Tijekom projekta učitelji su svoja saznanja stjecali na raznim strukturiranim tečajevima diljem Europe kao i na praćenju rada u drugim partnerskim organizacijama, a škola je postala mjesto širenja europskih vrijednosti i drugih općih ciljeva programa Erasmus+.


Putovanjima su obuhvaćene zemlje poput Cipra, Španjolske, Grčke, Slovenije, Italije i Austrije, a teme strukturiranih tečajeva bile su povezane s kreativnosti, igrifikacijom, rješavanjem problema, projektnim učenjem, inkluzijom, dramskim tehnikama ili emocionalnom inteligencijom.

Ukupna vrijednost projekta je 23.075 eura i u potpunosti je financirana sredstvima Europske unije, a osim brojnih izložbi, radionica, predavanja, terenske nastave ili prezentacija, društvene mreže škole imale su više od 200 objava od kojih su neke imale i doseg koji premašuje desetak tisuća osoba.


U projektu su sudjelovali: Janja Giaconi, Snježana Sabljak, Tamara Ručando, Tea Jurčić, Nikolina Tomljanović, Eda Jozipović, Silvija Mavrinac, Christiana Jelača, Igor Vlajnić, Ksenija Sobotinčić Štropin i Jasna Vukonić-Žunič, a najavljeni su i budući planovi OŠ Pećine, jer od ove godine škola je nositelj i akreditacije Erasmus+ u području općeg odgoja i obrazovanja što jamči da će sve do 2027. godine redovito primati bespovratna financiranja za ostvarenje postavljenog Erasmus+ plana.


Za novu godinu pristigla je Odluka nadležne Agencije za mobilnost i programe Europske unije u kojoj OŠ Pećine ima dobiti 27.583 eura, što je povećanje iznosa od 19,54 posto. Upravo zbog toga u sljedećoj školskoj godini očekuju se i mobilnosti učenika koja su konkretno i najavljena na završnoj prezentaciji, posebno u Graz i San Remo.


Osim rada na svojim ciljevima škola je osigurala sustavno dijeljenje svih stečenih znanja putem procesa diseminacije, a kako je istaknuo koordinator Erasmus+ programa Igor Vlajnić, ukupno je održano 7 stručnih predavanja, 8 prezentacija u drugim školama potencijalnim korisnicima Erasmus+, obilježena su 32 spomendana, desetak izložbi i pregršt ostalih aktivnosti.