TKO ĆE SE KANDIDIRATI?

Bitka za Obersnelovu fotelju: Velike stranke bez kandidata, zasad su tu samo “komunistica” i “klerikalac”

Edi Prodan

FOTO RONI BRMALJ

FOTO RONI BRMALJ

Postoje naznake da će najkasnije u studenom u Rijeku doseliti jedna iznimno poznata osoba, iskusni političar koji će tada postati i HDZ-ovom kandidatom za riječkog gradonačelnikaA dan je tako lijepo počeo. Prije 40 godina Paraf je izdao jedan od najboljih albuma cjelokupne hrvatske glazbene povijesti na kojem se posebno znakovito ističe svevremenska Perspektiva.


I baš je ta misao, “a dan je tako lijepo počeo” bila dominantna čelnim ljidima Grada Rijeke dok je u popodnevnim satima, najprije svečanom akademijom, počela predstava otvaranja EPK. Bila je subota, 1. veljače 2020.


Danas, svega devet mjeseci kasnije, na istoj je sceni u političkom smislu – potpuna kakofonija. Klasični hrvatski politički dvojac, SDP i HDZ, u neobičnoj je situaciji.
SDP je na nacionalnoj razini u potpuno suicidalnom sukobu tako da ga “periferne pojave” poput konačnog definiranja osobe koja će ih voditi na lokalnim izborima, podsjećamo termin im je 16. svibnja 2021., u trećem najvećem hrvatskom gradu uopće ne zanimaju.


HDZ je jasno izrazio želju da nakon suverene pobjede na parlamentarnim izborima uskoro uzme i sva četiri najveća hrvatska grada. Želja je izražena, no na riječkom se području osoba koja će taj plan i provesti još ne vidi.


Postoje naznake da će najkasnije u studenom u Rijeku doseliti jedna iznimno poznata osoba, iskusni političar koji će tada postati i HDZ-ovom kandidatom za riječkog gradonačelnika, no još se o tome službeno šuti.


A ono što se zna su: Katarina i Marin. Da, čim se spomene već istaknute kandidate za gradonačelničke pozicije iz redova Radničke fronte i Mosta, Katarinu Peović i Marina Miletića, većina odmah dodaje – ekstremisti. Komunistica i klerikalac. Crveno i crno. Isključivi ljudi.


Možda, ali oni su u kampanju itekako krenuli. Otvorenog, beneševskog garda. Jasno daju do znanja što misle. I da, baš ih standardno biračko tijelo SDP-a i HDZ-a, itekako spominje. I koiko god kod političkih analitičara bili označeno kao “marginalci za do 10 posto”, oni ne misle tako. Štoviše, uvjereni su da zbog urušavanja standardne politčke dominacije koja u Rijeci funkcionira već 30 godina, zluradi će reći 75, njih dvoje jedini imaju šanse za – drugi krug.


Dakako, nisu Rijeka samo HDZ i SDP. Pita se tu jako mnogo i PGS, koji itekako vidi svoju šansu privlčenja lijevog centra što će mu omogućiti ulazak u finalni drugi krug, tu su i Domovinski pokret, Akcija mladih, Bura, Lista za Rijeku, tu su i ekspoziture novih članova  Sabora poput Pametno ili Stranke s imenom i prezimenom, Demokrata, Unije Kvarnera, Možemo, nezavisnih listi koje će se sigurno pojaviti,… Ali kad sve zbrojimo i oduzmeno, opet – Katarina i Marin.


Iskusni političari na sve ovo imaju poruku – pijetao koji rano kukurikne… OK, ali što ako se kukurikanje pijetlova koji će se probuditi u veljači malo tko bude čuo? Hoće li se ipak, na čuđenje mnogih, dogoditi tektonske promjene u svijesti biračkog tijela tako da će riječko finale odigrati – “ekstremi”.


Dan je ljepo bio počeo. Nastavak je donio silne oluje. Kakav će mu smiraj biti 16. svibnja u 19 sati – baš nitko ne može do kraja procijeniti. Zapravo, hoće li “ekstremno finale” te nedjelje uopće biti iznenađenje? Ili tek – očekivani rasplet. Paraf je davno rekao – pred nama je budućnost i perspektiva, užitak rada, reda i mira.