Sajam poslova

Bili smo na RITEH Job.Fairu: Pronaći kvalitetne mlade ljude u IT sektoru postala je znanstvena fantastika

Vladimir Mrvoš

Foto Vladimir Mrvoš

Foto Vladimir Mrvoš

Ove godine u auli Tehničkog fakulteta okupilo se čak 26 visokotehnoloških tvrtki sa sjedištem u Hrvatskoj, ali međunarodnih tvrtkiU petak je na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Rijeci održan 6. sajam poslova – Job.Fair 2023. Prema broju okupljenih studenata interes je bio velik, jer nije tajna da su studenti ovog fakulteta “tražena roba” i da mnogi mogu dobiti posao već potkraj studija.


Ove godine u auli Tehničkog fakulteta okupilo se čak 26 visokotehnoloških tvrtki sa sjedištem u Hrvatskoj, ali međunarodnih tvrtki, koje su svoju djelatnost zainteresiranim studentima predstaviti putem izložbenih prostora te kroz kratke prezentacije.


Job.Fair 2023 otvorio je dekan Tehničkog fakulteta, prof. dr. sc. Lado Kranjčević koji je naglasio da izravnim kontaktom studenata, budućih mladih inženjera koje uskoro čeka susret s tržištem rada i tvrtki, njihovih potencijalnih poslodavaca, studentima je omogućen jedinstveni uvid u mogućnosti koje im se nude po završetku studija, kao i za vrijeme njegovog trajanja.
Foto Vladimir Mrvoš


– Job.Fair 2023 također je izvrsna prilika tvrtkama da kroz predstavljanje svoje djelatnosti, kao i proizvoda, usluga, opreme i projekata na kojima rade, privuku zainteresirane studente i sa njima ostvare prvi kontakt, kazao je Kranjčević.


Postavljali hrpu pitanja


Riječka informatička tvrtka RIS koja se predstavila na Job.Fairu u potrazi za mladim stručnjacima.


– Manifestacije ovog tipa od strateške su važnosti za tvrtke poput RIS-a. Pronaći kvalitetne mlade ljude u IT sektoru postala je znanstvena fantastika, s tim problemom se susreću svi iz naše branše.


Digitalna transformacija je neminovna, potražnja za našim uslugama je sve veća. Tri desetljeća stvaran je brand poznat po kvaliteti svojih usluga i vlastitih rješenja i na tomu nastavljamo inzistirati. A za to nam treba kvalitetan kadar.


Foto Vladimir Mrvoš


 


Danas smo oduševljeni zanimanjem studenata računarstva. Možda je razlog što smo jedni od rijetkih danas koji su predstavili razvoj poslovnih aplikacija, ali vidim da su svi štandovi dobro posjećeni.


Postavili su nam hrpu pitanja. Zanimalo ih je što radimo, odakle smo, proizvodi, postupak zapošljavanja, ali čini mi se da su im ipak najvažnije edukacije i međuljudski odnosi.


Vjerujem da će nam mogućnost direktnog kontakta sa studentima donijeti rezultate jer u najavi su mnogi projekti i planiran je dalji rast RIS-a na inozemna tržišta. Sve pohvale organizatoru na izvrsnoj organizaciji i vidimo se sljedeće godine, rekla nam je Marina Matijaš Kreso iz RIS-a.


Razgovarali, još su neodlučni


Tvrtka Span zapošljava više od 800 programera, arhitekata IT rješenja, savjetnika, stručnjaka za IT podršku, poslovnih analitičara i istraživača, ali i daljwe u u potrazi za studentima Tehničkog fakulteta.


Foto Vladimir Mrvoš


– Možemo reći kako smo i ove godine, već tradicionalno, bili na RITEH Job.Fair eventu. Drago nam je što smo imali priliku predstaviti Span i brojne razloge zašto je kod nas super raditi.


Možemo se pohvaliti kako nam kroz godine dolazi velik broj studenata i jako nam je drago kad nas prepoznaju kao poslodavca kod kojeg bi htjeli započeti svoj profesionalni razvoj.


Imamo različite programe stručnih praksi koje prilagođavamo tržištu rada i vlastitim potrebama, pa nam puno mladih IT-jevaca dođe upravo preko njih.


Foto Vladimir Mrvoš


Nerijetko nam se dogodi da ti studenti u Spanu dočekaju i vlastitu diplomu, a potom odluče ostati s nama, kaže Melita Ferjanić, iz tvrtke Span.


Studenti su bili zadovoljni sajmom i ponudom mogućih poslova, spremni za nove radne izazove, ali ne i za konkretne izjave o obavljenim razgovora s mogućim poslodavcima.


– Razgovarao sam sa nekoliko tvrtki i još sam neodlučan, rekao nam je jedan student diplomskih studija, a slično razmišljaju i njegove kolege.


Interes studenata ogroman, cilj ostvaren


Prodekan za nastavu Tehničkog fakulteta, izv. prof. dr. sc. Jonatan Lerga, kazao je nakon završetka ovogodišnjeg Job. Faira da je zadovoljan ovogodišnjim izdanjem sajma jer su se odazvali brojni studenti strojarstva, računarstva, brodogradnje i elektrotehnike u potrazi za svojim budućim zaposlenjem.


Foto Vladimir Mrvoš


– Osim zaposlenja, tvrtke nude stručne praske, studentske poslove, usavršavanja, izradu završnih i diplomskih radova pod vodstvom komentora iz industrije i dr.


Fakultet je iznimno otvoren za suradnju s gospodarskim subjektima te u suradnji s istima modernizira svoje studijske programe orijentirane potrebama tržišta rada, a prateći najnovije tehnološke trendove.


Potražnja za kvalitetnim obrazovanim inženjerskim kadrom, kakav izlazi s Tehničkog fakulteta, danas je sve veća, a visokoobrazovani kadar koji završava Tehnički fakultet u Rijeci sve cjenjeniji.


Foto Vladimir Mrvoš


Studenti se u pravilu, ako žele, zapošljavaju već tijekom studija i praktično mogu birati između brojnih poslodavaca koji nude zanimljive i dobro plaćene poslove.


Job.Fair je jedan od oblika suradnje između poslovnih i subjekata i Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. S obzirom na veliki interes studenata, sajam je uspješno ostvario svoj cilj, zaključio je Lerga.