STEP RI

Big Bang Camp: Timovi sa Sveučilišta u Rijeci osvojili prve tri nagrade

Portal Novi list

Sudionici programa s mentorima

Sudionici programa s mentorima

Ove godine, prva i treća nagrada su otišle na Tehnički fakultet dok je drugu nagradu osvojio tim s Medicinskog fakulteta, svi sa Sveučilišta u RijeciUnatoč pandemiji, ali uz poštivanje epidemioloških mjera, u STEP RI znanstveno-tehnologijskom parku Sveučilišta u Rijeci, ovih dana je održan petodnevni program transformacije znanstvenih spoznaja i novih tehnologija znanstvenika i poduzetnika u nove proizvode i usluge.


Na Big Bang Camp-u je ove godine sudjelovalo 11 timova koji su četiri dana radili na razvoju svojih ideja te polazili edukacije iz poduzetničkih znanja i vještina. Timove su pratili mentori iz Hrvatske i iz inozemstva, među kojima je bio i Edin Kočo, koji je kao mladi znanstvenik postao suosnivač Gideon Brothersa, globalno uspješnog startupa iz područja robotike.


Uz Edina Koču, mentori su bili i Audrey Russo iz Pittsburgh Technology Council-a te Boris Golob i Neven Tamarut iz Step Ri. Završnog petog dana, polaznici su prezentirali svoje unaprijeđene projektne ideje pred četveročlanim žirijem sastavljenim od predstavnika Sveučilišta, poduzetnika i investitora.


Proširili vidike
U programu su sudjelovali polaznici iz cijele Hrvatske, no većina su bili znanstvenici ili studenti Sveučilišta u Rijeci. Ove godine, prva i treća nagrada su otišle na Tehnički fakultet dok je drugu nagradu osvojio tim s Medicinskog fakulteta, svi sa Sveučilišta u Rijeci.


Iz pobjedničkog tima Arian Skoki komentirao je važnost programa za njega i drugog člana tima Romana Polića, rekavši: „Big Bang Camp nam je dao priliku da se odmaknemo od inženjerskog svijeta te si postavimo ključna pitanja u procesu razvoja proizvoda.Mentori su imali izrazito bitnu ulogu jer su svojim savjetima proširili vidike koje smo do tog trenutka imali. Svakako smo svi iz ovoga jako puno naučili, a potvrda je bio i zadnji dan gdje se vidjela ogromna razlika u prezentacijama u odnosu na sam početak kampa.“


Neprocjenjivo iskustvo


Olga Cvijanović Peloza, Sveučilišna profesorica s Medicinskog fakulteta u Rijeci, s Katedre za anatomiju i članica drugoplasiranog tima uz doc. dr. sc. Mirnu Petković Didović sa Zavoda za medicinsku kemiju, biokemiju i kliničku kemiju, izjavila je:


“Big Bang Camp nam je pružio neprocjenjivo znanje o tome kako ideju razviti u proizvod tj. novu tehnologiju u našem slučaju, koja će naći svoje mjesto na tržištu biomaterijala koji se primjenjuju u dentalnoj medicini.


Uz pomoć mentora BB kampa razvili smo svoj poslovni model i vremensku lentu koja uključuje primijenjeno istraživanje, patentiranje novog biomaterijala, publiciranje  znanstvenog rada i kreiranje ugovora o licenci.Nakon svega mogu reći da nas je BB kamp usmjerio na našem putu razvoja patenta, što je neprocjenjivo iskustvo, a ako uspijemo prodati tehnologiju za razvoj novog biomaterijala zainteresiranim tvrtkama, bit će to i „story of our lives“.


Drugi Big Bang Camp


Ovo je drugi Big Bang Camp, a ukupno četrnaesti program Step Ri čije je održavanje podržalo Veleposlanstvo SAD-a u Hrvatskoj. Direktor Step Ri Boris Golob istaknuo je:


„U proteklih osam godina Veleposlanstvo SAD u Zagrebu je omogućilo stvaranje i provedbu novih programa podrške poduzetništvu, od podrške znanstvenicima i startupima u ranoj fazi razvoja svoje ideje do inovativnih programa osposobljavanja radne snage za tehnološka poduzeća i reindustrijalizaciju društva.


Veleposlanstvo SAD-a je uz osiguranje financijskih sredstava i aktivno sudjelovalo u kreiranju naših programa kao i u dovođenju iznimnih pojedinaca što je u biti neprocjenjivo i čini razliku prema sličnim programima u regiji. Radujemo se nastavku suradnje, pomicanju granica i novim programima u godinama pred nama.“