Cikloturistička ponuda

Biciklistički vodič budući nositelji outdoor ponude

Bruna Matičić

Na terenu postoji niz biciklističkih manifestacija koje privlače velik broj zaljubljenika u prirodu, a mogućnosti za daljnji razvoj su velike, posebice sada, u cijeloj situaciji s epidemijom, kada gosti vole i žele biti na otvorenomRIJEKA – Turistička zajednica Kvarnera i Turistička zajednica otoka Krka u suradnji s Istarskom razvojnom turističkom agencijom (IRTA) osmislile su i zajedno provode program edukacije biciklističkih vodiča s ciljem širenja cikloturističke i outdoor ponude na Kvarneru. Ovaj zanimljiv i pažnje vrijedan program edukacije namijenjen je budućim bicklističkim vodičima te ljubiteljima biciklizma omogućuje da svoju sportsko-rekreativnu aktivnost povežu s turističko-vodičkim poslom, ali im pruža i mogućnost da postanu budući nositelji cikloturističke i outdoor ponude.


Novi edukacijski program jučer su predstavile Irena Peršić Živadinov, direktorica TZ-a Kvarnera, Majda Šale, direktorica TZ-a otoka Krka te Martin Čotar iz IRTA-e, u društvu Diane Felker iz HGK – Županijska komora Rijeka koja je podržala i financijski potpomogla ovaj program.


Uređena infrastruktura


– Posljednih godina TZ Kvarner razvija posebne segmente turističke ponude i nastojimo brendirati ono u čemu smatramo da smo dobri, poput gastronomije, obiteljskog smještaja, zdravstvenog turizma, pa tako i cikloturizma. Cijeli projekt Kvarner outdoor koji uključuje razvoj cikloturizma važan nam je za dovođenje gostiju u predsezoni i posezoni.
Na terenu postoji niz biciklističkih manifestacija koje privlače velik broj gostiju, zaljubljenika u prirodu, a mogućnosti za daljni razvoj su velike, posebice sada, u cijeloj situaciji s epidemijom, kada gosti vole i žele biti na otvorenom, rekla je Peršić Živadinov te objasnila kako Kvarner s preko 3.000 kilometara uređenih biciklističkih i pješačkih staza ima velik potencijal za razvoj cikloturizma. Međutim, bez ulaganja u kvalitetu i ljude ne može se razvijati proizvod, stoga je ova edukacija biciklističkih vodiča doprinos razvoju cikloturizma na Kvarneru, zaključila je.


Majda Šale istaknula je da se na otoku Krku sve više razvija outdoor, a s uređenom infrastrukturom biciklističkih i pješačkih staza te zajedničkom suradnjom turističkih zajednica koje pokrenću lokalne programe mogu uspješno provoditi i realizirati kvalitetne programe.


Pustolovni turizam


– S velikim brojem upita u predsezoni i posezoni za slobodnim aktivnostima na otvorenom, a najviše upravo onih usmjerenih na bicikliranje i pješačenje, krenuli smo u razvoj outdoora i brendiranje Krka kao outdoor destinacije, rekla je Šale, te napomenula da su u tom pravcu krenuli i s izradom strategije razvoja outdoora na otoku Krku koje je u tijeku. Najavila je i tri aktraktivna biciklistička vikend događanja na Krku koje su zajendički organizirale turističke zajednice pod nazivom Krk Bike Story, a započinju prvim vikendom lipnja te će se nastaviti kroz cijeli mjesec. Edukacije biciklističkih vodiča u trajanju od ukupno pet dana već su u tijeku i održavaju se ovog i sljedećeg vikenda, a upisanih 16 polaznika će se nakon edukacije stečenim vještinama moći uključiti u buduće sustavno razvijanje i promicanje biciklističke i outdoor ponude na kvarneru.


Osim ove edukacije biciklističkih vodiča, Diana Fekler najavila je da će HGK u 2021. godini nastaviti ciklus edukacija za pustolovni turizam koji se u suradnji s HGSS-om provodi u svim većim gradovima Hrvatske, te će se u lipnju provoditi u Rijeci, o čemu će javnost pravovremeno obavijestiti.


Službena licenca za vođenje gostiju – biciklista

Važno je napomenuti da Istarska razvojna turistička agencija edukacije provodi od 2008. godine i prihvaćeni su na nacionalnoj razini, što znači da će polaznici po završetku edukacije dobiti službenu licencu Hrvatskog biciklističkog saveza koja je službena licenca za vođenje biciklističkih gostiju.


Osim toga, Martin Čotar ističe da program podrazumijeva edukaciju polaznika u domeni kartografije, orijentacije, ali i fiziologije, sportske prehrane i treninga, kao i osmišljavanja i kreiranja biciklističkih paketa, vještine upravljanja grupom, financijske aspekte te sve što će ih osposobiti za daljnji rad u agenciji, ali i stvaranje vlastite ponude cikloturizma