15 točaka

Besplatan javni internet stigao u Kraljevicu

Biljana Savić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Izuzev samog središta grada, ispred Brodokomerca, pristupne točke nalaze se na rivi, na području Dvorca Frankopan, Kaštela Zrinski, Doma kulture i sporta u Kraljevici te u gradskoj upravi, a tri točke su i u ŠmrikiKraljevičani i njihovi gosti dobili su 15 bežičnih pristupnih točaka za besplatan javni internet u gradu.


Izuzev samog središta grada, ispred Brodokomerca, pristupne točke nalaze se na rivi, na području Dvorca Frankopan, Kaštela Zrinski, Doma kulture i sporta u Kraljevici te u gradskoj upravi.


Naselje Šmrika besplatan će internet imati na području Doma “Ivica Turina” te na dječjem igralištu pokraj škole, a Križišće u Društvenom domu. Proširenjem mreže u narednom razdoblju uslugu besplatnog interneta dobit će i Bakarac.
Besplatan internet u Kraljevicu je stigao u sklopu inicijative Europske komisije WiFi4EU, a projekt je realizirala kompanija A1 Hrvatska.


Foto galerija: Besplatan bežični internet stigao u Kraljevicu Foto: Marko Gracin


Naime, ugovorom vrijednim 11.945 kuna A1 Hrvatska se obavezala isporučiti i instalirati aktivnu i pasivnu mrežnu opremu te održavati sustav širokopojasne mreže, to je realizirano u roku tri tjedna.


Ivan Gabrić, glavni direktor uza poslovne korisnike A1 Hrvatska istaknuo je da je Grad Kraljevica dobio vrhunsku mrežnu WiFi opremu.


– Pristupne internetske točke na svih 15 lokacija opremili smo najboljom mrežnom infrastrukturom na tržištu kakvu predstavlja Aruba Networks koja je i okosnica naše ponude WiFi usluga.


Proteklo razdoblje itekako namm je pokazalo koliko je važna telekomunikacijska infrastruktura i rješenja za pristup internetu za rad od kuće, školovanje na daljinu i ono najvažnije – povezivanje s najbližima, kazao je Gabrić i istaknuo da je cilj inicijative WiFi4EU osigurati besplatan pristup internetu za građane i posjetitelje na javnim prostorima za koje je Europska komisija osigurala vaučere od 15.000 eura.


Kraljevički gradonačelnik Dalibor Čandrlić istaknuo je da je ovaj projekt vbažan i za građane Kraljevice, i za goste, odnosno za razvoj turizma.


– Želja mi je imati moderniji, otvoreniji i pristupačniji grad i zadovoljne sugrađane koji dobivaju kvalitetan javni pristup internetu. Uvođenjem besplatnog interneta na 15 pristupnih točaka našim smo sugrađanima omogućili mogućnost besplatnog korištenja interneta na javnim površinama i u javnim prostorima.


S obzirom na vrijeme u kojem živimo i sve veću upotrebu digitalnih tehnologija uvođenje besplatnoh interneta svakako će pomoći našim sugrađanima, a realizacija ovoga projekta upotpunjuje turističku infrastrukturu, pa će neši gosti na brz in pesplatan način moći doći do željenih informacija na području grada, kazao je Čandrlić.