Dječji vrtić "Vladimir Nazor"

Belu nedeju prvi put otvorila djeca: Predstavljena slikovnica “Mač(š)ka i zec”

Ingrid Šestan Kučić

Snimila Angela MAKSIMOVIĆ

Snimila Angela MAKSIMOVIĆ

Oni su istraživali, osmislili priču, napravili ilustracije, a rezultat je razigrana izvrnuto-obrnuta slikovnica 


KASTAV  Po prvi put tradicionalnu kastavsku feštu u čast jeseni i mladom vinu, Belu nedeju, otvorila su djeca. Polaznici odgojno-obrazovne skupine “Lumbrelice” kastavskog Dječjeg vrtića “Vladimir Nazor” bili su danas glavni akteri otvorenja trodnevne manifestacije i to zasluženo, jer ovogodišnja Bela nedeja započela je predstavljanjem njihove slikovnice “Mač(š)ka i zec”. Slikovnica je rezultat istoimenog projekta koji se realizirao tijekom prošle pedagoške godine, a uz djecu u njemu su sudjelovali i roditelji te odgajatelji. Sve se odvijalo pod palicama voditeljica projekta Ane Kinkela i Maje Ljubičić, a glavnu su ulogu u svemu imali najmlađi Kastavci. Oni su istraživali, osmislili priču, napravili ilustracije, a rezultat je razigrana izvrnuto-obrnuta slikovnica.

Foto galerija: Belu nedeju prvi put otvorila djeca: Predstavljena slikovnica "Mač(š)ka i zec" Foto: Angela MaksimovićSlikovnica pomaže u razvijanju tolerancije


 
– Izvrnuto-obrnuta, jer se čita samo desna strana slikovnice, a kada se dođe do kraja slikovnica se izvrne i obrne te počinje druga verzija priče pisana na kastavskom govoru, dok je prvi dio na književnom standardnom jeziku. Tako “Mačka i zec” postaje “Maška i zec”. To je priča koja je namijenjena djeci od djece i svima koji njeguju dijete u sebi, a pomaže u razvijanju tolerancije i prihvaćanju te uvažavanju različitosti. Poučava i nenasilnom rješavanju sukoba. Uz tiskanu verziju napravili smo i digitalnu pa je to multimedijalni projekt, a prije tiskanja slikovnice posjetili smo i Novi list kako bi djeca vidjela proces tiskanja knjiga, objasnile su voditeljice projekta.


Slikovnica je nastajala šest mjeseci, a osmislila su je djeca u dobi od dvije i pol do sedam godina. Svatko je dijete autor jedne ilustracije priče koju su u cijelosti osmislili sami, a suradnici su Smiljan Grbac, Ana Barišić, Cvjetana Miletić, Matea Stepčić i Hani Mohorovičić Srdoč.


Izražavajući zadovoljstvo što su upravo djeca sa slikovnicom “Mač(š)ka i zec” otvorila Belu nedeju kastavski gradonačelnik, Matej Mostarac, istaknuo je da je ta trodnevna manifestacija tradicionalno započinjala izložbom Udruge Belica. Prvi dan trodnevne manifestacije predstavljen je i XXV. Zbornik Kastavštine te je u Muzejskoj zbirci Kastavštine otvorena izložba o povijesti vina i vinarstva na području Slovenije i Hrvatske, a predstavljena je i povijest vinarstva u Kastavštini.


Pod ovogodišnjim motom “Vavek nova štorija” program će se nastaviti sutra u podne na Aleji Velikana. U programu “Pozdrav Beloj nedeji” sudjeluju: Glazbeno društvo “Spinčići” Kastav, DVD Kastav, sopci, KUD Učka Matulji, Mješoviti pjevački zbor “Sempre Allegro” Rijeka, učenici Osnovne škole “Milan Brozović” Kastav te članovi Bratovštine Hrvatskih vinskih Vitezova Viteški stol Kastav.


 


Predstave, radionice i lunapak na tri lokacije


 


Najmlađe posjetitelje “Bele nedeje” uz predstave i radionice čeka i lunapark na čak tri lokacije, a kako je Bela nedeja najpoznatija po svom sajmu i ove je godine pripremljena raznolika ponuda OPG-ova, drvenih rukotvorina, nakita, igračaka, odjeće i ugostiteljske ponude, a u večernjim satima nastupit će Gustafi i Grooversi. Glavnina gastronomske ponude posjetitelje čeka na Fortici, a u blizini je i glavna pozornica na kojoj se cijelo vrijeme manifestacije izmjenjuju brojni izvođači. Posebna regulacija prometa započela je još danas te je za sav promet do ponedjeljka u ponoć zatvorena cesta kroz Kastav (Šporova jama – Belići), a javni autobusni prijevoz do 2. listopada u ponoć odvija se prema izmijenjenom voznom redu.