Bogat program

Bela nedeja – vavek nova štorija: Evo što vas čeka ove godine u Kastvu na fešti mladog vina

Vladimir Mrvoš

Neva Andonov Lipovac, Berislav Sušanj, Matej Mostarac, Saša Brusić, Nikola Niki Peršić, Patricia Rumac / Foto: A. MAKSIMOVIĆ

Neva Andonov Lipovac, Berislav Sušanj, Matej Mostarac, Saša Brusić, Nikola Niki Peršić, Patricia Rumac / Foto: A. MAKSIMOVIĆ

Na ovogodišnjim događanjima od 30. rujna do 2. listopada, Kastav će ponovo će živi punim plućima od jutra do mraka, a prošlogodišnjih 45.000 posjetitelja, sigurno će biti premašeno jer su meteo prognostičari, najavili lijepo vrijemeKASTAV – I ove godine u Kastavu, tradicionalno krajem rujna i početkom listopada održati će se tri najbolja dana u godini – “Bela nedeja”, fešta u čast jeseni i mladom vinu.


Na ovogodišnjim događanjima od 30. rujna do 2. listopada, Kastav će ponovo će živi punim plućima od jutra do mraka.


Prošlogodišnjih 45.000 posjetitelja sigurno će biti premašeno jer je najavljeno lijepo vrijeme pa bi ovogodišnja “Bela nedeja” trebala postaviti novi rekord.
Prema najavi na konferenciji za novinare, vinogradari i vinari imali su izazovnu godinu koja je rezultirala odličnom berbom i sjajnom mladom belicom.Za sve gušte


Ovogodišnju Belu nedeju i događanja na na njoj tradicionalno pred kućom Belice na Neva Andonov Lipovac iz organizatora Grada Kastva, Berislav Sušanj, predsjednik Udruge Belica, Matej Mostarac, gradonačelnik Kastva, Saša Brusić, direktor Turističke zajednice Kastav, Nikola Niki Peršić šef benda Koktels i Patricia Rumac, enolog.


Ovogodišnji moto “Bele nedeje” je “Vavek nova štorija”, a organizatori najavljuju da će sve posjetitelje sajama i pratećih događanja, manifestacija oduševiti, kao što to čini od 1400. godine, jer je trodnevni program složen s puno ljubavi i pažnje, počevši od sajamske ponude, gastronomskih delicija, Festivala vina i zabave po svačijem guštu.Uz belicu kastavskih vinara, Udruženje Kvarner Wines na trgu Crekvina organizira Festival vina CrekVINA na kojem će se predstaviti sve članice Udruženja: OPG Ružić Zvoneća, Plovanić vina Kastav, Vinska kuća Pavlomir Novi Vinodolski i iz Vrbnika s otoka Krka PZ Vrbnik, Gospoja, Kuća vina Ivan Katunar, Katunar Estate Winery, Vinarija Šipun i Vinarija Gospoja.


Na CrekVINI će se moći kušati i vina članova Udruge Belica, a kako bi pojačali eno iskustvo Kvarnera svoja će vina ponuditi Vina Kapić i Vina Rumac iz Matulja, Karleuša Wines Vin de Garage iz Rijeke i Vina Herman iz Kolavića, dok će za destilate, rakije i likere zadužena biti destilerija Suza iz Bregi.


Iz vinske regije Hrvatska Istra i Kvarner prisutni će biti Vinarija Boškinac, a iz Istre stiže IQ klaster s proizvodima koji nose oznaku Istarska kvaliteta i vinarije Bažon, Prskalo i Brčić.


Vina iz ostalih krajeva hrvatske predstavit će MD Group distribucija vina, Mladenić vina i Kutjevo.


Radionice za djecu


Na trgu Lokvina bit će pozornica s programima, predstave i radionice za djecu te bogata ugostiteljska ponuda. Glavnina gastronomske ponude posjetitelje čeka na Fortici, a u blizini će biti i glavna pozornica na kojoj će se tijekom tri dana i noći izmjenjivati brojni izvođači.


Tako će u subotu koncert imati Koktelsi i SuperCover Band & Daniel Beni, u nedjelja – Gustafi i Grooversi, a u ponedjeljak – Mauro Staraj i Infinity Band Croatia.


Najmlađi posjetitelje “Bele nedeje” uz predstave i radionice imati i lunapark na čak tri lokacije, kod Šporove jama, u Sportskoj zoni i na trgu Belveder.


Naravno, Bela nedeja je zapravo najpoznatija po svom sajmu ili samanju koji će imati raznoliku i bogatu ponudu OPG-ova, drvenih rukotvorina, nakita, igračaka, odjeće i naravno ugostiteljske ponude, a biti će i tradicionalnog pečenja s ražnja.


Organizatori su Grad Kastav i Turistička zajednica grada Kastva uz visoko pokroviteljstvo predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića i podršku brojnih sponzora, najavljuju tri nezaboravna dana i noći, zabavu na dvije pozornice s odličnim izvođačima i uličnim zabavljačima, uz naravno bogatu gastro i eno ponudu, izložbe i radionice, lunapark i sajam i naravno – lijepo vrijeme.Otvaranje manifestacije u subotu u 14 sati


Ovogodišnja Bela nedeja biti će službeno otvorena u subotu 30. rujna u 14.00 sati zdravicom ispred Kuće belice s promocijom slikovnice Mač(š)ka i zec, Dječjeg vrtića “Vladimir Nazor” iz Kastav i skupinom Lumbrelice.


“Pozdrav Beloj nedeji”


Uz sajam mladog vina, “Belu nedeju” obilježavaju prezentacije starih zanata, te zanimljiva kulturna događanja kojima se oživljava baština ovog kraja. Tako će u nedjelju u podne na Aleji Velikana održati program “Pozdrav Beloj nedeji”.


U programu sudjeluju: Glazbeno društvo “Spinčići” Kastav, DVD Kastav, sopci, KUD Učka Matulji, Mješoviti pjevački zbor “Sempre Allegro” Rijeka, učenici Osnovne škole “Milan Brozović” Kastav: Dora Jardas, Mien Perhat, Sofia Midžić, Sunčana Dukić, Ela Šegulja, Samuel Grbac, Lea Gašparini, Katja Krpan i Petra Jelovica (mentorice Sanja Kinkela i Karmen Šimetić), te članovi Bratovštine Hrvatskih vinskih Vitezova Viteški stol Kastav.