DIGITALNA PISMENOST

Bakić Centru za tehničku kulturu Rijeka i Pomorskoj školi Bakar donirao robote za istraživanje mora

Jakov Kršovnik

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM), neprofitna udruga koju je osnovao poduzetnik Nenad Bakić počela je s podjelom robota za podvodno snimanje i mjerenje temperature moraRIJEKA – Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM), neprofitna udruga koju je osnovao poduzetnik Nenad Bakić počela je s podjelom robota za podvodno snimanje i mjerenje temperature mora u sklopu projekta »Građanska znanost: mjerenja i promatranja mora«. Roboti će biti podijeljeni 16 škola i udruga, a Nenad Bakić jučer je na korištenje robote predao Centru za tehničku kulturu Rijeka te Pomorskoj školi Bakar.


– To su dvije fantastične institucije te vjerujemo da će organizirati suradnju i s drugim zainteresiranim školama i ustanovama. Želimo dokumentirati klimatske promjene u moru, što će biti moguće ovim robotom koji može ići do sto metara u dubinu te mjeriti temperaturu. Mislim da će ukupnost mjerenja za nekoliko godina dati vjerodostojnu temperaturnu sliku, a nadamo se da ćemo potaknuti još veći ciklus istraživanja mora te interes i kod djece i odraslih, rekao nam je Bakić. On je potom nastavio prema Krku i Cresu gdje će također podijeliti robote osnovnim školama »Fran Krsto Frankopan« i Malinska- Dubašnica, Centru za podvodna istraživanja Navalis na Košljunu te Športskom ribolovnom društvu Parangal iz Cresa.


Praktična nastava


Projekt je primarno namijenjen mladima osnovnoškolske i srednjoškolske dobi, a osim prikupljanja podataka za buduće analize, iz IRIM-a ističu da ovim žele stvoriti osjećaj odgovornosti prema moru kod mladih, ali i unaprijediti njihovu digitalnu pismenost te ih pripremiti za zanimanja 21. stoljeća u znanosti i tehnologiji. Po dovršetku podjele mentori će educirati djecu i mlade kako mjeriti temperaturu mora, snimati podmorje, uzimati uzorke s morskog dna i istražiti druge aspekte hrvatskog podmorja.
Izvršna direktorica CTK-a Rijeka Olivera Stanić kaže nam da CTK želi provoditi što više STEM radionica, umrežavati se na nacionalnoj i međunarodnoj razini, a zato su se i prijavili za sudjelovanje u projektu IRIM-a.


– Drago nam je što su nas prepoznali i što je gospodin Bakić došao osobno uručiti robota s kojim će djeca upoznavati podmorje, poručila je Olivera Stanić. Jedan od voditelja radionica i predavača u CTK-u je Ivan Mušanović koji podcrtava da će robot sigurno razveseliti njihove polaznike.


– Djeca će se sigurno raspametiti, što je i naš cilj – zainteresirati djecu za znanost. Zato sve ovo radimo, kaže Mušanović.


U ime Pomorske škole Bakar robota je u riječki Centar za tehničku kulturu došao preuzeti nastavnik strukovnih predmeta Hrvoje Zloković. On ističe da im je izuzetna čast što su u prilici sudjelovati u ovom projektu te kroz praktičnu nastavu s učenicima istraživati podmorje.


Tehničke karakteristike


– Nadam se ćemo ga što više koristiti u našem Bakarskom zaljevu kako bismo i na taj način obogatili edukaciju naših učenika, kaže Zloković. Podvodni robot »Chasing Innovation Gladus Mini« može zaroniti do sto metara dubine, snimati 4K UHD videosnimke i slikati 12 Mp fotografije. Ima dva horizontalna potisnika s maksimalnom brzinom od 2 m/s te tri vertikalna potisnika s maksimalnom brzinom od 1 m/s, kao i mogućnost nagiba od 45 stupnjeva. Uz robota dolazi i dodatak – robotska ruka. Nosilac projekta je udruga IRIM – Croatian Makers, a partneri su WWF Adria, The European Wergeland Centre i HGSS. Projekt financijskom donacijom podržava Mate Rimac.


Jedan uređaj i HGSS-u


U ovom donacijskom ciklusu podvodne će robote dobiti 16 ustanova, a HGSS će, kao partner u projektu, nabaviti jednog podvodnog robota. U projekt su uključeni: Pomorska škola Bakar, OŠ Stjepana Radića Bibinje, Športsko ribolovno društvo Parangal iz Cresa, Gimnazija Dubrovnik, Srednja škola Hvar, Centar za podvodna istraživanja Navalis Košljun, OŠ »Fran Krsto Frankopan« Krk, OŠ Braća Glumac na Lastovu, OŠ Malinska- Dubašnica, OŠ Murterski škoji, Udruga Društvo za robotiku Istra, CTK Rijeka, Srednja škola Pomorska škola Split, Udruga Perle iz Starog Grada, OŠ Tučepi te OŠ »Eugen Kvaternik« iz Velike Gorice.