Skladno naprijed

Bakarski Sklad proslavio svoj 144. rođendan

Sanja Gašpert

Slavljenički nastup pjevačkog zbora Sklada

Slavljenički nastup pjevačkog zbora Sklada

Za ovakav odličan Sklad kakav danas imamo najzaslužniji su članovi kojima je Sklad temeljni dio života, ističe predsjednica KUU Sklad Dunja VladislovićKulturno-umjetnička udruga Sklad iz Bakra proslavila je 144. rođendan, slavljeničkim koncertom koji je održan u Domu kulture Matija Mažić, pred velikim brojem posjetitelja iz Bakra, Rijeke i okolice.


Kako je istaknuto, već 144 godine Sklad živi pod krilaticom “Skladno naprijed” i danas je, unatoč izazovima koje je donio COVID-19, jaka i stabilna udruga u kojoj djeluju četiri sekcije – ženski vokalni sastav, komorni vokalni sastav, sekcija za vizualne umjetnosti i volonterski centar Bakar++.


– Za ovakav odličan Sklad kakav danas imamo najzaslužniji su članovi koji bez rezerve Sklad stavljaju rame uz rame sa svojim osobnim potrebama, problemima i težnjama, kojima je Sklad temeljni dio života.
Veliki broj zanimljivih i kvalitetnih projekata Sklada već su se dobro profilirali, a prepoznali su ih i poduprli Grad Bakar, PGŽ i Ministarstvo kulture i medija – kazala je predsjednica KUU Sklad Dunja Vladislović.


Sam koncert sastojao se od tri komponente – glazbenog, prezentacije rezultata održanog projekta Ba-Haus- bakarska škola vizualnog dizajna Dmitrija Čegodajeva te projekcije kratkih dokumentarnih filmova iz serijala “Ča-Da” Miljenka Šegulje.


U glazbenom djelu se KUU Sklad predstavio s novim zvukom, ne više kao mješoviti, već kao ženski vokalni sastav, koji je pripremala nova voditeljica, poznata dirigentica Nada Matošević Orešković.


Kao gost nastupio je i mladi tenor Kristijan Marušić, student nacionalne prvakinje Olge Šober, koji je oduševio svojom izvedbom poznate skladbe “Funiculi, funicula”.


Dobrom raspoloženju i dinamici svakako je doprinijela projekcija kratkih dokumentarnih filmova iz serijala “Ča-Da”, projekta koji podupire Ministarstvo kulture i medija, a kojem je osnovna namjera da se zabilježi i očuva urbana bakarska čakavština.


U četiri kratka filma, zanimljive priče iz mladosti i svakodnevnice ispričali su na bakarskoj čakavštini Karmela Klepac, Srećko Fužinac, Franjo Vicić i Vito Forenpoher.


I na ovom koncertu uz Sklad su stale bakarske udruge Udruga umirovljenika Grada Bakra – sekcija Bakarska gospoda te Gradska straža Bakar.