Najava

Bakarski KUD Sklad za vikend slavi Dan pobjede, ali i svoj 145. rođendan

Sanja Gašpert

Koncert odabranih prizora iz opere »Nikola Šubić Zrinski« posvećen rođendanu i obilježavanju državnih praznika Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih braniteljaBAKAR – Grad Bakar predstojećeg vikenda obilježava dva važna događanja – Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, uz svečanost polaganja vijenaca na Spomeniku poginulim braniteljima Grada Bakra, u petak, 5. kolovoza u 19 sati te koncert odabranih prizora iz opere Ivana pl. Zajca »Nikola Šubić Zrinski« u povodu obilježavanja 145. obljetnice Kulturno umjetničke udruge Sklad iz Bakra, u subotu, 6. kolovoza od 21 sat ispred Frankopanskog kaštela u Bakru. U slučaju lošeg vremena koncert će se održati u Domu kulture »Matija Mažić« u Bakru.


Dvodnevni program


Dvodnevni program pripremaju Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata Grada Bakra i KUU Sklad u partnerstvu s Gradom Bakrom, Turističkom zajednicoma grada Bakra i Župom sv. Andrije apostola te udrugama – Gradskom stražom Bakar, Udrugom Bakarska žena, Udrugom Bakarska gospoda, kao i Dobrovoljnim vatrogasnim društvom Bakar.


KUU Sklad osnovan je 1877. godine i jedna je od najdugovječnijih bakarskih udruga. Povodom svog 145. rođendana pripremila je bogat cjelogodišnji program. U prvom djelu godine Udruga je organizirala brojne koncerte i događanja poput koncerata »Uskrs u Bakru« i »Uskrsnija je Krist«, škole grafičkog dizajna Ba-haus, koncerta gudačkog kvarteta Cadenza, koncerta Ansambla Minstrel i uspona na Tuhobić, koncerta Trio Solemnis i koncerta Ansambla Camerata Garestin, a sudjelovala je i na brojnim koncertima diljem Hrvatske. Udruga aktivno radi na promociji zborskog pjevanja i klasične glazbe, a kroz svoje sekcije podupire očuvanje čakavštine, volonterski rad i rad s mladima.


Kruna proslave
Kruna proslave 145. rođendana bit će upravo koncert posvećen i obilježavanju državnih praznika Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja. Koncertna izvedba u Bakru obuhvatit će samo hrvatske scene, a radnju će povezati narator na bakarskoj čakavštini. Sudionici koncerta su poznati riječki i hrvatski umjetnici – nacionalna prvakinja Kristina Kolar (sopran), uz koju će nastupiti Robert Kolar (bariton), Marko Fortunato (tenor) i Vanja Zelčić (sopran). Na glasoviru će program korepetirati Igor Vlajnić, a narator će biti Dunja Sabljar i Mladen Cvijanović.