Interpretacijska tura

Otvoreno Margaretino leto: Bakarska šetnja kroz povijest

Katarina Bošnjak

Sabina Gvozdić u prekrasnom ambijentu među zidinama staroga grada / Foto M. LEVAK

Sabina Gvozdić u prekrasnom ambijentu među zidinama staroga grada / Foto M. LEVAK

Margaretino leto danas je otvoreno interpretacijskom turom oživljene povijesti naziva "Vremeplov Andrije Mohorovičića" u izvedbi Ive Sille i Bore ŠtrpcaBAKAR – Ovogodišnje izdanje Margaretinog leta, tradicionalne ljetne manifestacije koja se održava u Bakru, najsadržajnije je do sada, a danas je otvoreno interpretacijskom turom oživljene povijesti naziva “Vremeplov Andrije Mohorovičića” u izvedbi Ive Sille i Bore Štrpca. S početkom u 18 sati svi zainteresirani za priču o ovom velikom hrvatskom znanstveniku okupili su se ispred hotela Jadran te uživali učeći kroz već poznatu bakarsku šetnju kroz povijest.


Program se nastavio na Mornarskom trgu gdje je pripovjedačica Sabina Gvozdić u prekrasnom ambijentu među zidinama staroga grada pričala o Andriji Mohorovičiću, a posebno su zainteresirani bili najmlađi posjetitelji koji su pažljivo slušali o životu i važnim otkrićima ovog geofizičara.


Na Kaštelu je predstavljena knjiga o Frankopanima “Frangere pane” autora Tomislava Beronića, a zatim je na istom mjestu uslijedio i povijesni prikaz poslanstva krčkog kneza i kneginje Frankopan, a prvi dan Margaretinog leta zaključen je koncertom Jacquesa Houdeka ispred Kaštela.
Ovogodišnji program Margaretinog leta prilagođen je svim generacijama, pa će tako uključivati Mažoret party, Dječji dan, radionice za djecu, brojne koncerte i izložbe, a najavljene su i dvije predstave na Žalu ribara – “Ako nećeš ti, hoće njih tri” u izvedbi Ri Teatra i “Casablanca” u izvedbi Marija Battifiace i Irene Grdinić. Uz Ljetno kino, književna večer i fešta od brodeta u čast svete Margarete, zaštitnice Bakra, održat će se ukupno 25 različitih programa od kojih su 23 potpuno besplatna, a sve završava 30. srpnja Bakarskim susretima i koncertom Maje Šuput. Od male ribarske fešte Margaretino leto je kroz godine izraslo u idilični ljetni festival koji svim posjetiteljima nudi najbolje od zabave, kulture i povijesno-turističkih obilazaka.