Gradsko vijeće

Prihodi u Bakru smanjeni za 5 milijuna kuna, ali plaće zaposlenika gradske uprave i tvrtki ostaju iste

Sanja Gašpert

Foto: S. GAŠPERT

Foto: S. GAŠPERT

Grad se zbog korona krize odrekao niza prihoda i prepustio ih potrebama gospodarstva. No, unatoč svemu neće doći do smanjenja plaća u Gradskoj upravi, gradskim tvrtkama, a niti u vrtićima i knjižniciBAKAR – Grad Bakar je u travnju ove godine, zbog poznate situacije s koronavirusom, uprihodovao 3,6 milijuna kuna manje u odnosu na prošlogodišnji travanj, nešto manje smanjenje prihoda bilo je i u ožujku, a očekuje se i u lipnju, ali možemo »isplivati« do pet milijuna kuna manje prihoda. Svjesno smo se odrekli tih prihoda i prepustili ih gospodarstvu kroz razne mjere olakšavanja poslovanja tijekom korona krize, a sve zbog toga jer su nam gospodarstvenici jako bitni i da sačuvamo radna mjesta. Što je najvažnije, unatoč svemu tome nećemo smanjivati plaće niti u Gradskoj upravi, kao ni i u gradskim tvrtkama, a niti djelatnicima u vrtićima i knjižnici, kazao je bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić na sjednici Gradskog vijeća održanoj, zbog još uvijek aktualne epidemiološke situacije u Domu kulture »Matija Mažić« u Bakru.


«Kapitalci« idu dalje


Klarić je istaknuo kako unatoč svemu kapitalni projekti niti u vrijeme korona krize nisu stali, pa je tako proširenje Dječjeg vrtića Škrljevo završeno i čeka se tehnički pregled objekta, a u tijeku je opremanje zgrade namještajem, u punoj fazi izgradnje je i Vatrogasni dom na Škrljevu, »punom parom« radi se i u Industrijskoj zoni Bakar na Kukuljanovu, izgrađena su nova grobna mjesta na mjesnom groblju Kukuljanovo, priprema se dokumentacija za nove projekte, među njima i jedan od ključnih za Grad Bakar, a to je bakarski kolektor vrijedan 55 milijuna kuna. Klarić se, također, pohvalio činjenicom kako bakarsko područje postaje sve privlačnije mladim obiteljima kojih se sve više doseljava, među njima u posljednje vrijeme i sedamnaestero nove predškolske djece.


– U naša naselja doseljava se sve više ljudi, posebice mladih obitelji i očekujemo kako će popis stanovništva sljedeće godine pokazati porast broja mještana na našem području. Tomu je vjerojatno pridonijelo i sređivanje zemljišno-katastarskih knjiga, one su za područje Bakra već sređene, a sada se rade za Kukuljanovo i Škrljevo. Grad Bakar uskoro će imati dva sudca, naime, uredili smo prostor za dolazak još jednog sudca i zapisničara iz katastra. U svemu tome imali smo veliku podršku Vlade Republike Hrvatske i resornih ministarstava, kazao je Klarić, dodajući kako zbog manjeg broja klijenata Erste banka zatvara poslovnicu na Krasici, ali će ostaviti bankomat, ali da postoji interes za otvorenjem nove poslovnice u prostoru Industrijske zone Bakar na Kukuljanovu.


Bakarska Industrijska zona generator je razvojaVijećnica SDP-a Tamara Kojić ušla je u žestoku raspravu s gradonačelnikom Tomislavom Klarićem oko Industrijske zone Bakar. Naime, Kojić oduvijek drži tezu i nerijetko je iznosi na sjednicama Vijeća, a i u javnosti, kako se Grad Bakar nema što hvaliti uspjesima u razvoju Zone, jer je, kazala je, Bakar samo uzeo zonu koju je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman teritorijalnim preustrojem oteo Gradu Rijeci i dodijelio Gradu Bakru. Uslijedila je oštra reakcija gradonačelnika Klarića koji je kazao da tako može govoriti samo onaj tko ne voli svoj grad, netko neupućen i zlonamjeran.


– Bakar je vlastitim ulaganjima u infrastrukturu privukao poduzetnike u zonu koju je Rijeka ocjenjivala besperspektivnom, a u zonu ulaže i privlači poduzetnike i danas. Pa nismo preko noći i bez razvoja podignuli proračun s petnaest na devedeset milijuna kuna, kazao je Klarić. U raspravu se uključio i nezavisni vijećnik Juraj Malnar, koji je kazao kako je do prije nekoliko godina Bakar bio »grad slučaj«, a danas je evidentan njegov napredak te kako je znatna razlika između nekadašnjeg i današnjeg vodstva Grada. Također, kazao je Malnar, Grad Bakar, dok je spadao pod Rijeku, nije dobio niti »hrđavi čavao«.

Nezaobilazna je tema skoro svake sjednice bakarskog Gradskog vijeća Autotrolej, pa je tako na ovoj gradonačelnik Klarić izvijestio vijećnike kako je vratio račun za prijevoz učenika za travanj, koji je Autotrolej poslao iako u tom mjesecu nije prevozio putnike. Klarić smatra, kazao je, kako će korona kriza Autotroleju dobro doći kao izgovor za pogrešne poteze. Nevjerojatno je da smo 2005. godine plaćali pola milijuna kuna subvencija, danas blizu tri milijuna kuna plus prijevoz učenika i umirovljenika, a pritom nam je smanjen standard prijevoza, istaknuo je Klarić, dodajući kako je Grad Bakar podmirio sve svoje obveze prema Autotroleju i nema dugovanja.


Ublažene mjere


Na sjednici Gradskog vijeća bakarski su vijećnici jednoglasno donijeli odluku o stavljanju izvan snage odluke o mjerama za ublažavanje negativnih posljedica na gospodarstvo na bakarskom području za vrijeme epidemije bolesti COVID-19, što znači, kako je obrazložila pročelnica Upravnog odjela za proračun i financije Ivna Kauzlarić, da od 1. lipnja Grad nastavlja s obračunima i naplatama komunalne naknade i zakupa.


– S obzirom da je Stožer Civilne zaštite Republike Hrvatske izmijenio sve svoje odluke kojima je bio cilj suzbijanje epidemije, odnosno da su njihovim odlukama sve mjere za suzbijanje epidemije znatno ublažene, zbog čega poduzetnici na bakarskom području mogu nesmetano obavljati svoje djelatnosti, ispunjeni su svi uvjeti za stavljanje izvan snage ove odluke, kazala je Kauzlarić.