Europski novci

Bakar iz EU povukao 8,8 milijuna eura

Sanja Gašpert

EU sredstva povukao je Grad Bakar i tvrtke s ovog područja, a istaknuto je i kako se godišnje ovdje otvara 360 novih radnih mjestaNakon uspješnog Sajma EU fondova održanog u Bakru u srpnju prošle godine, Grad Bakar i Industrijska zona Bakar na Kukuljanovu bili su domaćini drugih Regionalnih dana EU fondova, čiji je organizator Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije u suradnji s institucijama u sustavu upravljanja i kontrole korištenja EU fondova, kao nositelj politike ravnomjernog regionalnoga razvoja u Republici Hrvatskoj. Program je otvorio gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić, koji je tom prigodom kazao kako je Grad Bakar prije dvije godine ugostio Poslovni uzlet, a upravo se, istaknuo je, poslovni uzlet događa i u na području Industrijske zone na Kukuljanovu.


Brojčani pokazatelji


– Ovo je prigoda omogućiti svima vama, gospodarstvenicima, lakše dobivanje europskih sredstava, odnosno informacija kako do tih sredstava doći. Prije više od dvadesetak godina Hrvatska je bila razorena nakon rata, nismo imali autoceste, a prije 2013. godine nismo mogli ni sanjati da će Hrvatske predsjedati Europskom unijom. Danas Hrvatska plovi punim jedrima, grade se prometnice, gradi se Pelješki most, uskoro nam slijedi predsjedanje EU-om, a sve to radimo i sa željom da naši mladi ostanu ovdje živjeti, kazao je Klarić.


Pomoćnica ministra regionalnog razvoja i fondova EU-a Tajana Huzak uvodno je kazala kako će se informativno-edukativna događanja pod nazivom Regionalni dani EU fondova organizirati u trideset gradova diljem Hrvatske, a šira javnost i svi zainteresirani pojedinci, na razumljiv i pristupačan način, moći će dobiti informacije o svim mogućnostima financiranja iz fondova EU-a. Predstavljajući brojčane pokazatelje ugovorenih projekata, Huzak je istaknula kako su Grad Bakar i tvrtke koje djeluju na bakarskom području za različite projekte iz europskih fondova do sada uspješno povukli 8,8 milijuna eura, odnosno 66,5 milijuna kuna, a riječ je o projektima optimizacija i ušteda energije proizvodnog pogona Vargon, povećanje kapaciteta i unapređenje proizvodnih tehnologija tvrtke Forzen Food International, Gospodarsko središte Hrvatskog primorja, poslovni razvoj poduzeća Riven kroz izgradnju i opremanje proizvodno-poslovne jedinice te povećanje konkurentnosti poduzeća Euromodul kroz izgradnju i opremanje nove tvornice. Huzak je predstavila i dio projekata realiziranih sredstvima EU-a na području Primorsko-goranske županije, među kojima poboljšanje vodne infrastrukture, izgradnja prometnice DC 403, projekt odvodnje Krk, sanacija jame Sovjak, projekte specijalistička usavršavanja liječnika, projekt reinkluzija, projekt »Radost za starost« i drugi, za koje je utrošeno ukupno 664,6 milijuna eura ili 5,1 milijardi kuna europskih sredstava.


Brojne investicije
Edukativno-informativni dio događanja započeo je panel raspravom »Razvoj Bakra kroz fondove Europske unije«, na kojoj su sudjelovali predstavnici institucija i lokalni poduzetnici s iskustvom korištenja sredstava iz EU fondova. Gradonačelnik Klarić tom je prigodom istaknuo kako se godišnje na bakarskom području otvara 360 novih radnih mjesta, a upravo je u tijeku novi investicijski ciklus na području Zone na Kukuljanovu. U izgradnji je ili pripremnoj fazi za izgradnju četrnaest novih poslovnih objekata, a kreće i realizacija velikog projekta koji će otvoriti više od 300 tisuća kvadrata novog zemljišta za buduće investitore, kazao je Klarić.