Nova akcija

Autotrolej u petak dijeli maske putnicima: “Molimo vas, nosite ih u autobusima”

Helena Fogas

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Usvakom vozilu kod vozača će biti dostupne maske. Svi putnici koji ih prilikom ulaska nemaju, moći će zatražiti jednu i koristiti je tijekom vožnjeNakon što je KD Autotrolej krajem lipnja korisnicima javnog gradskog prijevoza podijelio dvije tisuće zaštitnih maski, u petak, 23. listopada, bit će organizirana nova akcija podjele maskica, s obzirom na sve veći broj zaraženih koronavirusom na području Primorsko-goranske županije i samoga grada Rijeke.


Naime, namjera je ovog komunalnog društva utjecati na svijest onih korisnika koji unatoč visokim brojkama zaraženih i samoj odredbi Nacionalnog stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, i dalje javni prijevoz koriste bez maski.


»Premda je Nacionalni stožer civilne zaštite RH, još u lipnju propisao obvezu korištenja zaštitnih maski svim korisnicima javnog gradskog prijevoza, te unatoč činjenici kako je na svim autobusima jasno vidljiv znak zabrane ulaska bez zaštitne maske, brojni korisnici maske ipak ne koriste ili ih koriste na nedopušten način, odnosno ispod nosa ili čak i ispod brade.
S druge strane, putnici koji maske uredno koriste nezadovoljni su što dio korisnika ne poštuje odredbu, te traže reakcije vozača koji bi u takvim slučajevima trebali zaustaviti vozilo i onemogućiti daljnju vožnju.


Ovakav postupak od strane vozača zasigurno bi izazvao negodovanje kod većeg dijela putnika, te kašnjenja u dolasku na željeno odredište i nepoštovanje voznog reda.


Zbog svih ovih razloga, u petak će ponovo biti organizirana podjela maski putnicima, dok će u svakom vozilu, a dnevno ih je stotinjak u prometu, kod vozača biti dostupne maske, te svi putnici koji ih prilikom ulaska nemaju, moći će zatražiti jednu i koristiti je tijekom vožnje«, kaže se u priopćenju Autotroleja.


Maske kod vozača bit će besplatne za sve korisnike, ističu u KD-u Autotrolej te smatraju kako će ovom akcijom utjecati na svijest putnika, te još jednom ukazati na potrebu poštovanja odredbe o nošenju maske tijekom korištenja javnog gradskog prijevoza, tim više što se širenje virusa nastavlja, a brojke zaraženih nisu optimistične.


U autobusima su postavljeni i novi držači za sredstva za dezinfekciju ruku korisnika prilikom ulaska, s obzirom na to da je bilo slučajeva otuđenja dezinficijensa. Autotrolej moli sve korisnike da dezinficijense i koriste.