Digitalni planetarij

Astronomski centar Rijeka ima ljetni program za turiste na engleskom jeziku. Evo što prikazuju

Portal Novilist.hr

Seeing!

Seeing!RIJEKA Tijekom ljetnih mjeseci u digitalnom planetariju Astronomskog centra Rijeka prikazivat će se poseban program za strane turiste na engleskom jeziku. U periodu od 19. lipnja do 11. rujna 2019. godine svake srijede s početkom u 20 sati posjetitelji će moći pogledati film SEEING! A Photon’s Journey Across Space, Time & Mind.


Za organizirane grupe od 8 i više ljudi moguće je prikazati projekciju spomenutog filma u drugom terminu, a uz prethodnu najavu na [email protected] ili +385 51 455 700.


U engleskoj verziji filma pripovjedač je poznati američki astrofizičar i popularizator znanosti Neil deGrasse Tyson, a tijekom filma publika doznaje o ljudskom osjetilu vida. 
Snimke iz različitih dijelova života uključujući ljude, krajolike, nebo, životinjski svijet i Svemir, pozadina su za realistične animacije koje stvaraju priču o putovanju fotona iz središta udaljene zvijezde, kroz galaksiju do oka mladog promatrača. Putovanje fotona završava kada se njegova energija pretvori u električni živčani impuls koji zatim putuje do ljudskog mozga i u različitim centrima stvara sliku koju ljudski um vidi.


Film je nastao prema jednosatnom dokumentarcu tvrtke Koenig Films, a produciranog za PBS, Sight The Story of Vision.


Također moguće je organizirati i vanredne projekcije filmova iz fundusa riječkog planetarija na nekoliko stranih jezika i to na njemačkom, francuskom, talijanskom, ruskom, engleskom te španjolskom jeziku.