10. godinu zaredom

Astronomski centar najavio opsežan program proslave Međunarodnog dana planetarija u Rijeci

Portal Novilist.hr

Foto Roni Brmalj

Foto Roni BrmaljAstronomski centar Rijeka 10. godinu zaredom obilježava Međunarodni dan planterija, 7. ožujka. Cilj je manifestacije upoznati javnost sa svijetom planetarija, njihovoj svrsi – idealnim astronomskim učionicama i mjestima inspiracije svemirom, povezivanje planetarija na svjetskoj razini i upoznavanjem javnosti sa svjetlosnim onečišćenjem.


Krovna strukovna organizacija IPS ističe već dugi niz godina programe planetarija Astronomskog centra kao najbolju praksu (Best Practices: The Astronomical Center Rijeka Planetarium in Croatia has shared their Day of Planetariums documents as examples to help others prepare their events. We present them here as illustration of best practices.)


Program 7. ožujka kreće “Jutrom s astronautom”. Od 9 do 10 sati u planetariju se prikazuje “Safari Sunčevim sustavom”, uz prigodne cijene, a istovremeno će trajati radionica/crtaonica “Zvijezde i planete”. Od 11 do 12 sati u planetariju je na programu “Zvjezdana igra”, uz prigodne cijene.
Večer za mlade i odrasle uz Teatar dobrih želja otvara se u 18 sati programima “Svijet planetarija” i “Put u svijet dinosaura”, kojima će planetarij biti prezentiran kao vremeplov. Cijena je redovna.


U 19 sati slijedi program “Potraga za tamom” i live prezentacija “Vodič noćnim nebom”. Posjetitelji će naučiti orijentaciju na noćnom nebu, uživati u ljepotama tamnog neba, a usput će im biti prezentirana osnovna svrha planetarija.


U 20 sati počinje 15-minutna projekcija Svijet zvjezdarnica, a slijedi film “Priča o pogledu”, o važnosti svjetlosti i osjetila vida/teleskopa. Cijena je redovna.


Međunarodni dan planetarija bit će obilježen i besplatnim programima. Od 21 do 21.40 sati održava se Teatar u planetariju sa zabavnim Tonyjem i prijateljima, pričom o nesretnom klaunu i dobrim željama.


Od 21.40 do 22 sata slijedi Astrognozija, planetarij na otvorenom. U parku pored planetarija laserom će biti označavana zviježđa, ovisno o vremenskim uvjetima.


U prostoru planetarija bit će postavljena izložba dječjih radova ruske djece “Moj Gagarin”.


Za sve programe potrebna je prethodna najava i rezervacija mjesta na 051 455 700 ili [email protected].


Cijene ulaznica za planetarij: 30 kuna za odrasle; 20 kuna za djecu, studente, umirovljenike i osobe s invaliditetom. Djeca (od 3. do 6. godina) 10 kuna.