Vina sve bolja

Susret vinara Kastavštine: Arsenu Jardasu prijelazni pehar za “najbelicu”

Slavica Kleva

Darko Mandić apsolutni je pobjednik sa šampionskom malvazijom, a osim njega, zlatnu diplomu osvojili su i Zdravko Štefan za malvaziju, Klaudio Kršul za graševinu, Arsen Jardas za malvaziju te Sanjin Srok za graševinuKASTAV – Sve teškoće koje su zadesile vinogradare unazad više od godinu dana uspješno su prebrođene, danas, evo, dijelimo zaslužene nagrade, kazao je uime Udruge »Belica« Miljenko Host na jučerašnjoj svečanoj dodjeli diploma nakon nedavno održanog 16. ocjenjivačkog susreta vinara Kastavštine.


– Kušat ćemo vina tijekom ljeta, nadamo se i dobroj sezoni i punom Kastvu na organiziranim događanjima. Ovo su nagrade za uložen trud svih vinara, a svjedoci smo da su iz godine u godinu vina sve kvalitetnija, što dakako ohrabruje, uputio je čestitku nagrađenim vinarima gradonačelnik Kastva Matej Mostarac.


Viša kvaliteta


Ocjenjivačka komisija je Arsenu Jardasu dodijelila prijelazni pehar za »najbelicu«, dok je Darko Mandić apsolutni pobjednik sa šampionskom malvazijom.
Predsjednik ocjenjivačke komisije bio je Bojan Furlan, dok su enolozi Tomislav Pavlešić i Dominik Gršković, ujedno i licencirani ocjenjivači, te enolozi Patricia Rumac, Nina Jurnjak-Brajko, Toni Babić, Marijo Jeličić kao i Domijan Mršić dali posljednju riječ kod kušanja i ocjenjivanja crvenih i bijelih vina. Čestitke je uputila i enologinja Patricia Rumac, koja je naglasila da je unatoč zahtjevnim uvjetima proizvodnje vina tijekom prošle godine, kvaliteta podignuta.


– Ponosan sam što sam ponovo osvojio prijelazni pehar baš za našu autohtonu belicu. Uspjeh je to i rezultat truda i rada oko 2 tisuće trsi, a ove smo godine posadili još tisuću. Nadam se da će biti još više kvalitetnog i vrhunskog vina za dvije do tri godine, ne samo zbog većeg broja trsa. Muka je to i velik trud, od vinograda do podruma, ali je bitno da je naše, autohtono, domaće, naša belica, kratko je komentirao uspjeh Jardas.


Sva zlata


Najbolje ocijenjeno vino i šampion natjecanja je vino Darka Mandića, malvazija u kategoriji bijelih vina, od kupovnog grožđa s ukupno 86,67 osvojenih bodova od maksimalnih sto. On je kratko rekao da mu je ovo šesnaesta godina rada, a posljednjih šest polučuje uspjeh.


Dakle, prijelazni pehar za »najbelicu« otišla je Arsenu Jardasu s osvojenih 82,33 boda, dok je Kristianu Lučiću pehar izmaknuo za nešto više od dva boda. Osim Mandića zlatnu diplomu osvojili su i Zdravko Štefan za malvaziju s 83 boda, 82,67 bodova i zlatnu diplomu osvojila je graševina Klaudija Kršula, a Arsen Jardas je zlatan s malvazijom koja je ocijenjena s 80 bodova. Sanjin Srok je dobio zlatnu diplomu za graševinu.