Važan projekt

Američki veleposlanik Robert Kohorst razgovorao s Obersnelom i Komadinom o LNG terminalu

Tihana Tomičić

Zlatko Komadina, Robert Kohorst, Vojko Obersnel i Nikola Ivaniš / Foto: D. ŠKOMRLJ

Zlatko Komadina, Robert Kohorst, Vojko Obersnel i Nikola Ivaniš / Foto: D. ŠKOMRLJ

Američki veleposlanik nije pojasnio o tome govori li o plutajućem ili kopnenom terminalu, nego je samo spominjao LNG terminal kao takavRIJEKA Američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst u sklopu svog posjeta Rijeci se susreo s gradonačelnikom Vojkom Obersnelom i županom Zlatkom Komadinom, te razgovarao među ostalim i o projektu gradnje LNG terminala za koji je  rekao da se nada da će »najbolji projekt na kraju biti i realiziran«.  


On međutim nije progovorio o tome govori li o plutajućem ili kopnenom terminalu, nego je samo spominjao LNG terminal kao takav.– Svi se slažemo da je diverzifikacija dobave plina od strateškog interesa za ovaj dio Europe i ohrabrujemo Vladu da nastavi razgovore o tom projektu, pa i s ovdašnjom lokalnom zajednicom.


Ako bude dogovorena prava cijena u pravo vrijeme, sigurni smo da će na kraju biti odrabran i realiziran najbolji projekt –  rekao je veleposlanik Kohorst u izjavi za medije nakon sastanka.
Župan Zlatko Komadina je potvrdio u izjavi da je veleposlanik došao, među ostalim, čuti kako napreduju razgovori hrvatske Vlade s lokalnim vlastima u PGŽ-u na temu LNG-a, te je kazao da je kao župan imao priliku veleposlaniku izložiti poziciju županijske vlasti o tom projektu.


 – Svi se razumijemo da ni Hrvatska ni Primorsko-goranska županija nisu protiv projekta koji je od strateškog interesa, ali smo objasnili da je za lokalnu zajednicu veoma važno koja će tehnologija biti primijenjena kao najbolja za okoliš, kao i kakvi će biti ekonomski efekti za lokalnu zajednicu.


Veleposlanik je uvažio naše razloge zbog kojih ti razgovori između lokalne zajednice i hrvatske Vlade još uvijek traju – rekao je Komadina.