Hershel ‘Woody’ Williams

Američki ratni brod opet u “Lencu”. Osoblje s ploveće vojne baze razveselit će kvarnerske ugostitelje

Orjana Antešić

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA

Koristi od dvomjesečnog boravka USS "Hershel ‘Woody’ Williamsa" bit će višestrukeRIJEKA – U Brodogradilište »Viktor Lenac« na dvomjesečni remont uplovio je vojni brod USS »Hershel ‘Woody’ Williams«, koji služi kao ekspedicijska mobilna baza pri američkoj Šestoj floti. To je treći put i treća godina zaredom da je ovom kvarnerskom brodogradilištu Američka ratna mornarica povjerila posao na remontu ovog broda čija je namjena da bude na dispoziciji flotama Ratne mornarice SAD-a kad su udaljeni od svojih logističkih luka.


USS »Hershel ‘Woody’ Williams« po svojim je gabaritima impozantan, a dizajnom i neobičan brod. Dugačak je 239 metara, širok 50 metara i ima nosivost od gotovo 72.000 tona. Na otvorenoj palubi, površine blizu 4.800 četvornih metara, može prihvatiti helikoptere i određene tipove zrakoplova.


Ova ploveća vojna baza, kako vojni stručnjaci opisuju USS »Hershel ‘Woody’ Williams«, izgrađena je u brodogradilištu NASSCO u San Diegu, a isporučen je i u službi Američke mornarice od veljače 2018. godine. Ugovor za njegovu izgradnju bio je vrijedan pola milijarde dolara.
S brodom je stiglo i dvjestotinjak članova posade koji su smješteni u opatijskim hotelima, što znači da će koristi od dvomjesečnog boravka USS »Hershel ‘Woody’ Williamsa« biti višestruke, kako za turističku, tako i ugostiteljsku ponudu Opatije, Rijeke i okolice, a na svoje će doći i autobuseri, taksisti i svi ostali koji će pružati logističke usluge članovima posade i pratećem osoblju.


Voditelj US Navy programa u »Viktoru Lencu« Zoran Kosić ističe da će u prestojećim radovima na remontu biti posla i za brojne kooperanate i dobavljače ovog brodogradilišta.


Po broju brodova američke Šeste flote koji su boravili u »Lencu« na raznim remontima i zahvatima, ova poslovna godina za brodogradilište predstavlja vrhunac uspješne suradnje s Američkom ratnom mornaricom, koja traje već dugi niz godina. Kako doznajemo od Kosića, u prosjeku se godišnje u »Lencu« odradi oko četiri vojna broda za Američku mornaricu, a USS »Hershel ‘Woody’ Williams« šesti je vojni brod koji je od početka ove godine doplovio na remontne zahvate u ovo kvarnersko brodogradilište.