Usvojen plan razvoja

Ambiciozni planovi općine Čavle. Sportski centar Grobnik žele proglasiti hrvatskim strateškim projektom

Sanja Gašpert

Proglašenjem Centra strateškim projektom RH lakše bi se došlo i do sredstava Europske unije, ali i do investitoraČAVLE – Općina Čavle je prije tri godine, odnosno 2020., na jednoj od sjednica Općinskog vijeća, usvojila smjernice za razvoj Sportskog centra Grobnik, slijedom čega je nedavno usvojen i Plan razvoja Sportskog centra Grobnik.


Pet zona


Riječ je o dokumentu koji strateški razrađuje zone obuhvata postojećim Detaljnim planom uređenja Grobnik, odnosno područje automotodroma, aerodroma i bivše Hidroelektre, koje se prostire na 275 hektara površine. Općina Čavle ovim projektom ima viziju i nastojanje da stvori podlogu kojom bi se realizirao potencijal lokacije kroz unapređenje kvalitete postojećih sadržaja te investiranjem u nove proizvode koji će stvoriti dodanu vrijednost, što planira realizirati pronalaskom investitora za realizaciju projekta Sportskog centra Grobnik.


Strategija razvoja predviđa pet zona – Automotodrom Grobnik, Aerodrom, Zabava, Turističko-ugostiteljska i Zelena površina. Kako je istaknuto u Planu, koji je izradila tvrtka HDC (Hotel&Destination Consulting), tržišna orijentacija zone prema ciljnim segmentima i povezani sadržaji su sljedeći: tržište ljubitelja automoto sportova – unapređenje staze i prateće infrastrukture, daljnji razvoj događanja, razvoj usluga za individualne korisnike (proširenje ponude vozila), razvoj interpretacijskog sadržaja vezanih uz automoto (kasnija faza); tržište obitelji – tematski/zabavni park, vanjska rekreacija, tržište tranzitnih putnika – restoran s ponudom jednostavnih jela temeljenih na lokalnoj gastronomiji; poslovni putnici – manji sadržaji za sastanke i team building. Također, planom se razvijaju smještajni oblici glampinga i bed&breakfast u nužnom manjem obimu prema primjerima uzorne prakse, s obzirom na njihovu razmjernu snagu u destinacijskom okruženju.
– Razlog zbog kojeg smo išli u izradu ovog dokumenta je ponajviše definiranje najboljih mogućih sadržaja u tom području naše općine, a sve s ciljem daljnjeg razvoja i obogaćivanja sportsko-turističke ponude općine, u kojoj je automotodrom Grobnik jedan od glavnih destinacijskih atraktora. Strategija nam je pokazala buduće korake, prednosti i nedostatke te okvirnu procjenu troškova, koji su potrebni za puni razvoj Sportskog centra Grobnik. Riječ je o investiciji većoj od 300 milijuna eura ulaganja, kaže načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić.


Jasni ciljevi


Dodaje kako se planom predlaže proglašenje Centra strateškim projektom Republike Hrvatske, čemu prethodi rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i izrada dodatnih dokumenata.


– Na taj način lakše bi se došlo i do sredstava Europske unije, ali i do investitora. Naravno, treba biti realan i znati da se tako nešto može dogoditi postupno, po fazama, ali ono što je najvažnije je raščistiti imovinsko-pravne odnose, usuglasiti lokalne dionike i postaviti jasne ciljeve. Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća još jednom smo potvrdili da smo po pitanju smjera razvoja jednoglasni i da je sve što svi skupa želimo bolji i razvijeniji automotodrom, funkcionalni aerodrom te razvoj turističkih i ugostiteljskih kapaciteta na jednoj od prometno najvažnijih točaka Republike Hrvatske, zaključuje Cvitan Polić.


Izvrsna prometna povezanost

Sportski centar Grobnik nalazi se u Grobničkom polju, deset kilometara od centra Rijeke, na prostoru općine Čavle. Ima izvrsnu prometnu povezanost, jer je smješten na izlazu s autoceste A6 (Rijeka – Zagreb), s direktnom povezanošću prema Istri te prema obalnim destinacijama putem A7 (Rupa-Križišće). U bliskom okruženju su i dva aerodroma – Rijeka i Pula. Osim urbane cjeline grada Rijeke, lokacija Sportskog centra Grobnik nalazi se u turistički intenzivnom području, gdje se u okruženju nalaze Opatijska rivijera, Crikveničko-vinodolska rivijera te otoci Krk, Cres i Lošinj, ali i Gorski kotar. U bliskom okruženju nalaze se i Nacionalni park Risnjak, kao i Park prirode Učka. Automotodrom Grobnik otvoren je 1978. godine i do danas predstavlja okosnicu auto i moto sportova te je jedina prava staza na području Hrvatske i šire regije. Postojeći aerodrom trenutno je u funkciji sportskog aerodroma.