Trsatsko svetište

Albanska nacionalna manjina obilježila blagdan: Ponosni na svoju sv. Majku Terezu

Mirjana Grce

Albanska nacionalna manjina na području PGŽ-a želi da susret u Trsatskom svetištu na blagdan sv. Majke Tereze postane tradicija koja će uvijek ponovo podsjećati na poruke njezinog života i velikog djelaRIJEKA – Albanska nacionalna manjina u Primorsko-goranskoj županiji, ponosna na svoju sunarodnjakinju sv. Majku Terezu obilježila je blagdan ove svetice našega vremena svečanom misom u Svetištu Majke Božje Trsatske, pred kojim je prije dvije godine podigla njezin spomenik.


Misno slavlje predvodio je vlč. Rikard Lekaj, svećenik Porečke i Pulske biskupije, a okupili su se mnogi štovatelji Majke Tereze, među ostalima saborska zastupnica albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj, veleposlanik Republike Albanije u našoj zemlji NJ. E. Riza Poda, predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine PGŽ-a Gani Xharrahi, u ime PGŽ-a Zlatko Mihelec.


Pred spomenikom Majci Terezi položili su cvijeće i svijeće, a isto tako održan je i prigodan program posvećen ovoj svetici siromaha, ostavljenih i bolesnih.
Prema riječima Xharrahija, albanska nacionalna manjina na području PGŽ-a želi da susret u Trsatskom svetištu na blagdan sv. Majke Tereze postane tradicija koja će uvijek ponovo podsjećati na poruke njezinog života i velikog djela.


U sklopu blagdana, delagacija Vijeća albanske nacionalne manjine PGŽ posjetila je Nadbiskupski Ordinarijat u Rijeci. Saborska zastupnica Lekaj Prljaskaj i Xharrahi tom su prilikom izrazili zahvalnost riječkom nadbiskupu mons. dr. Ivanu Devčiću i Riječkoj nadbiskupiji na suradnji tijekom postavljanja kipa Majke Tereze u Trsatskom svetištu.


Lekaj Prljaskaj zahvalila je i na mogućnosti da albanska zajednica u PGŽ može jednom mjesečno slaviti slaviti mise na albanskom jeziku, a Xharrahi je poručio da su susreti pokazatelji dobre komunikacije albanske zajednice s vjerskim zajednicama u gradu Rijeci.