Udruga "Da štima svima"organizirala tribinu

ALARM ZA OBITELJSKU MEDICINU Bressan: “Ima nas 760 starijih od 60 godina, a 133 koji su po dobi u mirovini, ali rade”

Barbara Čalušić

Snimila Ana KRIŽANEC

Snimila Ana KRIŽANEC

Štimac također smatra da je sama plaća liječnika obiteljske medicine koja je 40 posto niža od bolničkih plaća, jedan od glavnih razloga zbog čega među studentima vlada tako mali interes za specijalizaciju iz obiteljske medicineRIJEKA – Ovo je šesta godina u kojoj upozoravamo na nedostatak liječnika obiteljske medicine i godina u kojoj ćemo prijeći Rubikon. Opće stanovništvo stari, ali i mi liječnici smo dio tog stanovništva. U sustavu medicine nas je 760 starijih od 60 godina, a 133 koji su po dobi u mirovini, ali rade. Naši ljudi i u mirovini nastavljaju svoj rad iz čisto mazohističke crte obiteljskog liječnika koji taj život sa svojim pacijentima živi preko 40 godina, rekao je dr. Leonardo Bressan iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine na večerašnjoj tribini “Alarm za obiteljsku medicinu” koju je na botelu Marina organizirala udruga Da štima svima.

Foto galerija: Tribina na botelu Marina: Alarm za obiteljsku medicinu Foto: Ana KrižanecBressan je dodao da 70 posto liječnika obiteljske medicine čine kolegice, za koje smatra da su uz svoje privatne obaveze, itekako premorene i nije pošteno od njih očekivati da će držati sustav na svojim leđima do svoje osamdesete godine.


Na tribini je govorio i župan Zlatko Komadina koji je kazao kako je Primorsko-goranska županija zadužena za polovicu primarne zdravstvene u županiji kao osnivač Doma zdravlja, s time da je situacija u Domu zdravlja bolja nego što je to s ugovornim liječnicima kod kojih nije došlo do smjene generacija.
– Oni koji su ugovorili svoje ordinacije s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo 1997. godine danas su ostali sami u sustavu. Problem je u državi koja nije omogućila da ugovorni liječnici financiraju specijalizacije za svoje nasljednike, istaknuo je Komadina dodajući kako danas velik broj njih kad navrši 65 godina zatraži produženje do 67. godine, a koliko je čuo ta će izmjena zakona ići na dob od 68 godina. Kao jedan od problema nedostatka liječnika u obiteljskoj medicini vidi i činjenicu da oni imaju niska primanja u odnosu na bolničke liječnike.


 


Sve manje studenata medicine iz PGŽ


 


– PGŽ sada ima oko 266 tisuća stanovnika, a Grad Rijeka oko 107 tisuća. Ako se ovaj trend nastavi, Rijeka će za šest godina imati manje od 100 tisuća stanovnika. Na šestoj godini medicine u Rijeci samo su 23 studenta iz naše županije od njih 120. Činjenica je da kad bi svi oni koji su iz PGŽ-a otišli na specijalizaciju iz obiteljske medicine taj broj u šest godina ne bi nadoknadio sadašnji nedostatak, rekao je prof. dr. Davor Štimac, nezavisni županijski i gradski vijećnik, inače predstojnik Klinike za internu medicinu Kliničkog bolničkog centra Rijeka. On također smatra da je sama plaća liječnika obiteljske medicine koja je 40 posto niža od bolničkih plaća, jedan od glavnih razloga zbog čega među studentima vlada tako mali interes za specijalizaciju iz obiteljske medicine.


Bressan je pak dodao kako novca ima u sustavu jer se na cjelokupnu primarnu zdravstvenu zaštitu sa 15 djelatnosti troši sedam posto zdravstvenog kolača, od čega na obiteljsku medicinu oko četiri posto.


 


 


Dr. Leonardo Bukmir, dosadašnji predstojnik Katedre za obiteljsku medicinu na Medicinskom fakultetu u Rijeci kao jedan od problema u nedostatku liječnika istaknuo je i monopol nad specijalizacijama koji imaju isključivo domovi zdravlja.


– Kad sam radio na fakultetu, pokušavao sam vrsne kolege uključiti u rad obiteljske medicine. Jedna mi je kolegica pobjegla na pulmologiju, a druga je trebala ići na neurologiju, ali sam je uspio zadržati na Katedri, dodao je.


 


 


Štimac: U primarnoj imate liječnike od 40 do 45 godina bez specijalizacije


 


Štimac je pak ukazao kako 50 posto liječnika u obiteljskoj medicini nema specijalizaciju i dobije je nakon deset godina rada.


– U bolnicama specijalizaciju dobivaju mladi liječnici od 25 godina, a u primarnoj imate liječnike od 40 do 45 godina bez specijalizacije.


Na pitanje jesu li najbolji studenti medicine specijalizanti obiteljske medicine Štimac je rekao da postoji bodovni sustav kad je o specijalizacijama riječ. Najviše završenih studenata medicine javlja se na specijalizacije iz dermatologije, fizikalne medicine i oftalmologije, a u zadnje vrijeme radiologije i anesteziologije, što je potpuna promjena u odnosu na razdoblje prije 20 godina kad su po atraktivnosti vodile internističke skupine specijalizacija i kirurgija.


– Odgovor je vrlo jasan: ako se na jedno mjesto na dermatologiji javi 20 liječnika, a obiteljske medicine jedan ili niti jedan, evidentno je da je tamo gdje je veća konkurencija, veća i kvaliteta, poručio je Štimac.


Inače, kao jedan od sudionika tribine najavljen je i ministar zdravstva Vili Beroš koji je svoje sudjelovanje otkazao uoči same tribine zbog, kako je objašnjeno iz njegovog kabineta, “nenadanog sastanka na temu obnove”.