Upozorili

Akcija mladih: Politički kartel SDP-a i župan Komadina nastavljaju s kadroviranjem u lučkim upravama

Damir Cupać

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Akcija mladih upozorava na stranačka imenovanja protivno Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukamaPredsjednik Akcije mladih Vjekoslav Rubeša i politički tajnik te stranke Bojan Kurelić upozorili su da politički kartel SDP-a i župana Zlatka Komadine i dalje nastavljaju s oprobanim receptom imenovanja stranačkih kadrova u županijska vijeća lučkih uprava.


Oni su na takvu praksu upozorili uoči lokalnih izbora koji su održali krajem svibnja ove godine, ali iako se promijenila politička konstelacija u Županijskoj skupštini, nije se promijenila praksa političkog kartela.


Akcija mladih nije podnijela kaznenu prijavu zbog ovakve prakse, ali su najavili da će sa svojim političkim partnerima s kojima čine većinu u Županijskoj skupštini inzistirati na novom modelu imenovanja koji bi onemogućio stranačko kadroviranje.


Tko čini SDP-ov kartel?
– Ponovimo, politički kartel je sporazumno udruživanje pojedinaca i tvrtki okupljenih oko jedne ili više političkih opcija koje svojim zajedničkim djelovanjem ostvaruju monopol nad javnim funkcijama i tokovima javnog novca te na temelju toga izvlače osobnu financijsku korist iz javnih sredstava.


Županijska organizacija SDP-a, cijela struktura županijskih lučkih uprava, konzultantske i PR tvrtke povezane sa SDP-om i županijskim lučkim upravama čine politički kartel. Na čelu tog kartela je aktualni župan Zlatko Komadina, ocijenio je Rubeša.


Kurelić je naveo da je Komadina krajem rujna ove godine imenovao većinu u svim upravnim vijećima županijskih lučkih uprava te su na čelu svih upravnih vijeća ponovno imenovani isključivo visokopozicionirani SDP-ovi članovi ili odani poslušnici.


– Tvrtke koje županijske lučke uprave angažiraju na poslovima PR-a i pravnim konzultantskim poslovima direktno su povezane sa stranačkom strukturom SDP-a, u njima rade visokopozicionirani SDP-ovi članovi ili su u vlasništvu visokopozicioniranih SDP-ovaca.


Na zadnjim lokalnim izborima tvrtke Makol Marketing i TRII odradile su oko 700.000 kuna marketinških usluga u kampanji Zlatka Komadine. D


a bi u potpunosti kontrolirali svoj politički kartel, u upravljačke strukture Županijskih lučkih uprava postavljeni su isključivo najodaniji poslušnici SDP-a Loris Rak, Dejan Nekić, Marko Mataja Mafrici, Marinko Žic, Damir Brusić, Kristijan Tončić, Mario Kružić, Davorka Vukelić, Saša Đujić, Tina Fornarić Žic, nabrojao je Kurelić.


“I Vojko Braut dio tog kartela”


Dodao je da je sva imenovanja izvršio Komadina, iako je člankom 76. Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama određeno da članove upravnih vijeća imenuje osnivač, odnosno Županijska skupština.


– Zakonom je određeno i da bi gradovi i općine na čijem se području osnivaju lučke uprave trebali imati pravo na svog predstavnika u upravnim vijećima. Umjesto toga na čelo upravnih vijeća se postavljaju ljudi koji s tim gradovima i općinama nemaju nikakve veze.


Tako Loris Rak s prebivalištem u Gradu Rijeci upravlja obalama i lukama Malog Lošinja, a Riječanin Marko Mataija Mafrici obalama i lukama otoka Krka.


Aktualni zamjenik župana Vojko Braut također je dio tog kartela jer je sa svojim odvjetničkim uredom do stupanja na dužnost obavljao poslove za županijske lučke uprave.


Je li njegov bivši ured nastavio taj posao, uskoro ćemo doznati, izjavio je Kurelić.


Kurz je za puno manje dao ostavku


On je uvjeren da je direktna posljedica katastrofalnog kadroviranja ono što se dogodilo oko luke Mrtvaška gdje posljedice nesposobnosti ravnatelja Filipa Balije trpe svi stanovnici otoka Ilovika.


“Zadnji slučaj je moguće imenovanje Helge Bandiš Žmirić kao nove ravnateljice Županijske lučke uprave Krk. Sumnjamo da planiraju mijenjati Statut Županijskih lučkih uprava kako bi se to napravilo”, upozorio je Kurelić.


Rubeša je naveo da je austrijski premijer Sebastian Kurz za puno manju stvar dao ostavku te je pozvao institucije pravne države da zaustave protuzakonitu praksu koju provode politički kartel SDP-a i župan Zlatko Komadina.