Gradsko vijeće

Akademiku Elsu Kuljaniću nagrada za životno djelo Grada Rijeke

P. N.

NL arhiva

NL arhiva

Zlatnu plaketu „Grb Grada Rijeke“ dobila je Aleksandra Matić, a dodijeljena je i Veslačkom klubu Jadran, Kulturno-umjetničkom društvu Zametski koren te Aniji ŠkrobonjaGradsko vijeće donijelo je odluku o dobitnicima javnih priznanja Grada Rijeke za 2022. godinu, dodijelivši nagradu za životno djelo akademiku Elsu Kuljaniću.


Nakon provedenog javnog poziva, Odbor za javna priznanja raspravljao je o 24 pravovaljano pristigla prijedloga te gradonačelniku predložio da se u 2022. godini dodijeli devet javnih priznanja Grada Rijeke. S prijedlogom Odbora složio se gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, a potom ga je jednoglasno podržalo i Gradsko vijeće.


 


Nagrada za izniman doprinos znanosti
Dobitnik Nagrade Grada Rijeke za životno djelo u 2022. godini je akademik Elso Kuljanić za izniman doprinos znanosti, visokom obrazovanju, proizvodnom strojarstvu i razvoju Sveučilišta u Rijeci. Dr. sc. Elso Kuljanić, prof. emeritus Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, istaknuti je znanstvenik kako u domaćoj tako i u svjetskoj znanstvenoj javnosti. Kao inženjer ističe se praktičnim rješenjima visoke razine, a u nastavnoj djelatnosti cijenjen je od studenata i kolega. Dugogodišnjim savjesnim radom, s puno zanosa, akademik Elso Kuljanić dao je značajan doprinos znanosti, industriji, sveučilišnoj nastavi, a kao rektor razvoju Sveučilišta u Rijeci. Njegovi rezultati istraživanja i suradnja s hrvatskom industrijom te povezanost s europskom, američkom, brazilskom i meksičkom industrijom, potvrđuju njegov domaći i međunarodni ugled, čime je pridonio doprinosu Hrvatske svjetskoj znanosti u području znanstvene discipline proizvodnog strojarstva.


Prof. Elsu Kuljaniću Nagrada Grada Rijeke za životno djelo dodijeljena je radi sveukupne njegove djelatnosti: posebno visoke znanstvene razine njegovih međunarodno priznatih radova, predloženih novih metoda za povećanje produktivnosti primijenjenih u industriji, uvođenja nastave i istraživačkog rada na području znanstvene discipline proizvodnog strojarstva, visoko kvalitetne nastave i odgoja mladih inženjera i znanstvenika, zamisli da se na mjestu vojarne Trsat izgradi kampus Sveučilišta u Rijeci te doprinosa razvoju Sveučilišta u Rijeci.


Dobitnici Zlatnih plaketa i godišnjih nagrada


Odlukom Gradskog vijeća Zlatnu plaketu „Grb Grada Rijeke“ dobila je Aleksandra Matić, prof. za dugogodišnji doprinos u glazbenoj pedagogiji i promicanju glazbene umjetnosti, a dodijeljena je i Veslačkom klubu Jadran za izniman doprinos razvoju i promicanju sporta tijekom 100 godina postojanja, Kulturno-umjetničkom društvu Zametski koren za 100 godina uspješnog djelovanja na promicanju i unapređivanju kulturno-umjetničkog amaterizma te Aniji Škrobonja za dugogodišnje humanitarno djelovanje, doprinos kulturi i edukaciju građana treće životne dobi.


Godišnju nagradu Grada Rijeke dobili su dr.sc. Vinicije B. Lupis za izniman znanstveni doprinos proučavanju povijesti i jačanju kulturnih veza Rijeke i Dubrovnika, Edi Jurković, dipl. soc. za doprinos u istraživanju novije povijesti grada Rijeke i Martina Pavletić, dr. med. za značajan napredak i dostignuća na području hitne medicine i u borbi protiv COVID-19 pandemije, a Godišnja je nagrada dodijeljena i promicatelju sporta, višestrukom svjetskom prvaku i višestrukom svjetskom rekorderu Vitomiru Maričiću.


Predsjednica Gradskog vijeća Ana Trošelj, ujedno i predsjednica Odbora za javna priznanja čestitala je svim dobitnicima javnih priznanja, istaknuvši kako je Odbor imao težak zadatak između predloženih kandidata izabrati dobitnike nagrada Grada Rijeke.


Dobitnicima javnih priznanja nagrade će biti uručene na svečanoj sjednici Gradskog vijeća, koja se planira održati 14. lipnja u povodu obilježavanja Dana grada Rijeke.


Sjednica Gradskog vijeća nastavlja se raspravom o obnovi broda Galeb, prijedlogu Odluke o raspodjeli financijskog rezultata Grada Rijeke za 2021. godinu, prijedlogu prvog rebalansa proračuna Grada Rijeke za 2022. godinu i povezanim odlukama, prijedlogu izmjena Odluke o radnom vremenu u ugostiteljskoj djelatnosti na području grada Rijeke i drugim točkama dnevnog reda.