Odlagalište

»Wuhan« u Strossmayerovoj, u samom centru Rijeke

Edi Prodan

Nakon adaptacije stana, odlagalište šute u dvorištu riječke zgrade, uznemirilo, naljutilo ali i preplašilo stanare



Što si sve ljudi ne dopuštaju! Najkraći bi to bio rezime na uistinu šokantan prizor na koji se nailazi u dvorištu jedne od zgrada u najužem centru Rijeke, u sušačkoj Strossmayerovoj ulici.



Nakon adaptacije stana u prizemlju zgrade na broju 22, došlo je do stvaranja poprilične količine otpadnog materijala, takozvane šute. Šuta je pratnja svake adaptacije, ali ako je riječ o civiliziranim stanarima, kao i izvođačima radova, apsolutno se podrazumijeva njezino odvoženje i deponiranje na za to predviđenim mjestima.




No, civilizacija i kultura su kod nas u takvim situacijama často nepoznate kategorije. Iz nekoliko razloga, jedan od njih je taj što odvoz i deponiranje »šute« imaju svoju cijenu, odnosno poskupljuje adaptaciju. Zato se šuta zna odlagati u »divlje deponije« čime se trajno narušava ekološka ravnoteža okoline. Ili se kao u slučaju adaptiranja prizemnog stana u Strossmayerovoj izvede jednako tako – prizemno: otpadni se građevni materijal jednostavno posloži u dvorište!


Malo »s boka« kako se ne bi baš »preko pijata« gledalo u smeće, ali opet dovoljno blizu da tih desetak »kubika« otpada postane generatorom pojave najrazličitijih nametnika, komaraca, štakora i sličnih pratitelja naše civilizacije. Ili da budemo u trendu, dvorište Strossmayerove se pretvara u »riječki Wuhan«. Zgroženi i prestrašeni, susjedi se u šali već i pitaju koja će to beštija dovesti do »nultog pacijenta« novog, ali baš domaćeg, »kvarnerskog virusa«. A koga god da su naši strossmayerovci zvali – od inspekcija do komunalnog redarstva – odgovor im je bio isti: nije naša ingerencija, privatno je dvorište. No pa krasno! Imate li privatno dvorište u urbanoj cjelini koju običavamo zvati gradom, u njemu možete raditi što god vas je volja.


Stoga smo upit o modalitetima rješenja problema stanara proslijedili tvrtki Rumat, budući da ovaj gradski upravitelj ima ingerencije održavanja i zaswtupanja interesa i prava nad zgradom u Strossmayerovoj 22. U njihovom odgovoru stoji da »čim je upravitelj upoznat s ovom problematikom, u koordinaciji sa suvlasnicima zgrade Strossmayerova 22 dogovoreno je otklanjanje građevinskog otpada kroz idućih sedam dana, tako da će problem uskoro biti riješen«.