Riječki gradonačelnik

Obersnel iznio šokantne najave: Ovo ćemo zaustaviti, a nešto odgoditi za bolja vremena

Damir Cupać

Nadam se da će u lipnju biti nešto bolja situacija. Zbog toga pripremamo rebalans proračuna koji bi trebao biti gotov u srpnju ove godine. Rashode ćemo uskladiti sa smanjenim prihodima, a to znači da će se neke stvari zaustaviti, a neke odgoditi za bolja vremena, najavio je gradonačelnik



RIJEKA – Gradonačelnik Vojko Obersnel održao je konferenciju za novinare u Gradskoj vijećnici kako bi se ispoštovale mjere o socijalnoj distanci na kojoj se osvrnuo na financijski aspekt korona krize, zbog kojega je proračun u travnju ove godine ostao bez oko 30 milijuna kuna.


– U odnosu na travanj 2019. godine, riječ je o padu prihoda za više od 36 posto. Sve je to rezultat Vladinih mjera, mjera koje smo mi poduzeli kao Grad Rijeka.


Za očekivati je da će tako biti i u svibnju ove godine, a nadam se da će u lipnju biti nešto bolja situacija.




Zbog toga pripremamo rebalans proračuna koji bi trebao biti gotov u srpnju ove godine. Rashode ćemo uskladiti sa smanjenim prihodima, a to znači da će se neke stvari zaustaviti, a neke odgoditi za bolja vremena.


Posljedice mjera​


Vremena su teška, a o čemu svjedoči činjenica da su potpuno izostali prihodi od spomeničke rente, komunalnog doprinosa, smanjeni su značajno prihodi od zakupa poslovnih prostora, komunalne naknade… – naveo je Obersnel.


Na pitanje hoće li se smanjivati plaće zaposlenicima gradske uprave, Obersnel je odgovorio da u ovom trenutku neće, ali da nije izvjesno da se takav potez neće povući, što će se odlučiti tijekom izrade rebalansa proračuna. On je dodao da su pogođene i poslovne bilance gradskih poduzeća.


– Najgore je u Autotroleju i Rijeka plusu. Autotrolej najprije nije vozio, pa je vozio u izvanrednim okolnostima, a danas je javni prijevoz organiziran po nedjeljnom voznom redu i koristi ga mali broj ljudi. U travnju su prihodi od prodaje karata iznosili oko 800.000 kuna, a uobičajeno je da taj prihod bude i do 5,5 milijuna kuna.


Autotrolej je vozio i nastavit će voziti, ali to će zahtijevati dodatna sredstva iz proračuna. I Rijeka plus je ostao bez prihoda jer je parkiranje bilo besplatno, a tržnica nije radila.


Problem likvidnosti pokušavamo riješiti uz angažman poslovnih banaka i za sada smo u tome uspjeli. Čistoća je ostala bez 2,5 milijuna kuna, a i u ostalim gradskim poduzećima su prihodi manji, kazao je Obersnel.



On se osvrnuo na mjere koje je Grad Rijeka poduzeo kako bi olakšao poduzetnicima poslovanje, a poduzete su 16. ožujka ove godine, pet dana nakon što je Nacionalni stožer Civilne zaštite proglasio epidemiju.


Pomoć Grada


– Oslobodili smo poduzetnike plaćanja komunalne naknade, zakupnine, spomeničke rente svima kojima je zabranjen rad. Onima koji su nastavili, ali su im pali prihodi, umanjili smo troškove komunalne naknade i zakupa sukladno padu njihovih prihoda. Kada je omogućen rad kafića, donijeli smo odluku o proširenju terasa gdje god je to moguće bez dodatnog plaćanja, a za zatvoreni prostor se zaračunava 50 posto zakupnine.


Sve te mjere vrijede od 1. ožujka ove godine i vrijedit će do daljnjega, u svakom slučaju do kraja svibnja ove godine. Tijekom lipnja ove godine će vrijediti mjera kojom se omogućava podnošenje zahtjeva za umanjenje zakupnine i komunalne naknade.


Naglašavam da se zahtjevi šalju elektronskim putem, podsjetio je Obersnel.


​​Riječki gradonačelnik dodao je da je gradska uprava donijela i čitav niz mjera kako bi se pomoglo građanima.



– Oslobodili smo ih od plaćanja vrtića i produženog boravka, cijena radničke karte bila je umanjena za 50 posto u travnju, osigurali smo besplatno parkiranje, financirali smo dostavu besplatnih obroka i lijekova, povećali smo prihodovni cenzus za korištenje socijalnog programa za 25 posto…, nabrojao je Obersnel.


Izazovno vrijeme


Riječki gradonačelnik ocijenio je da je pred nama izazovno vrijeme u kojem će se pokušati zaliječiti rane i ožiljci. Jedan od mogućih oblika pomoći je i zajam od države. Grad Rijeka je podnio zahtjev Ministarstvu financija.


– Ministarstvo financija će odrediti koji je to iznos koji se odnosi isključivo na izgubljene prihode od poreza na dohodak. To znači da ćemo dobiti dio izgubljenih sredstava, ali ne sve jer je dio ljudi ostao bez posla, a neki su svedeni na minimalac pa ne plaćaju porez na dohodak, zaključio je Obersnel.


Neki Riječane ne vole, ali dolaze u Rijeku kad im treba


Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je unatoč pandemiji i državni i gradski sustav funkcionirao, te je rezultat dobro epidemiološko stanje u Rijeci i u Hrvatskoj.


– Ali gospodarski udar je težak jer su svi pretrpjeli velike štete. Život se još nije vratio u normalu pa tako ni tijek novca. Posljedice ćemo osjećati duže vrijeme. Naučili smo i neke nove stvari – ova situacija je pokazala da postoji velika solidarnost među ljudima, a što su pokazali brojni volonteri.



Kada je riječ o propusnicama, Gradski stožer je zaprimio oko 26.000 zahtjeva, a izdano je oko 20.000 propusnica. Uglavnom je riječ o ljudima iz riječkoga prstena koji su ih trebali zbog posla ili obiteljskih razloga.


No, dogodilo se nešto što nije lijepo.


Naučili smo da neki ne vole da građani Rijeke dolaze u njihove općine i gradove jer nisu htjeli biti dio onih lokalnih samouprava koje su se složile da se na području riječkoga prstena zatraži ukidanje propusnica.


Bili su protiv toga da Riječani dolaze do njih, a oni su uredno dolazili u Rijeku. Neka im to bude na dušu, poručio je Obersnel.


Nešto se ipak kreće


Unatoč krizi zbog korona virusa nije sve stalo pa tako ni radovi na pojedinim gradskim projektima. Pri kraju je uređenje trga ispred HNK Ivana pl. Zajca, relativno uobičajenom dinamikom uređuje se područje bivšega »Benčića, a do kraja lipnja trebala bi biti gotova i rekonstrukcija Krešimirove ulice.


– Radovi u Benčiću su nešto usporeni. Muzej grada, odnosno Palača šećerane u građevinskom dijelu je gotova, kao i Dječja kuća, ali čeka se oprema iz inozemstva.


Vjerujemo da će u kolovozu ili rujnu ove godine sve biti gotovo, kao i dio trga koji će biti u funkciji za ova dva kulturna objekta, dok će se ostatak odraditi zajedno s dovršetkom gradnje zgrade Gradske knjižnice, a to će biti sljedeće godine, izjavio je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.