Izletište sutra otvara vrata

POZIV U PLANINE Izletnike na Platku čeka i nova šetnica oko jezera

Sanja Gašpert

Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN

Šetnica duga 500 metara nova je turistička atrakcija, a uz nju otvorena će biti i piknik-zona za koju se već primaju rezervacije roštilja, kao i trim staze, sportski tereni...



PLATAK  U skladu s odlukom Stožera Civilne zaštite i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a u vezi s aktualnim stanjem u zemlji po pitanju COVID-19 epidemije, županijska tvrtka Goranski sportski centar d.o.o. obavještava javnost kako će od petka, 15. svibnja, ponovno biti otvoren RSRTC Platak, uz napomenu kako se svi korisnici moraju pridržavati smjernica i uputa dobivenih od strane nadležnih tijela.


Prema riječima direktora GSC-a Alena Udoviča, već od predstojećeg vikenda svi zainteresirani ponovno imaju mogućnost posjeta Platka, koji je, zahvaljujući višemilijunskim ulaganjima Primorsko-goranske županije, Općine Čavle i GSC-a posljednjih godina postao popularna izletnička destinacija tijekom cijele godine.


Otvara se i bazen u Delnicama

Goranski sportski centar objavio je plan ponovnog otvaranja svojih objekata kojima upravlja već od ove srijede, 13. svibnja, što uz Platak koji se otvara 15. svibnja, uključuje i sportske objekte u Delnicama, osim bazena koji će biti otvoren od ponedjeljka, 18. svibnja. Kako ističu u GSC-u, svi korisnici sportskih objekata i terena moraju se pridržavati smjernica i uputa dobivenih od strane nadležnih tijela i pravne osobe koje će se nalaziti na vidljivom mjestu na svakom objektu i terenu.

Planovi za ljeto




– Već smo počeli s primanjem rezervacija za najam roštilja, pa će već od ovog vikenda u funkciji biti piknik-zona. Također, našim posjetiteljima ponudit ćemo trim staze, tri šetnice, dva boćališta, sportska borilišta, odbojku na pijesku, trampolin, najam bicikla, go-kart, odnosno automobile na pedale, a u ponudi je nedavno uređena šetnica oko jezera, duga 500 metara, koja je prava turistička atrakcija, kaže Udovič.


Prema njegovim riječima, od ovog petka nadalje postupno će, ovisno o vremenskim prilikama, širiti ponudu na Platku.


Snimio Sergej DRECHSLER

Jezero uređeno u jesen 2019. sada će biti u punoj funkciji / Snimio Sergej DRECHSLER


​- Pozivamo sve zainteresirane, posebice obitelji s djecom, sportaše, rekreativce, umirovljenike, sve kategorije građanstva da nas posjete i uživaju u našem Platku, svježem zraku, prekrasnim vidicima, šetnicama, biciklističkim stazama i drugim atraktivnostima kojima ovo naše izletište ne manjka, kaže Udovič, najavljujući već tradicionalna ljetna događanja na Platku – Festival sportske rekreacije i Sva lica Platka ali, kaže, način, uvjeti i vrijeme njihovog održavanja ovisit će o situaciji s koronavirusom i epidemiološkim mjerama koje u tom trenutku budu na snazi.
​Udovič podsjeća kako bi se ovo ljeto trebali nastaviti radovi na velikom projektu novog sustava za zasnježenje, ukupno vrijednog 23 milijuna kuna, u sklopu kojega je protekle zimske sezone uspješno umjetnim snijegom zasnježena skijaška staza Radeševo 1, a sukladno financijskim mogućnostima, do sljedeće zimske sezone na isti način trebala bi biti riješena i staza Radeševo 2.


 


 


Ljetne cijene u GSC-u

Primanje rezervacija za roštilje već je započelo, a svi koji žele provesti dan u prirodi na Platku uz roštiljanje, mogu nazvati na broj mobitela 091/181 18 08. Najam roštilja je moguć radnim danima, kao i vikendima i blagdanima od 8 do 16 sati. Cijena najma roštilja za cijeli dan je 150 kuna, a piknik-zone 50 kuna. Od cijena koje vrijede za ljeto, u GSC-u ističu sat najma boćališta 20 kuna, kao i najam seta boća za sat vremena po istoj cijeni. Najam bicikla sat vremena je 20 kuna, dva sata 30, pet sati 70, a cijeli dan 100 kuna. Deset minuta trampolina stoji 10 kuna, a ista je cijena i desetominutne vožnje automobilom na pedale.

 


Novi sustav


– Radovi na nastavku projekta već su trebali početi, ali je sve stopirala novonastala situacija s koronavirusom. Nadamo se ovog ljeta nastavku radova, što će ovisiti o financijskim mogućnostima, kaže Udovič.


Novi sustav za zasnježenje uključuje četrnaest topova za snijeg, novo akumulacijsko jezero s 50.000 kubičnih metara vode, strojarnicu i rashladne tornjeve, a u GSC-u, čiji su osnivači Primorsko-goranska županija, Grad Delnice i Općina Čavle, očekuju da će Platak time dobiti stabilnu skijašku sezonu od 50 do 60 dana. Kako bi se vratilo zlatno doba Platka, potrebno je još uložiti u novu žičaru te infrastrukturu za tekuću vodu, a očekuje se da bi se u te investicije mogli uključiti i privatni ulagači.


​Također, u ovoj godini Županijska uprava za ceste nastavlja s uređenjem ceste do Platka u vrijednosti 2,8 milijuna kuna, a još 15 milijuna kuna planirano je u županijskom proračunu za pripremu projekta gradnje nove četverosedežnice. Razmatra se i projekt gradnje ljetnih sadržaja, što bi se prijavilo za financiranje iz Europske unije.