
Foto Ana Križanec
povezane vijesti
Još se nisu do kraja stišala ratna zbivanja, a ona je krenula u posao koji je imao za cilj afirmirati turističke potencijale Hrvatske kroz njezino veliko bogatstvo gastronomije.
Ustrajno je gradila svoj put uvijek ga i publiciravši i tako stigla do punih 30 godina rada uredno zabilježenog u brojnim publikacijama.
Koliko je bila u pravu pokazuju i današnja relevantna istraživanja koja potvrđuju kako je utjecaj kvalitete gastro ponude bitan ili presudan za čak dvadesetak posto posjetitelja naše zemlje.
Ovu je zanimljivu konstataciju prigodom proslave 30. godišnjice pokretanja Gastronautove specijalizirane publikacije Restaurant Croatica, sustava istraživanja kojim se svake godine vrednuje 100 najboljih hrvatskih restorana, i njegove pokretačice i autorice Karin Mimice iznio Robert Pende, ravnatelj Ureda za razvoj poduzetništva, investicije i konkurentnost turističkog gospodarstva Ministarstva turizma i sporta na riječkom Botelu Marina gdje je svečanost i bila organizirana.
Lajtmotiv ovogodišnje publikacije bila je krilatica – “kako smo se mijenjali”. Tema je to i predgovora voditeljica projekta Karin Mimica koja je kroz 30 godina retrospektive opisala faze razvoja, ključne trendove i događaje koji su mijenjali hrvatsku gastronomsku scenu.
– Tijekom 30 godina projekta među Restaurant Croatica je uvršteno ukupno 545 restorana, a titulu je svih 30 godina obranilo 6 restorana.
Više od 20 godina je titulu obranilo 18 restorana, pojasnila je Mimica ujedno se prisjetivši 1995. godine kad je projekt pokrenula s Hrvatskim gospodarskim forumom.
– Osnovna ideja bila je napraviti istraživanje tržišta koji su to restorani koji najbolje zadovoljavaju potrebe gostiju te istaknuti vodeće ne bi li se na taj način motiviralo i ostale na poboljšanje kvalitete ponude i usluge, dodala je Mimica.
Koliko je bila u pravu pokazuje i podatak kako je 1995. godine istraživanjem bilo obuhvaćeno oko 700 restorana, dok se 2024. godine ta brojka popela na više od njih 2400.
Restorani predstavljeni u aktualnom izdanju knjige su i nositelji titule Restaurant Croatica 2024, a uz plakete koje su im dodijeljene, dobili su naljepnicu s QR kodom koji vodi na on-line izdanje knjige na hrvatskom i engleskom jeziku.
Restorani u knjizi su prezentirani tekstom, slikom i receptima kućnih specijaliteta te informacijama što u njihovoj okolici vrijedi vidjeti i doživjeti. Tehničku stranu projekta i dizajn potpisuje Vlatko Ignatoski, a stručna suradnica na projektu bila je Marina Selak.
Uz istaknute okupljenima na Botelu obratili su se i Valerija Milković, voditeljica proizvoda eno-gastro iskustva Odjela za razvoj turističkih proizvoda HTZ-a te Jelena Grubelić Kušeta iz TZG Rijeke koje su istaknule važnost projekta za ukupnost razvoja restoranske scene kao i same gastronomije – važnog djela sveukupnosti turizma, potom savjetnik projekta Nikola Serdar te član Časnog odbora Nikica Karamarko.
Na kraju u ime nagrađenih ugostitelja prepunoj “Marini” obratili su se Pave Jerković i Zlatko Puntijar čiji restorani nose titule Restaurant Croatica svih 30. godina.