EPK

27 SUSJEDSTAVA Počinje festival Kampus za sve – Camp(with)Us

Bruna Matičić

Marko Filipović, Marina Medarić, Rajka Jurdana Šepić i Branka Cvjetičanin / R. BRMALJ

Marko Filipović, Marina Medarić, Rajka Jurdana Šepić i Branka Cvjetičanin / R. BRMALJRIJEKA – Od ponedjeljka kreće festival Kampus za sve – Camp(with)Us, treći u nizu festivala 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture.


Festival susjedstva Sveučilišni kampus svoja vrata znanja za sve građane otvorit će od ponedjeljka, 2. veljače do četvrtka, 5. veljače.


Bogati četverodnevni program festivala na konferenciji za medije najavili su zamjenica župana Primorsko-goranske županije Marina Medarić, zamjenik gradonačelnika Marko Filipović, voditeljica programa 27 susjedstava RIJEKE 2020 Branka Cvjetičanin i predsjednica izvršnog odbora Kampus kreativnog tima prof. dr. Rajka Jurdana-Šepić.
Festival Sveučilišnog kampusa nastao je u suradnji profesora i studenata brojnih fakulteta i sveučilišnih odjela, a zamišljen je s ciljem približavanja sveučilišta svim građanima, stanovnicima Rijeke i okolnih mjesta. Svečano otvorenje zakazano je u ponedjeljak u 11 sati, u Akvariju na Kampusu, a bogat program festivala opisala je prof. dr. Rajka Jurdana-Šepić.


Sljedeći tjedan građani će imati priliku upoznati Kampus kroz Razgled(nice) otvorenih vrata sveučilišnih odjela te dvadeset i osam interdisciplinarnih programa i projekata kao što su Pametne STEM radionice, KPR kiosk, Čarobna matematika, Inspiracije iz nano svijeta, Putujući znanstvenici, Šetnja sjećanja, umjetnički kolektiv Ja:To, Projekt Sušak – umjetnost sjećanja, U potrazi za super voćem te brojne druge programe koji su dio znanstveno-umjetničkog programa.


Branka Cvjetičanin najavila je dolazak europskih susjeda, studenata i profesora s tršćanskog sveučilišta.


Susjedstvo Kampus s namjerom spajanja znanosti i kulture povezalo se s Trstom koji ove godine nosi titulu Europske prijestolnice znanosti te s partnerskom organizacijom Trieste International Foundation for Scientific Progress and Freedom (FIT). Cilj ove suradnje jest pridonijeti društvenim, kulturnim, znanstvenim i ekonomskim vezama, ali i jačanje suradnje Trsta i Rijeke, šire zajednice i znanosti.


Osim toga, Sveučilišni kampus ugostio je umjetnika Darka Fritza u sklopu rezidencijalnog programa Vitamin D, koji radi hortikulturnu intervenciju u prostoru I am not a robot, u suradnji s udrugom 4 grada Dragodid, KD Čistoća d.o.o., Savezom udruga Molekula iz Rijeke i brojnim sugrađanima volonterima.


Susjedstvo Sveučilišni kampus u ponedjeljak će preuzeti vremensku kapsulu i postati prvo susjedstvo u Rijeci koje će, nakon Čavli i Matulja, napisati svoju poruku i pohraniti je