Podaci za srpanj

Riječki turizam uglavnom dijeli sudbinu ostatka Hrvatske, većinu prometa “na leđima” nosi privatni smještaj

Alenka Juričić Bukarica

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

U Turističkoj zajednici grada Rijeke kažu da je od 1. do 23. srpnja u privatnom smještaju ostvareno čak 77,22 posto od ukupnog broja što znači da je preko tri četvrtine noćenja ostvareno u tim kapacitetimaNa području grada Rijeke je od 1. do 23. srpnja boravilo ukupno 9.105 turista što je 44 posto prošlogodišnjeg broja turista za ovo isto razdoblje. Ostvareno je 30.637 noćenja, odnosno točno pola od broja noćenja ostvarenih u istom razdoblju prošle godine.


Pokazuju to podaci Turističke zajednice grada Rijeke o tome kakvo je trenutačno »prolazno vrijeme« u riječkom turizmu koji dijeli sudbinu ostatka Hrvatske obzirom na korona krizu. Na području županije po ostvarenju u srpnju vode kampovi i obiteljski smještaj, a na nešto manje od 50 posto lanjskog popunjenja su se popeli i hoteli.


U Rijeci je daleko najveći dio srpanjskog turističkog prometa ostvaren u obiteljskom smještaju, odnosno kod iznajmljivača. Tako u TZG-u Rijeke ukazuju kako je u razdoblju od 1. do 23. srpnja u privatnom smještaju ostvareno čak 77,22 posto od ukupnog broja ostvarenih noćenja što znači da je preko tri četvrtine noćenja ostvareno u kapacitetima privatnog smještaja.
U dosadašnjem dijelu srpnja je, pak, u hotelima ostvareno 8,4 posto od ukupno ostvarenih noćenja, u nekomercijalnom smještaju 7,73 posto, u hostelima 6,44 posto, a u prenoćištima tek 0,21 posto od ukupno ostvarenih noćenja.


Rezervacije u zadnji čas


– Na području Rijeke otvoreni su svi hoteli, osim Hotela Bonavia Plava laguna. Kod turističkog prometa koji je ostvaren, ukoliko se uspoređuju podaci od proteklog mjeseca, u hotelskom smještaju ne bilježi se veći porast broja gostiju.


Tako je, usporedbe radi, u lipnju u hotelskom smještaju ostvareno je 13,62 posto ukupno ostvarenih noćenja, dok je u razdoblju od 1. do 23. srpnja ostvareno 8,4 posto od ukupno ostvarenih noćenja.


Prema trenutnim srpanjskim podacima najviše noćenja ostvareno je u privatnom smještaju u kojem se jedino bilježi i veći porast noćenja turista. Dok je u privatnom smještaju u lipanju ostvareno 69,44 posto od ukupno ostvarenih noćenja, u dosadašnjem dijelu srpnja je ostvareno oko 77 posto ukupnog fizičkog prometa, kažu u riječkom TZ-u, dodajući i kako je trenutno otvoreno 13 hostela, od njih ukupno šesnaest.


Privatni smještaj tako ustvari nosi ovogodišnji srpanj s najvećim turističkim prometom. Ipak, iznajmljivači ukazuju kako nije to ni blizu ono popunjenje kao ranijih godina, a i rezervacije pristižu uglavnom zadnji čas.


Iznajmljivačica Nada Predovan u svojoj Villi Nori već se dugi niz godina bavi iznajmljivanjem, a za ovu godinu će reći kako je donijela neke promjene.


Maske i dezinficijensi


– Mi u srpnju, naprimjer, imamo najviše gostiju iz Češke, što do sada nije bio slučaj. Doista ova linija vlakom iz Praga puno znači, vjerujem da bismo svi bili u problemu da je nije bilo. Inače, imamo i dosta gostiju iz Poljske, bilo je nešto Talijana, ali sada ih nemamo.


Tu su nam i gosti iz Švicarske. Dakle, dosta šarolika struktura po zemljama iz kojih nam gosti dolaze, reći će ova iznajmljivačica navodeći kako rezervacije stižu uglavnom preko Booking.coma te kako su joj kapaciteti u srpnju puni.


Što se tiče najava, očekuje da bi, ako se situacija ne pogorša, i kolovoz trebao biti dobar, uz ostalo, u najavi je dolazak gostiju iz Italije koji godinama dolaze u Villu Noru i ostaju čitav mjesec. Srpanj i kolovoz bi, dakle, trebali biti prolazni, no već za rujan je situacija upitna, doznajemo.


Što se tiče gostiju koji su tijekom srpnja stigli, Predovan će reći kako se gosti ovdje osjećaju sigurno.


– Jasno pridržavamo se svih epidemioloških mjera, sve dezinficiramo, ja goste dočekujem s maskom i rukavicama. Isto tako, u smještaju im ostavimo dezinfekcijska sredstva i maskice. Inače, kod nas gosti u prosjeku borave nekih pet dana.


Osim što uživaju u kupanju, odlaze i na izlete. Tako su nam jedni gosti iz Češke uzeli rent-a-car i otišli u Rovinj, drugi su brodom otišli na izlet na Cres i vratili se oduševljeni. Zanimljivo je da se recimo, kod gostiu iz Češke i Poljske primjećuje da su jako željni mora tako da znaju do dugo u noć biti na terasi i jednostavno slušati valove, ispričala nam je Predovan.


Bonavia nije otvorena


Što se tiče hotelskog smještaja, Bonavia, dakle, još nije otvorena, međutim, otvoreni su svi hoteli Jadran hotela. Damir Balenović, direktor prodaje i marketinga ove riječke turističke tvrtke, kazao nam je kako je popunjenost hotelskih objekata Jadran hotela u srpnju u skladu s očekivanjima nakon izbijanja epidemije uzrokovane koronavirusom.


– Popunjenost hotela s tri zvjezdice, Continentala i Nebodera, je 30 posto, dok je u našem hotelu Jadran, koji je više kategorije, popunjenost nešto veća od 50 posto. Inače, prošle godine u srpnju bili smo popunjeni 90 posto.


Dakle, govorimo o padu od 45 do 60 posto, kako u kojem hotelu. Financijski je taj pad ipak malo manji jer se radi uglavnom o individualnim gostima kod kojih se postiže nešto bolja cijena nego kod grupa kojih ove godine nema, rekao je Balenović.


Kako doznajemo, u riječkim hotelima odsjedaju gosti uglavnom iz Italije, Njemačke, Hrvatske, Austrije i Češke. Inače, za razliku od hotela, popunjenost u kampu Oštro u Kraljevici, koji je dio ove turističke tvrtke, je gotovo na prošlogodišnjoj razini.


Većinom su to gosti iz Slovenije te domaći gosti. Što se tiče najava, naš je sugovornik kazao kako je, obzirom da je epidemija još uvijek u tijeku, teško prognozirati kakvi će biti kolovoz i rujan.


Česi na drugom mjestu


U srpnju su najviše noćenja u Rijeci ostvarili gosti iz Njemačke, preko 7.000. Podaci TZG-a Rijeke pokazuju kako su na drugo mjesto po ostvarenim noćenjima došli gosti iz Češke s 4.580 noćenja, dok su u prva tri tržišta i domaći gosti s 3.400 noćenja.


Slijede Talijani s ostvarenih 2.400 noćenja, Poljaci s 1.800, državljani Bosne i Hercegovine s 1.200, Austrije s 1.150 te Srbije s 1.000 noćenja.