Borba za ženska prava

Riječki SDP daruje ženama koncert Tedija Spalata i ruže u povodu 8. marta

Damir Cupać

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Zahtijevamo da se ženama plate kućanski poslovi jer je to i te kako rad, poručuje Sandra KrpanRIJEKA – Potpredsjednica riječkog SDP-a Sandra Krpan, predsjednica riječkog Socijaldemokratskog foruma žena Ivana Prica i riječki gradonačelnik Marko Filipović pozvali su sve građanke Rijeke na Korzo za 8. mart gdje će se dijeliti ruže, ali i na koncert Tedija Spalata u Centru Zamet, 9. ožujka u 19 i 30, koji je tradicionalni dar riječkog SDP-a u povodu Međunarodnog dana žena. Karte za koncert dijelit će se na Korzu ispred Radio Rijeke 6. i 7. ožujka od 10 i 30 sati do 12 sati.


Platiti kućanske poslove


– Riječ je o specifičnom blagdanu i mi na 8. mart želimo poslati poruku da se moramo i dalje boriti za ženska prava. U Hrvatskoj neki žele ta prava dokinuti, a mi se moramo nastaviti dostojanstveno boriti za njih.


Većinu hrvatskog stanovništva čine žene, ali kada govorimo o plaćenom radu, podaci pokazuju da žene obavljaju slabije plaćene poslove i za njih su manje plaćene od muškaraca.
Žene moraju biti jednako plaćene za rad sa istom stručnom spremom kao i muškarci. Zabrinjavajuće je da su plaće muškaraca 16 posto veće. Još je gore kada je riječ o prosječnim mirovinama budući da žene imaju 20 posto manju mirovinu od muškaraca.


Zahtijevamo da se ženama plate kućanski poslovi jer je to i te kako rad. Kada je riječ o politici, podaci su loši jer u Saboru imamo samo 23 posto žena, na lokalnoj razini samo je 17 gradonačelnica, u Vladi samo su četiri žene ministrice.


Zato pozivamo žene da izađu na izbore jer one mogu promijeniti svijet na bolje. Nikada ne smijemo dopustiti da budemo drugotne i pozivam sve građanke i građane Rijeke da 8. marta marširaju za ženska prava, izjavila je Krpan.


Stigma i sram


Ivana Prica podsjetila je da je nasilje nad ženama i djevojčicama jedno od najčešćih i najtežih kršenja ljudskih prava u današnjem svijetu.– Ono se često ne prijavljuje zbog stigme i srama kojima je obilježeno. Ali i zbog sustavnog i jasnog kažnjavanja počinitelja. U Hrvatskoj svakih 15 minuta jedna žena doživi nasilje.


U zadnjih 20 godina ubijeno je 400 žena. Mnoge od njih od strane bliskih osoba. Ovi su podaci alarmantni, te su brojke zastrašujuće i neoprostive, upozorila je Prica.


Ona je dodala da je obveza države zaštiti žene i djecu od scakog oblika nasilja, ocijenivši da je po tom pitanju puno djelotvorniji civlini sektor od državnih institucija.


– Nažalost, jačaju razni pokreti protiv prava žena, a jedan od nih svake nam je subote pred očima. Riječ je o pokretu klečatelja i molitelja, čudnih muškaraca, kojih se čak i mnogi predstavnici crkve kao institucije srame i odriču, rekla je Prica.


Prioritet socijalna sigurnost


Ona je uvjerena da prioritet treba biti i socijalna zaštita žena i njihova socijalna sigurnost jer mnoge žene ne napuštaju zlostavljače jer su ekonomski ovisne ili socijalno nezaštićene kao nezaposlene žene, seoske žene, starije žene, umirovljenice, žene s poteškoćama i posebnim potrebama.


– Jednako tako je važna zdravstvena zaštita žena, pravo na zdravstvenu edukaciju djece i mladih, na kontracepciju, na siguran i besplatan pobačaj, bez trauma bilo kakve pa i psihičke prirode.


Poražavajuća je činjenica da postoje gradovi u Hrvatskoj koji imaju opće bolnice i kliničke bolničke centre u kojima rade ginekolozi, a u kojima žene i djevojke ne mogu dobiti adekvatnu ginekološku zdravstvenu zaštitu. Ni jedna žena na pobačaj se ne odlučuje iz hira, zaključila je Prica.


I predsjednik riječkoga SDP-a Marko Filipović složio se da se za prava žena treba boriti svaki dan budući da je hrvatsko društvo suočeno s tendencijama koji su korak natrag po tom pitanju.


– Tome treba reći odlučno ne. Moje kolegice i sugrađanke su to napravile ispred Riječke katedrale, a naglasio bih i da je policija trebala bolje reagirati, ocijenio je Filipović.