Upoznajmo vina Hrvatske

Radionica Adventske vinske škole Crikvenica: Vinoljupci isprobavaju vina, ali i uče o njima

Robert Šimonović

Snimila: Ana Krizanec

Snimila: Ana Krizanec

Druga radionica Adventske vinske škole Crikvenica donijela je predavanje sommelierke i vinarke Monike Prović iz Opuzena pod nazivom »Dalmacijo bajna, biseru ti našeg lozja«, gdje su se sudionici mogli upoznati s vinima DalmacijeCRIKVENICA – U Memorijalnom ateljeu Zvonka Cara održana je druga ovogodišnja vinska radionica u sklopu Adventske vinske škole Crikvenica – Upoznajmo vina Hrvatske, koja je dijelom šire manifestacije i programa Adventa u Crikvenici. Atelje Zvonka Cara tako su do posljednjeg mjesta ispunili brojni vinoljupci s crikveničko-vinodolskog područja i šire okolice, naravno, kako bi kušali najbolja vina koja Hrvatska nudi, ali i naučili štošta o karakteristikama kvalitetnih vina, vinarstvu, vinogradarstvu, podizanju kulture stola i autohtonim vinskim sortama različitih hrvatskih vinskih regija. Druga radionica Adventske vinske škole Crikvenica donijela je predavanje sommelierke i vinarke Monike Prović iz Opuzena pod nazivom »Dalmacijo bajna, biseru ti našeg lozja«, gdje su se sudionici mogli upoznati s vinima Dalmacije i specifičnostima ove vinske regije, kušati sorte koje nemaju prilike svakodnevno kušati, ali i ugodno se zabaviti, družiti, razgovarati, upoznati, razmjenjivati iskustva…


Autohtone sorte


Kako je u uvodu istaknula Monika Prović, uzgoj vinove loze u Dalmaciji seže još u doba antike, a u prilog tome svjedoče i najstariji grčki i rimski zapisi o uzgoju vinove loze na tom području. Kako kaže predavačica, u Dalmaciji se tradicionalno proizvodi više crnih nego bijelih vina, premda je, zbog činjenice da se vina najviše prodaju za vrijeme turističke sezone, veća potražnja za bijelim vinima.


– Dalmacija je riznica autohtonih vinskih sorti te predstavlja tipičnu mediteransku regiju s toplim i sušnim ljetom, visokim prosječnim temperaturama i malom količinom oborina. Kao vinska regija, Dalmacija se proteže od Zadra do Konavala, a dijeli se na Sjevernu, Srednju i Južnu Dalmaciju, Dalmatinsku zagoru te regiju sa zaštićenom oznakom izvornosti – Dingač, na poluotoku Pelješcu – kazala je Monika Prović, upoznavši potom sudionike sa svakom pojedinom regijom.


Promocija Kvarnera
Pokretač Adventske vinske škole Crikvenica jest Udruženje Kvarner Wines, osnovano 2021. godine u Pavlomiru kao marketinško-promocijsko udruženje koje u fokus stavlja Kvarner kao eno-gastronomsku destinaciju. Udruženje okuplja Zadrugu vinara Proizvođačke organizacije Vina Kvarnera, Udrugu Žlahtina i Udrugu Kvarnerska kvaliteta Q2. Kako nam kaže direktor udruženja Žarko Stilin iz Selca, u Udruženje Kvarner Wines su učlanjeni svi vinari vinske regije Kvarner, njih 10, a s crikveničko-vinodolske rivijere tu su Eko selo Selce koje promovira vino pod brendom Grand Village Estate Winery i Vinska kuća Pavlomir.– Osnovni cilj je marketing vina koji se provodi kroz tri aktivnosti – nastup na festivalima, nagrade i organizaciju promotivnih aktivnosti. Zato smo nastupili na svim značajnijim festivalima u Hrvatskoj, od Vinistre, Zagreba, Osijeka, Zadra, Splita… Šaljemo vina na sva dostupna natjecanja pa je tako na Kvarner ove godine stiglo 11 Decanterovih nagrada, a žlahtina je u Portugalu proglašena najboljim bijelim vinom. Dolaze nagrade iz Poljske, Španjolske, Koreje – govori Stilin te napominje da Udruženje Kvarner Wines sudjeluje na gotovo svim značajnim eno-gastro manifestacijama u regiji, organizira brojne radionice i predavanja te ima 10 ambasadora koji promoviraju misiju udruženja.


– Uspjeli smo se nametnuti i postati prepoznatljiv partner lokalnoj i regionalnoj samoupravi i turističkim zajednicama za promociju destinacije i kvalitete vina te edukaciju o kulturi stola – zaključuje Stilin.


Vinske večere


Nastavno na iznimno uspješnu, prošlogodišnju Adventsku vinsku školu Crikvenica, na kojoj su se polaznici upoznali s najboljim što nudi Kvarner, ove godine polaznici vinske škole upoznat će se s vinima hrvatskih vinskih regija Slavonija i hrvatsko Podunavlje, Hrvatska Istra i Kvarner, Dalmacija i Središnja bregovita Hrvatska. U crikveničkom Memorijalnom ateljeu Zvonka Cara održat će se još dvije vinske radionice. Prvu će voditi Željko Garmaz – Graševina Croatica – @thebestofGraševina MasterClass (13. prosinca), a drugu Darko Lugarić – Vina Bregovite Hrvatske (20. prosinca). Ovogodišnja Adventska vinska škola obogaćena je vinskim večerama u najboljim crikveničkim restoranima koje se održavaju petkom. Ovog petka vinska će se večera održati u restoranu Dida s vinima Dalmacije, odnosno vinarijom Rizman, a posljednja vinska večera održat će se 16. prosinca u restoranu Domino s vinima Bregovite Hrvatske, odnosno vinarijom Coletti.