Odlični rezultati

Rab u srpnju blizu rekorda turističkog prometa iz 2019.

Hrvoje Hodak

Foto H. HODAK

Foto H. HODAK

Srpanj ove godine, u odnosu na onaj iz rekordne 2019. godine, bilježi ostvarenje od 87 % u dolascima i 84 % u noćenjimaRAB – Unatoč strepnji hoće li epidemiološka situacija na razini države »izdržati«, srpanj je završio uz odličan turistički rezultat, vrlo blizak onomu iz 2019. godine, koja je bila rekordna, ali i posljednja pretpandemijska, bez ograničenja. U srpnju je ove godine ostvareno 50.406 dolazaka ili 27 % više nego lani. Gledajući noćenja, ostvareno je 394.604 noćenja, što je 15 % više nego lani. Među top 5 emitivnih tržišta u srpnju našle su se Njemačka, Hrvatska, Slovenija, Austrija i Mađarska. Turisti su se najčešće odmarali u smještaju u domaćinstvu, njih 66 %, zatim u hotelima 10 %, nekomercijalnom smještaju 10 %, u kampovima 9 % te u ostalim smještajnim kapacitetima 5 %.


Srpanj ove godine, u odnosu na onaj iz 2019. godine, bilježi ostvarenje od 87 % u dolascima i 84 % u noćenjima, što je zaista odličan rezultat.


Srpanj je popravio i cjelokupnu sliku turističkih brojki Grada Raba i u kumulativi pa je tako i ukupan rezultat više nego zadovoljavajući. Naime, od 1. siječnja do 31. srpnja ove godine ostvareno je 74.551 dolazaka ili 35 % više nego lani. U istom je razdoblju ostvareno 537.905 noćenja ili 21 % više nego lani. U odnosu na 2019. godinu, za isto je razdoblje u ovoj godini ostvareno 70 % u dolascima te 72 % u noćenjima. Kumulativno gledajući, top 5 emitivnih tržišta su Njemačka, Hrvatska, Austrija, Slovenija i Češka.
I u ovom su se slučaju turisti najčešće odmarali u smještaju u domaćinstvu, njih 62 %, kampovima 12 %, hotelima 11 %, nekomercijalnom smještaju 10 % te ostalim kapacitetima 5 %.
Prema informacijama kojima raspolaže Ured Turističke zajednice grada Raba, trenutačno je na Rabu teško naći slobodne kapacitete, što upućuje na to da i ovaj početak kolovoza bilježi visoku popunjenost destinacije. Upravo je to razlog, poručuje direktorica Ureda TZG-a Raba Ivana Matušan, da budemo još odgovorniji i da čuvamo epidemiološku sliku koja je zaista odlična na razini destinacije, ali i razini županije.


Ured TZG-a Raba apelira na sve turističke djelatnike, ali i lokalno stanovništvo općenito, da se cijepe ako to još nisu napravili te na taj način pripomognu u borbi protiv bolesti COVID-19, da se drže svih protuepidemijskih mjera i budu primjer turistima koji dolaze u destinaciju.
– Ispred nas je još čitav niz događanja koja će se moći održati samo u slučaju da se trenutačne mjere ne pooštravaju. Napravimo sve u svojoj moći da do toga ne dođe – poručuju iz Ureda TZG-a Raba.