POVIJEST, KULTURA I TURIZAM

“Putovima Frankopana” postaje nacionalni projekt: Komadina i Posavec potpisali Sporazum o suradnji i povezivanju

Jakov Kršovnik

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

Kako je rekao Zlatko Komadina, suradnja dviju županija jedinstvena je prilika da se projekt "Putovima Frankopana" razvije kao nacionalni.KRALJEVICA – Primorsko-goranski i međimurski župan, Zlatko Komadina i Matija Posavec, potpisali su Sporazum o suradnji i povezivanju na projektu “Putovima Frankopana” u Dvorcu Nova Kraljevica. Sporazumom žele razvijati zajedničke projekte i koristiti dostupne nacionalne i EU fondove te obnovom infrastrukture i podrškom kulturnim manifestacijama obogatiti kulturnu i turističku ponudu u obje županije. Kako je rekao Zlatko Komadina, suradnja dviju županija jedinstvena je prilika da se projekt “Putovima Frankopana” razvije kao nacionalni.


– Ovaj sporazum predstavlja početak službenog zajedništva na projektu “Putovima Frankopana”. Otvoreni smo i za suradnju s Karlovačkom i Ličko-senjskom županijom, a sve kako bi “Putovima Frankopana” prerastao u nacionalni projekt, kazao je Komadina. Matija Posavec s delegacijom iz Međimurske županije zahvalio je na prijemu te kazao kako mu je posebno drago što je PGŽ nositelj izuzetno vrijednog projekta “Putovima Frankopana”.

– Projekt je značajan ne samo za PGŽ, već i za cijelu Hrvatsku, pa, usuđujem se reći, i cijelu Europu. Moramo shvatiti da turizam nisu samo sunce i more, nego i naša povijest, kultura i baština. Naši lokalni autentični poljoprivredni proizvodi. To su sve teme koje nas povezuju i na kojima gradimo našu suradnju. Zrinski i Frankopani stoljećima su stolovali u Čakovcu otkud su odlazili prema Bečkom Novom Mjestu gdje su tragično završili. A njihova se tzv. urota zrinsko-frankopanska prema legendi kovala upravo u ovom dvorcu u Kraljevici.


To je slikoviti prikaz koliko nas te stvari povezuju, kazao je Posavec. Također je istaknuo nadu u suradnju s drugim županijama u kojima su obitavali Zrinski i Frankopani. Kao jedan od primjera suradnje, župani su istaknuli da će povodom Dana Međimurske županije, 30. travnja, iduće godine u Čakovcu, u prostoru starog grada Zrinskih, biti postavljena velika izložba o Frankopanima i Zrinskima.Pri potpisivanju Sporazuma po prvi put su predstavljeni i frankopanski zalogaji koje su pripremili iz Ugostiteljske škole u Opatiji, prema menijima Dragana Viskovića iz brošure “Frankopani za stolom”.


– Sve su namirnice korištene kao u doba Frankopana, a pripremljeni su pastrva sa zapeštom, pikantna jetrena pašteta, svinjetina na prosu i cikli, piletina s povrćem, teletina s ječmom te hobotnica s lećom i cvjetačom. Tu su i slatki meniji: frankopanska torta rađena od lisnatog tijesta, vrhnja i suhog voća, Ladislavova savijača od smokava, badema i grožđica te Janina torta od prosa, sira i sezonskog voća. Želja nam je da se ovi zalogaji nađu u svim prostorima gdje se prezentiraju Frankopani, rekla je Rajna Miloš, viša savjetnica za projekte valorizacije kulturne baštine PGŽ.