Udruga Dragozetići

Prikupili 278 potpisa za smanjenje poreza: Čestitaju Gradu Cresu na nedavno postignutim uspjesima i nadaju se – razgovoru

Edi Prodan

foto: Zadarski list

foto: Zadarski list

Čestitamo čelništvu Grada na ovom uspjehu i iskreno se nadamo da će se dio te kvalitete života preslikati i na po prilici trećinu teritorija koje pokriva, onaj gdje se nalaze MO Dragozetići i Beli. Na tom području istina nema ni vrtića ni škola, nema baš ni ljudi...S ukupno 278 potpisa završeno je potpisivanje peticije koju je pokrenula Udruga Dragozetići. Kako je poznato peticija je pokrenuta zbog nezadovoljstva povremenih stanovnika MO Dragozetići, stalnih na tom velikom djelu Cresa skoro da i nema jer ih je danas i manje od 40-ak koliko ih je zabilježeno popisom stanovništa od prije deset godina, visinom poreza koji je propisan i za taj dio po najvišoj stopi, 15 kuna po “kvadratu”.


Paralelno sa završetkom peticije, Grad Cres je, kao i lani, postao pobjednikom izbora za najbolji grad kojeg su organizirali Jutarnji list, portal Gradonačelnik.hr i agencija Ipsos. Grad Cres je pobijedio zahvaljujući izdvajanjima iz proračuna za obrazovanje, socijalnu politiku i mlade, po iznosu stipendija i školarina po stanovniku, zatim po broju odgojitelja u vrtićima kao i po broju visoko obrazovanih stanovnika.


snimio Edi Prodan


– Čestitamo čelništvu Grada na ovom uspjehu i iskreno se nadamo da će se dio te kvalitete života preslikati i na po prilici trećinu teritorija koje pokriva, onaj gdje se nalaze MO Dragozetići i Beli. Na tom području istina nema ni vrtića ni škola, nema baš ni ljudi, visoko ili nisko obrazovanih, ali nas se i dalje tretira kao ravnopravne stanovnicima samog Cresa, središta koje očigledno jako dobro živi. Voditelj Odjela za stručne poslove Gradonačelnika i sam gradonačelnik su se u nedavno publiciranom tekstu osjetili prozvanima za stanje na sjeveru otoka te su nizom podataka pokušali realno stanje ublažiti, no na žalost priča im baš i “ne drži vodu”.


Poruka i na dijalektuGospodine gradonačelniče, pa mi nimamo:
* korjeru za prit z Reki va Dragužetići, ol nazad
* vodu/vodovod(bit će, bit će, kada će bit?, kada bude onda se hvalite, sad je ni)
* kanalizaciju
* butegu za kupit špežu i sapun
* niman ni korjeru za poć nec kupit, ol dotoru h Van va Cres 20km largo
* ko nan se ka kuća zapali(a već je…), mi je nimamo s cin ni kako zagasit!!
Obećali ste nan pred puno let vatrogasnu pumpu, kede je??
I komunska šternja je šupja, ni vodi da bi se moglo kalat i gasit kući, ne daj Boh potrebi. Ko se jena zapali celo selo će zgoret, aš nimamo žeš cin gasit
* stabla nan padaju po auteh i razbijaju ih aš ih nima ki porezat i uredit


Al mi za njih, plaćamo najveći porez va RH. Da, na te kuće, kako da immo samostojeće vilu s bazenon i žeš svu moguću infrastrukturu, kakovu imaju neki drugi, ki plaćaju porez isti koliko i mi. Neki nimaju nanke kondut va kuće, pa moraju poć vanka curat i isto toliko plaćaju, kako da imaju banj žeš kondutom na ispiranje i đakuzi va kantuniću. Molimo Vas gospodine gradonačelniče otoka Cresa, spustite se među ljude, poručuju iz Udruge Dragozetići.

Koliko se god hvale nagradama koje im je dodijelio jedan dnevni list, istina je bez obzira na njih da sjever otoka praktično nema ništa osim nekontroliranog množenja divljih svinja. Ali, ponavljamo – ne krivimo mi njega – nije on doveo divlje svinje na Cres niti je raselio sva ta naša sela, dogodilo se to mnogo prije nego je on došao na mjesto gradonačelnika – mi od njega samo tražimo da shvati tragediju tog dijela otoka te da svi zajedno postojeće stanje krenemo mijenjati na boje.


snimio Edi Prodan


Ovako velik broj potpisa peticije samo potvrđuje naša zapažanja i molbe, vrijeme je da nas primi na razgovor te da se naslijeđenim nekretninama koje nisu bile kuće za odmor, najmanje vile s bazenima na što je aludirao, porez svede na 5 kuna po četvornom metru, istaknula je Marija Baltić u u ime Udruge Dragozetići.


Istina, komunikacija može vrlo brzo riješiti mnoge probleme, eliminirati nerazumijevanje. S obzirom na uspješnost gradske politike koju potvrđuju i nagrade, sigurno je da se ta pobjednička ekipa jednakom takvom može pokazati i u revitalizaciji Tramuntane.


– Kakvu bi ocjenu dobili da se recimo gleda broj djece ili visokoobrazovanih po četvornom kilometru teritorija Grada Cresa. Našeg najvećeg otoka koji ima skoro deset puta manje stanovnika od teritorijalno gledano skoro jednako velikog Krka? Što reći na to da je područje Grada Cresa najnenaseljenije u Primorsko-goranskoj županiji? Nije li onda krajnji čas za vraćanje života na Tramuntani, upitala se na kraju Baltić.