HKD NA SUŠAKU

Premijerno prikazana edukativna predstava “Mreža” Udruge Hepatos Rijeka i Kazališta Edukaz

Sanja Gašpert

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Autor i redatelj predstave je Marko Dorčić iz Teatra Edukaz, a recenzent dr. sc. Darko Roviš, prof. soc. pedagogijeRIJEKA – U Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku premijerno je prikazana edukativna predstava “Mreža” Udruge Hepatos Rijeka i Kazališta Edukaz, nastala u partnerstvu s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije. Autor i redatelj predstave je Marko Dorčić iz Teatra Edukaz, a recenzent dr. sc. Darko Roviš, prof. soc. pedagogije. Nova edukativna predstava razvijena je kroz program “Višekomponentni program prevencije ovisnosti o alkoholu, kockanju i novim tehnologijama u Primorsko-goranskoj županiji”, čiji je nositelj NZZJZ PGŽ, a financiran je od strane Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske.Kako je uoči početka predstave istaknula predsjednica Udruge Hepatos Aleksandra Marković, nova edukativna predstava “Mreža” namijenjena je učenicima viših razreda osnovnih škola i učenicima srednjih škola.
– U predstavi se kroz životne priče nekoliko likova koji pohađaju osnovnu školu prikazuju najčešći problemi s kojima se mladi danas susreću u svojoj socijalnoj okolini, a to su utjecaj medija, društvenih mreža, vršnjačko nasilje, vršnjački pritisak, anksioznost, depresija. Cilj predstave je pokazati mladima adekvatne i neadekvatne načine suočavanja s problemima i izazovima te pomoći im razviti životne i socijalne vještine za njihovo rješavanje. Ovo je već četvrta edukativna predstava koja se bavi nekim od problema današnjice mladih. Predstava je dio programa prevencije pojave rizičnih ponašanja kod djece i mladih “Kazališne priče Udruge Hepatos Rijeka”, realiziranog u suradnji s Teatrom Edukaz. U sklopu tog programa već su nastale predstave koje obrađuju teme eksperimentiranja s opojnim sredstvima te krvlju prenosivih virusnih infekcija (“Lucijina priča”), zlouporabe alkohola (“Boca istine”), kao i poremećaja u prehrani i utjecaja društvenih mreža na život djece i mladih (“Život s vagom”), rekla je Marković. Dodala je kako predstava “Mreža”, kao i spomenute tri nastale prije, traje četrdesetak minuta, malo manje od jednog školskog sata, upravo kako bi zadržala pažnju učenika, a i ova će se predstava uglavnom prikazivati u osnovnim i srednjim školama.


Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije doc. dr. sc. Željko Linšak rekao je kako ova nova edukativna predstava pokazuje kako društvene mreže i mediji utječu na mentalno zdravlje mladih te kako se mladi sa socijalnim i životnim vještinama mogu pripremiti za rješavanje nastalih problema, odnosno prevenirati ih.


– Cijeli tim Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a pruža razne oblike pomoći i učenicima i njihovim roditeljima kod raznih problema s kojima se mladi danas susreću, odnosno pomažu im da na vrijeme prepoznaju takve poremećaje te da ih, ukoliko do njih dođe, pokušaju riješiti. Cilj je ove i prethodnih edukativnih predstava osvijestiti djecu o rizičnom ponašanju. Nažalost, posljednjih godina, posebice za vrijeme epidemije COVID-a, došlo je do pogoršanje mentalnog zdravlja mladih uzrokovanih izolacijom i prestankom aktivnosti uživo, pa se naša uloga u osnovnim i srednjim školama, pa čak i u dječjim vrtićima, pokazala hitnom i važnom u rješavanju nastalih problema, rekao je dr. Linšak.