"Povežimo se baštinom"

Potpisan ugovor za izgradnju “Kuće halubajskega zvončara”

Paulina Plazonić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Mirela Habek iz Odsjeka za planiranje i razvoj prostora Općine Viškovo predstavila je projekt te kazala kako će Kuća halubajskega zvončara biti izgrađena u sklopu Sportsko-rekreacijske zone Halubjan, na površini 3300 četvornih metara.VIŠKOVO – Potpisivanjem ugovora za izgradnju “Kuće halubajskega zvončara”, Općina Viškovo u sklopu je projekta “Povežimo se baštinom” započela realizaciju ovog kapitalnog projekta.
Jučer je u vijećnici Općine Viškovo potpisan ugovor kojim će ova jedinica lokalne samouprave dobiti vrijedan projekt za svoju turističku sliku i razvoj. Ugovor su potpisali načelnica Općine Viškovo Sanja Udović i tehnički direktor tvrtke izvođača radova, VG5 Nejc Hrastnik, a potpisivanju je prisustvovao i gradonačelnik Rijeke Marko Filipović. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Urbana aglomeracija Rijeka Viškovu je dodijelila osam milijuna kuna, a njegova je cjelokupna vrijednost 30 milijuna kuna.


Mirela Habek iz Odsjeka za planiranje i razvoj prostora Općine Viškovo predstavila je projekt te kazala kako će Kuća halubajskega zvončara biti izgrađena u sklopu Sportsko-rekreacijske zone Halubjan, na površini 3300 četvornih metara.

– Kuća će imati i Centar za posjetitelje gdje će se na jednom mjestu moći prezentirati svi aspekti tradicije zvončara. U sklopu Kuće smjestilo se i dječje igralište, glavni ulazni trg, ugostiteljska terasa, galerijski prostor i suvenirnica. U bliskoj budućnosti u planu je i gradnja Parka umjetničkih skulptura, za koji je projektna dokumentacija već završena. Turistima će biti omogućeno sudjelovanje u sadržajima Kuće ne samo za vrijeme karnevala, već tijekom cijele godine. U obliku radionica, predavanja i prezantacija vezanih uz običaje Viškova i zvončara uključivat će se i učenike osnovnih i srednjih škola, ali i studente, zaključila je Habek.


Načelnica Općine Viškovo Sanja Udović istaknula je turistički značaj projekta te podsjetila kako su Halubajski zvončari na popisu nematerijalne baštine UNESCO-a.
– Zato nam je vrlo drago što možemo na jedan način materijalizirati njihovu tradiciju. Ovaj je projekt i valorizacija naše općine, budući da će ovo biti jedan od najvećih muzeja na području Primorsko-goranske županije. Ovako treba pristupati turističkim projektima – interaktivni muzej s mnogo sadržaja i višestruke namjene savršen je format za uključivanje i privlačenje što većeg broja ljudi, naglasila je Udović. Dodala je kako se nada da će se u sufinanciranje projekta uključiti i Ministarstvo kulture i Ministarstvo turizma te Primorsko-goranska županija.


Foto Marko Gracin


Tehnički direktor tvrtke VG5 Nejc Hrastnik izrazio je zadovoljstvo sudjelovanjem u još jednom projektu na području PGŽ-a.
– Započinjemo s gradnjom petnaest dana nakon potpisivanja ugovora, a predviđeno vrijeme trajanja radova je 18 mjeseci. Nadam se da ćemo se krajem sljedeće godine svi ponovo okupiti na otvorenju, rekao je Hrastnik.


Riječki gradonačelnik Marko Filipović podsjetio je da su Halubajski zvončari bili na otvaranju svečanosti obje prijestolnice kulture 2020. godine – Galwayu i Rijeci.
– Osim u Rijeci, Halubajski zvončari su kao jedan od rijetkih sadržaja izvedenih radi poštivanja pandemijskih mjera otvorili i ceremoniju u irskom Galwayu, na što možemo biti iznimno ponosni. Ovo je dosad najveći pothvat šireg projekta “Povežimo se baštinom” i najkapitalniji projekt osim škole na području Viškova. Ovaj objekt mijenja ne samo turističku sliku Viškova, već daje vrijednost i Urbanoj aglomeraciji Rijeke, naglasio je Filipović.