Uspješno

Pomoć u kući u Matuljima dobila 63 korisnika

Marina Kirigin

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Osigurana je svakodnevna pomoć i poboljšanje života osobama starije dobi s područja Matulja i Mošćeničke Drage, a na projektu je radilo sedam ženaSmanjen je broj nezaposlenih žena, s naglaskom na duže nezaposlene i teže zapošljive skupine. Ukupno je na projektu radilo sedam žena. Provedena je njihova edukacija i osposobljavanje za konkurentno natjecanje na tržištu rada.


Žene su pohađale edukaciju i stručno usavršavanje prema vlastitom izboru. Osigurana je i svakodnevna pomoć i poboljšanje života osobama starije životne dobi s područja Matulja i Mošćeničke Drage.


Točnije, za 63 korisnika pružena je usluga pomoći u kući (55 osoba s područja Matulja i osam s područja Mošćeničke Drage).
Sve ovo rezultati su projekta »Pomoć u kući za naše starije i nemoćne« u sklopu poziva »Zaželi – program zapošljavanja žena faza II«, projekta koji završava u travnju ove godine, a koji je uspješno priveden kraju zajedničkim snagama Općine Matulji, Općine Mošćenička Draga, Gradskog društva Crvenog križa Opatija, Centra za socijalnu skrb Opatija te Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područne službe Rijeka.


Na konferenciji za novinare u uredu matuljskog načelnika Vedrana Kinkele istaknuto je da je tijekom provedbe i promidžbe projekta iskazan veliki interes i potreba korisnika za ovom vrstom socijalne usluge.


Kinkela je naveo da je vrijednost ovog projekta u iznosu od oko 650.000 kuna financirana u stopostotnom iznosu bespovratnim sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda te Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.


Načelnik Općine Mošćenička Draga Rikardo Staraj rekao je da je s početkom projekta na području Mošćeničke Drage pobuđen i interes za ovu vrstu usluge te da korisnici sve češće postavljaju pitanje da li će se ovakav projekt ponoviti.


Ravnateljica GDCK-a Opatija Đana Pahor rekla je da je na projektu zaposleno sedam žena za radno mjesto gerontodomaćica koje su se tijekom provedbe projekta educirale i za zanimanja po vlastitom izboru.


Tri djelatnice educirale su se za njegovateljicu, dvije za wellness terapeuta i dvije za maserke kupeljarke. Navela je da je ovim projektom postignut krajnji cilj, a to je deinstitucionalizacija i poboljšanje kavlitete života krajnjih korisnika u vlastitom domu te zapošljavanje i potencijalna konkurentnost na tržištu rada žena nakon završenog projekta.


Vlatka Marjanović-Petanjek, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Opatije, istaknula je da je uloga Centra bila provjera prihvatljivosti korisnika usluge pomoći u kući u cilju izbjegavanja dvostrukog financiranja usluge, dok je Željko Marković iz riječkog HZZ-a upoznao s važnošću ovakve vrste projekta zbog mogućnosti zapošljavanja teže zapošljivih skupina osoba.


Voditelj projekta Teodor Babarović iz Općine Matulji zahvalio se partnerima na projektu, rekao je da je cilj bio pružiti podršku za 42 korisnika pa je time jedan od ciljeva i premašen.