PROJEKT ZA SKIJAŠE

Počela izgradnja nove žičare Radeševo na Platku: Bit će duga 800 metara

Sanja Gašpert

Žičara će imati devet stupova te 114 stolica, a na dio njih bit će postavljeni nosači za bicikle.PLATAK – Primorsko-goranska županija putem Goranskog sportskog centra kreće u izgradnju nove žičare na Platku, koja je povjerena zajednici ponuditelja koju čine tvrtke Strucon i Bartholet MASCfiuman Hinenbau AG. Riječ je o četverosjedežnici duljine 800 metara, žičara će imati devet stupova i 114 stolica, a na njih dvadeset bit će instalirani nosači za bicikle. Rok za izvođenje radova je sedamnaest mjeseci.


Povodom početka radova izgradnje nove žičare Radeševo, na Platku je održana konferencija za novinare na kojoj su predstavnici investitora i izvođača radova medijima predstavili projekt i aktivnosti koje će se prilagoditi dinamici i uskladiti s uvjetima predstojeće skijaške sezone. Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina tom je prigodom istaknuo kako će se izgradnjom ove suvremene žičare zaokružiti veliki investicijski ciklus ulaganja u Regionalni sportsko-rekreativni i turistički centar – RSRTC Platak, čime će Platak postati značajna točka turističkih i rekreativnih događanja u Hrvatskoj i regiji.

– Do sada smo uložili sedamdeset milijuna kuna u Platak, a slijedi dodatnih trideset milijuna kuna za žičaru. Da smo na pravom putu govori nam brojka od čak trideset tisuća posjetitelja. Važno je građanima ponuditi sadržaje u cijelom Gorskom kotaru i ovdje, na spoju primorja i gorja na Platku, istaknuo je župan Komadina, dodajući kako je u konačnici cilj da područje postane zona bazičnih priprema sportaša i kandidature Županije, Delnica i ostalih gradova i općina za Zimsku univerzijadu.


Pročelnik Upravnog odjela za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima Ljudevit Krpan i pročelnica za sport, kulturu i tehničku kulturu Sonja Šišić također su istaknuli značaj ove povijesne investicije u Platak, čija je sadašnja žičara izgrađena prije više od 40 godina.


Direktor Goranskog sportskog centra Alen Udovič osobito je zadovoljan što je ovaj projekt napokon krenuo u realizaciju, unatoč izazovima koje donosi priprema nove skijaške sezone, čije će aktivnosti sada biti potrebno uskladiti i s dinamikom gradilišta. Naime, osim izgradnje žičare, izvode se radovi i na sustavu zasnježenja Baby staze i staze Pribeniš, koji bi trebalo biti gotovo do prosinca ove godine. Novinarima se obratio i predstavnik izvođača radova Erol Sarvan, koji je rekao kako će se nastojati maksimalno prilagoditi organizaciji rada tijekom skijaške sezone i završiti radove u predviđenom roku.