PRETJERANE POVLASTICE

“Po čemu je Mamula drukčiji od nas?”: Gradonačelnik Vrbovskog proziva zamjenika župana zbog službenog auta

Marinko Krmpotić

Foto Grad Vrbovsko

Foto Grad Vrbovsko

Petar Mamula gotovo svaki dan dolazi službenim automobilom u Gomirje, iako tu ne stanuje jer živi u Delnicama. Tu ima farmu ovaca na kojoj marljivo radi. No, iz Županije nismo mogli dobiti podatke o njegovim dnevnicama kako bismo vidjeli kako je moguće da je gotovo svaki dan na terenu u Gomirju – govori Dražen Mufić



VRBOVSKO – Nisam u predizborno doba želio pokrenuti ovo pitanje, ali sad kad su izbori gotovi, jednostavno moram skrenuti pažnju na niz čudnih stvari koje se odvijaju u radu Petra Mamule, zamjenika primorsko-goranskog župana iz redova srpske nacionalne manjine – govori gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić, napominjući da je javnost prva razina koju obavještava o ovom problemu, a idući su koraci vezani uz zaštitu na razini važećih zakona jer je, po njemu, niz tih zakona prekršen i javna tijela na to moraju reagirati.


»Koliko ima posla?«


– Već godinu i pol dana, iako su zakonski propisi na našoj strani, ne uspijevamo dobiti tražene podatke o količini novca i načinu njihova trošenja vezanom uz njegovo radno mjesto u Primorsko-goranskoj županiji. Zato se pitam po čemu je on to drukčiji od svih nas i kako to da ne smijemo dobiti podatke o korištenju službenog vozila, dnevnicama i putnim nalozima? Problem je, po meni, u tome što on ima jako malo posla, ako ga uopće i ima, a to znači da ima izuzetno puno slobodnog vremena. A kako uz odličnu plaću ima pravo i na korištenje službenog automobila, događa se nešto što sve više iritira sve veći broj ljudi. Naime, gospodin Mamula – a o tome imamo fotodokumentaciju – gotovo svaki dan dolazi tim automobilom u Gomirje, iako tu ne stanuje jer živi u Delnicama.


U Gomirje dolazi jer tu ima farmu ovaca na kojoj marljivo radi. I to bi bilo u redu i za svaku pohvalu, da za svaki dolazak ne koristi službeni automobil. Svaki je dan taj automobil tu po nekoliko sati pa se pitam gdje je njegovo radno mjesto, ima li on nekih obveza biti na poslu i kontrolira li to netko.




Zbog svega toga, a na primjedbe brojnih ljudi, pred više od godinu i pol dana, zatražili smo od Primorsko-goranske županije, čiji je on zaposlenik, podatke o tome kako i za što koristi službeni automobil. Na te naše zahtjeve dostavljeni su nam samo podaci o njegovoj plaći – koji su i inače javni – te troškovi vezani uz korištenje održavanja automobila i plaćanja raznih računa županijskom karticom. No, kad tražimo podatke o dnevnicama kako bismo vidjeli kako je moguće da je gotovo svaki dan gospodin Mamula na terenu u Gomirju, onda je to nemoguće dobiti.


PGŽ: Prikupljanje traženih podataka je opterećenje

Još 19. lipnja 2020. godine službenik za informiranje PGŽ-a na adresu Grada Vrbovskog poslao je rješenje kojim se »odbija zahtjev Grada Vrbovsko za ostvarivanjem prava na pristup informacijama kojim su zatražene informacije koje se odnose na g. Petra Mamulu«.
– Podnositelj je zahtjevom zatražio vrlo veliku količinu raznovrsnih informacija i podataka vezano uz primjenu naknade i po kojoj osnovi, primanja dnevnica i drugih materijalnih troškova, reprezentacija, naknada za prijevoz i-ili trošak vozila ukoliko ga je isti dobio na korištenje, trošak po kreditnim i drugim karticama, trošak smještaja u hotelima bilo u Hrvatskoj ili inozemstvu, preslike putnih naloga za službena putovanja u Hrvatskoj i u inozemstvu, kao i relacije i broj prijeđenih kilometara koji se odnose na zamjenika župana Petra Mamulu, u periodu sve od 2013. godine do danas. Nedvojbeno je da traženo predstavlja opterećenje rada i redovitog funkcioniranja tijela javne vlasti, odnosno nadležnih službi i upravnih tijela PGŽ-a. Naime, za prikupljanje svega traženog potrebno je istražiti mnogobrojnu arhivsku građu u papirnatom, kao i u elektroničkom obliku, što zahtijeva mnogo vremena i ljudskih resursa, što sve uz redovan rad i funkcioniranje službi predstavlja veliko opterećenje – piše Martina Požarić, službenica za infomiranje.

Umjesto toga meni je, nedugo nakon što sam tražio te podatke, iz Županije stigao zahtjev za dostavom mojih podataka o putnim nalozima, dnevnicama i korištenju automobila. Dakle, sve ono što sam ja tražio vezano uz njega, oni su zatražili od mene. Naravno da smo sve prikupili i poslali Županiji. Recimo, Mamula tim automobilom redovno ide na utakmice Gomirja. Bi li baš tako trebalo biti? Zar ne može za to uzeti svoj automobil? I zašto podatke o tome ne možemo dobiti? Jer, ako je odlazak na te utakmice ili odazak na farmu ovaca u planu njegova rada, zašto to ne predstaviti javnosti pa će sve biti u redu? – konstatira Dražen Mufić.


»Sve je u postupku«


Na naša pitanja vezana uz optužbe koje iznosi gradonačelnik Mufić, stigao je odgovor iz kabineta župana Zlatka Komadine.


– Vezano za upit gospodina Mufića, sve je u postupku i bit će mu dostavljeno. Gospodin Petar Mamula kao zamjenik župana koji obavlja svoju dužnost na području cijele županije, s naglaskom na Gorski kotar, ima na raspolaganju službeni automobil za službene svrhe. Pravo dužnosnika na službeni automobil utvrđeno je Odlukom o plaćama i drugim pravima Župana i zamjenika Župana Primorsko-goranske županije koju je donijela Županijska skupština. Zamjenik Mamula ima mjesto prebivališta u Gomirju – piše u odgovoru PGŽ-a.