Uručena povelja

Plenković postao počasni građanin Ličko-senjske županije: “Ovo je stimulacija da radimo još više”

Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Priznanja za životno djelo dodijeljeno je posthumno Mati Čopu za gospodarske projekte, Marinu Ćaćiću i Josi Starčeviću-Ćeli za doprinos u sportu i Milanu Kranjčeviću za životno djelo.GOSPIĆ – Obilježavanje Dana Ličko-senjske županije i rođendana dr. Ante Starčevića započelo je jutros polaganjem vijenaca na njegovu spomen-bistu u Velikom Žitniku i komemoracijom za poginule branitelje i civilne žrtve rata u Gradskom groblju u Gospiću.


Na svečanoj sjednici Županijske skupštine Ličko-senjske županije koja se održala u gospićkom kinu  “Korzo” nazočili su   predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, koji je od danas počasni građanin Ličko-senjske županije,potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, državni tajnici, saborska zastupnica Anta Pocrnić Radošević, predstavnici Ličko-senjske županije, nekolicina župana, Vladimir Šeks te veleposlanik Ukrajine u Republici Hrvatskoj  Vasyl Kyrylycho.Govoreći o radu Županijske skupštine predsjednik toga tijela Marijan Kustić istaknuo je kako je dolaskom na vlast nove političke garniture HDZ započela snažna ekspanzija ovog dijela Hrvatske koja se očituje razvojem infrastrukture i implementiranjem brojnih projekata. Župan Ernest Petry je u svojem izlaganju nekoliko puta prekidan pljeskom krcate dvorane.
-Ponosni smo što čuvamo uspomene na naše korijene i zaslužne ljude. Od Oca Domovine, preko bana Jelačića do dr. Franje Tuđmana. Poštovani premijeru Plenkoviću, ministre Medved, državni tajnici i dragi prijtelji. Dobro nam došli u zemlju vukova, medvjeda i sokolova. Naša je županija na glasu po mnogim ljepotama i prirodnim bogatstvima. Nikada nismo stvarali podjele pa su nam dobrodošle ideje svih ljudi dobre volje. Za ličko-senjskog župana sam izabran 30. svibnja prošle godine, na dan kada je moj pokojni otac u Hrvatskom saboru dao prisegu.Svjestan sam ogromne časti, ali i odgovornosti. Naša snaga je u ljudima, u povjerenju koje imamo iz svih naših Gradova i Općina. Zato pitam ima li nam uzvišenijeg cilj od dobrobiti naših ljudi. Naša snaga je u našem jedinstvu pa moram reći kako je časno doživjeti situacije kao iz 1990. godine kada smo na poziv dr. Tuđmana gotovo svi do jednoga znali kuda ćemo se svrstati i kojim putem krenuti, rekao je župan Petry i izlaganje završio riječima: Živjela nam Hrvatska, živjela Ličko-senjska županija, slava Ukrajini!


Ukrajinski veleposlanik Vasyl Kyrylycho se u vrlo emotivnom govoru još jednom zahvalio Republici Hrvatskoj na iskrenoj skrbi za njegove izbjegle sunarodnjake.


-Vidim da vi izuzetno poštujete svoje mrtve i sjećate se svih žrtava Domovinskog rata. Nažalost, u našoj Domovini se vodi krvava agresija, ruše se gradovi, ubijaju civili. Hrvatska je nedavno prošla rat i otuda vaše ogromno razumijevanje za ukrajinske tragedije. Od sunarodnjaka sam doznao kako su ovdje izuzetno toplo primljeni, da su ih svi građani iskreno prihvatili. Hvala vam na tome – rekao je veleposlanik Vasyl Kyrylycho.Na svečanoj sjednici uručena su broja priznanja i nagrade, a za počanog građanina Ličko-senjske županije proglašen je premijer Andrej Plenković koji je u svojem govoru isticao izvrsnu suradnju koju ima s županom Petryjem.


-Dragi prijatelji, uvaženi Ernest, poštovani Marijane i Anita. Drage Ličanke i Ličani, Ukrajinke i Ukrajinci. Ugodno je danas biti s vama i dijelom ove svečanosti. Nalazimo se u Županiji koja ima herojsko srce. Ličko-senjska županija je naša najveći prostor, ali nažalost s najmanjim brojem stanovnika. Zemljopisno spajate kontinenatalnu i primorsku Hrvatsku, vi ste poveznica Zagreba i Dalmacije, preko vas idu mnoge prometne rute, prijevoz putnika i roba. Ovoj Županiji treba pomoć. Demografski je osakaćena, rat je učinio svoje, a slično je i s gospodarstvom.


Vi ste izuzetno zaslužni što je Hrvatska opstala, nikada se Lika nije predavala. Nalazite se na području dva nacionalna parka, tu je Park prirode Velebit i mnoga zaštićena područja. Ono što je dobro, vi ste valorizirali ta bogarstva. Činjenica da je ova Vlada stalno na terenu, da smo stalno skupa, pomaže ukupnoj revitlizaciji, dogovorima i ravnomjeran razvoj cijele Hrvatske. Vaše proglašenjem mene osobno za počasnog građanina Ličko-senjske županije doživljavam kao odličnu gestu, kao priznanje meni kao premijeru i mojim suradnicima da smo unatrag šest godina radili dobro. Ovo je stimulacija da radimo još više, da još bolje osnažimo vaš fiskalni kapacitet i poboljšamo standard ovdašnjih ljudi, zaključio je Andrej Plenković.


Javno priznanje dodijeljeno je ministru branitelja Tomi Medvedu, kao i mnogim humanitarcima koji su se na djelu iskazali u prihvatu i smještaju ukrajinskih izbjeglica: NP Plitvička jezera, hotelu „Ana“ iz Gospića i restoranima „Maki“ i „Prašina“. Za kulturni doprinos nagrađena ja otočanka Manja Kostelac Gomeričić, za požrtvovnost DVD Sinac i humanost GD Crvenog križa Gospić. „Dobri duh“ Brinja je Vlado Dasović koji je također dobio Javno priznanje.


Priznanja za životno djelo dodijeljeno je posthumno Mati Čopu za gospodarske projekte, Marinu Ćaćiću i Josi Starčeviću-Ćeli za doprinos u sportu i Milanu Kranjčeviću za životno djelo. Na koncu svečanosti je zbor čiji su članovi iz Kijeva, Lavova i Harkina otpjevao pjesmu „Slava Ukrajini“!