DEVASTIRANI BISER

Peticija građana Malinske natjerala Općinu na akciju! Van snage stavlja se plan uređenja Haludova, uznemirio se i ruski vlasnik

Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Cilj je ponajprije zaštita prostora od njegove daljnje devastacije, no ta će zona i nadalje ostati u obuhvatu turističkog zemljišta, dok će se dosad nekonzumirana zona Haludovo II prepoloviti, poručio je načelnik.MALINSKA – Da su iz faze upozoravanja Malinskari sad konačno prešli u fazu aktivnog djelovanja po pitanju zaštite svog prostora od šteta koje turističkom imidžu i ambijentalnom skladu tog otočnog središta već predugo čini devastirano Haludovo, potvrdio nam je općinski načelnik Robert Anton Kraljić. Informiravši nas da su se koncem prošlog tjedna sastali članovi općinskog Odbora za prostorno planiranje s predstavnicima tvrtke kojoj je povjerena izrada prostornoplanskih dokumenata, Kraljić nam je obznanio da su ondje konačno i službeno pokrenuti mehanizmi kojima će lokalna uprava sad »zasvirati drugačiju melodiju« od one koja se, barem kad je Haludovo u pitanju, dosad iz njihovih ureda mogla čuti.


– Dijelom zahvaljujući peticiji koja je brojnošću svojih potpisnika pokazala da je najveći dio lokalne javnosti sklon čak i najradikalnijim mjerama rješavanja problematike tog zapuštenog hotelskog kompleksa, prošlog je tjedna održana sjednica spomenutog Odbora na kojoj su s urbanistima detaljno »pretresene« neke od mogućnosti koje nam, kao isključivim nositeljima prava provođenja prostorne politike na području naše lokalne jedinice, stoje na raspolaganju.


Nakon što smo od urbanista dobili sve odgovore, uputili smo ih na pokretanje postupka koji će već u skorijoj budućnosti rezultirati ukidanjem danas važećega Detaljnog plana uređenja zone Haludovo. Drugim riječima, izrađivačima prostornoplanske dokumentacije dano je zeleno svjetlo za početak postupka kojim će taj dokument biti stavljen van snage, ali i za usklađenje ostalih odredbi slijedom kojih će, po ukidanju DPU-a, za zonu Haludova početi vrijediti znatno općenitije i »krutije« odredbe plana višeg reda – budućeg Urbanističkog plana uređenja. Cilj je ponajprije zaštita prostora od njegove daljnje devastacije propadanjem, objašnjava načelnik ističući da će spomenuta zona i nadalje ostati u obuhvatu turističkog zemljišta.


»Kresanje« zone II
– Općina u svim svojim postupcima, i dosadašnjim i budućim, inzistira na zakonitosti svog postupanja pa se tako niti to turističko zemljište ne može na zakonit način »potezom pera« prenamijeniti u zelenu zonu, kako to sad traže neki, zbog stanja stvari opravdano revoltiranih, inicijatora i potpisnika građanske inicijative koju razumijem i u njenoj biti podržavam.


Međutim, istu tu turističku zonu koja kao takva egzistira već više od 40 godina možemo učiniti takvom da će njenom vlasniku, tko god on bio, u budućnosti biti značajno zahtjevnije realizirati bilo kakva ulaganja, i to stoga što će iz pozicije u kojoj je danas, a u kojoj je slijedom važećeg DPU-a već sutra moguće ishoditi građevinsku dozvolu, ono biti vraćeno nekoliko koraka unatrag, objašnjava Kraljić s čime će se, kaže, za oko mjesec dana moći detaljno upoznati i cjelokupna javnost. – Toliko će nam vremena otprilike trebati da spomenuti potez pretočimo u formalni prijedlog o kojem će se moji sumještani moći izjasniti na javnoj raspravi koja će tada biti organizirana.


Abramyan se raspituje


Ujedno će, osim ukidanja DPU-a zone Haludovo, u istom »naletu«, a temeljem drugog zaključka Odbora za prostorno planiranje, za polovicu njene sadašanje površine biti »skresana« do danas uopće nekonzumirana turistička zona Haludovo II u neposredenom susjedstvu devastiranog kompleksa u vlasništvu kontroverznog ruskog investitora Are Abramyana. Na pitanje što će ruski vlasnik novim potezima lokalne uprave izgubiti, Kraljić kaže da će, nakon 15-godišnje neodlučnosti i inertnosti, vlasnik Haludova iz svojih ruku ispustiti mogućnost realizacije svega onog što je sam ondje zapravo i htio (g)raditi, a s čime općinska uprava i lokalna zajednica zapravo i nisu imale problema.


– Problem su bile jedino njegove želje za zatvaranjem obalnog pojasa, odnosno za koncesijom zatvorenog tipa na pomorskom dobru u cjelini te zone koja se se proteže na 36 hektara, od čega 26 na kopnu. Znamo da nikoga, pa tako ni Abramyana ne možemo natjerati da sa svojim vlasništvom čini ono što sam ne želi, odnosno ono što mi hoćemo. Legalisti smo i svjesni činjenice da njegovo dosadašnje postupanje, iako nije bilo racionalno, nije nezakonito pa stoga niti ne očekujemo da naš problem rješava bilo koja državna institucija, jer za to nema niti pravnoga temelja.


Kraljić: Vlasniku predstoji višegodišnje čekanje

– Općina Malinska-Dubašnica, a s njom i ja osobno, ni sa kim nismo u svađi pa smo i po pitanju Haludova i nadalje spremni razgovarati sa svakim tko u smislu njegove revitalizacije bude imao ozbiljnih i na zakonima ove zemlje utemeljenih planova. Tako je bilo dosad, a tako će biti i ubuduće, zaključio je načelnik Kraljić ponovivši da će, provede li se već »zakotrljani« postupak ukidanja važećeg DPU-a zone Haludovo u djelo, umjesto mogućnosti promptnog ishođenja dozvola za gradnju, vlasnik kompleksa biti stavljen u poziciju višegodišnjeg čekanja izrade novih, kako je rekao, općenitijih, ali i »krućih« prostornoplanskih dokumenata.

Jednako tako, svjesni smo da je prostorno planiranje naša ingerencija te ćemo stoga, kroz poduzimanje mjera koje nam stoje na rapologanju, svakom, pa tako i ovom vlasniku nekretnina pokazati da znamo štititi javne interese. Nadam se da će vlasnik Haludova, makar u 5 do 12, ipak shvatiti da mu je bolje iskoristiti mogućnosti koje danas ima i to stoga što ih sutra više neće biti, barem ne u ovom obliku, završio je Kraljić otkrivši da su proteklih dana, nakon što je u javnost izašla najava da Općina pokreće postupak stavljanja van snage DPU-a zone Haludovo, lokalnu upravu kontaktirali predstavnici ruskog vlasnika tog hotelskog »grada duhova«, raspitujući se za tijek i ciljeve postupka koji je, reći će neki, trebao biti i prije pokrenut.