OBNOVA NAKON POŽARA

Otvoreni renovirani prostori Udruge mladih Korak ispred u Kružnoj ulici

Vladimir Mrvoš

Foto V. MRVOŠ

Foto V. MRVOŠ

Udruga UMKI od osnivanja davne 1998. godine osmišljava i provodi projekte koji za cilj imaju unapređivanje ukupnog života mladih od 15 do 30 godina, zaštitu prava mladih, njihovo ekonomsko i socijalno osnaživanje i uključivanje u zajednicuRIJEKA – Od 1999. godine počinje i obilježavanje svjetskog dana mladih 12. kolovoza. Stoga je sasvim prigodno da je UMKI, najstariji Regionalni info-centar za mlade u RH, čiji je prostor nastradao 6. siječnja u velikom požaru, nakon potpunog renoviranja svih prostora stradalih u požaru, ponovno otvario renovirane prostore i svoja vrata u Kružnoj 8, baš 12. kolovoza.


Udruga UMKI od osnivanja davne 1998. godine osmišljava i provodi projekte koji za cilj imaju unapređivanje ukupnog života mladih od 15 do 30 godina, zaštitu prava mladih, njihovo ekonomsko i socijalno osnaživanje i uključivanje u zajednicu. Cilj UMKI-a je otvarati nove mogućnosti za mlade sukladno njihovim potrebama i smjernicama EU i Republike Hrvatske, osvješćivanje i osnaživanje mladih za preuzimanje aktivne uloge u pozitivnim društvenim promjenama i socijalnu inkluziju. Udruga ima u svom programu djelovanja i definiranje javnih politika, promoviranje i implementiranje dobre prakse rada s mladima na lokalnoj i nacionalnoj razini, promoviranje svih oblika edukacije i cjeloživotnog učenja, promoviranje jednakosti i tolerancije među mladima bez obzira na spol, dob, rasu, nacionalnost i vjeroispovjest, promoviranje i djelovanje po načelima društvenog poduzetništva.


– Udruga kontinuirano i sistemski prati i elaborira ukupnost stanja života populacije mladih, pokreće inicijative i predlaže projekte i mjere za poboljšavanje uvjeta za razvoj mladih i njihovih potencijala. Kreirani programi i projekti koji se provode u Centru gotovo u potpunosti ostvaruju ciljeve navedenih područja usmjerenih ka cjelovitom razvoju mladih u lokalnoj zajednici, kaže Zoran Stevanović, izvršni direktor UMKI-a.

Područja na kojem je UMKI već godinama prepoznat i van okvira Hrvatske su su obrazovanje, profesionalno osposobljavanje i usavršavanje u kontekstu cjeloživotnog učenja, zapošljavanje i poduzetništvo, socijalna zaštita i uključivanje, zdravlje i zdravstvena zaštita, aktivno sudjelovanje mladih u društvu u poručju kulture, a akcenat je posebno na boljem snalaženju mladih u europskom i globalnom okruženju. U tom cilju udruga kontinuirano vrši povezivanje lokalne vlasti, institucija, gospodarstva i građanstva, javno zagovaranje poboljšanja i realiziranja politike za mlade, na svim nivoima usklađujući aktualnu politiku prema mladima u Europi i svijetu.


– Još 2012. inicirali smo potpisivanje Povelje o partnerstvu i suradnji s Regionalnim info centrom za mlade sa svih 14 jedinica lokalne samouprave u Primorsko-goranskoj županiji kao i susjednim županijama s ciljem unaprijeđenja djelovanja mladih i za mlade u društvu, napominje Stevanović, te napominje da će ponovo mladi iz cijele županije imati svoj prostor za djelovanje na raznim područjima svog interesa.


Nakon požara u kojem su potpunosti izgorjele prostorije udruge velika zahvala ide brojnim volonterima i prijateljima koji su sudjelovali u renovaciji i obnovi, a to su Filip Šutija, Hrvoje Klobučar, Stjepan Rukavina, djelatnice DMS-a PGŽ Dijana i Koni, Marko i Erik Mrzljak, Ermin Ibrahim, Antonio Jelenčić, Ibro Stolokaj, Maša i Laia Stevanović, Damir Macan, Miroslav Čolakovac, Sadik Krasnić, Goran Čandrlić, Luka Labrović, Dario Bognolo, Miodrag Žeželić, Aleksandar i Marko Salević, Vinko Maretić, Damjan Babić, Duško Diklić, članovi Centra za poticanje darovitosti i ostali. U susret su nam izašli svojom pomoći i grad Rijeka, Rumat, Triglav osiguranje, Tiskara Zambelli, Fotokopirnica Scripta, Radio Korzo, Udruga Urbani separe, Cosmo gym, Atelier Georgette Yvette Ponté, OKC Palach, Frizerski salon Chic, i još jednom im zahvaljujemo na nesebičnoij pomoći, kaže Stevanović.