TRADICIONALNI FESTIVAL

Otvorene Lubeničke večeri: Izvedbu opere Nikola Šubić Zrinjski nije spriječila ni kiša

Walter Salković

Foto Walter Salković

Foto Walter Salković

Umjesto uobičajenog podizanja festivalske zastave koja se za vrijeme održavanja festivala vijori u Lubenicama, ovom prilikom je Franka Medarić pročitala pjesmu otočnog pjesnika Valtera Mužića „Zustajte ovdeka“, svojevrsnu himnu Lubeničkih večeri.CRES – Jednom od najpopularnijih hrvatskih opera, Zajčevim djelom Nikola Šubić Zrinjski, započele su ovogodišnje Lubeničke večeri. Zbog najavljenog lošeg vremena ta popularna ljetna manifestacija nije otvorena u Lubenicama, nego u klaustru Samostana sv. Frane u Cresu koji je zaklonjen od vjetra, a zbog poneke kapi kiše koja je zaprijetila instrumentima sama opera izvedena je u franjevačkoj crkvi.
Tijekom ceremonije otvaranja publici su se obratili umjetnička ravnateljica festivala Lidija Horvat Dunjko, zamjenica župana Marina Medarić, te Zdravko Zima, posebni savjetnik za kulturu predsjednika Zorana Milanovića koji je pokrovitelj festivala.


– Danas smo okruženi bukom sa svih strana kao pandemijom, posebice mi koji živimo u velikim gradovima. Da bi bio moguć jedan ovakav koncert treba zadovoljiti dva uvjeta. Jedan je tišina, a drugi su izvrsni umjetnici. S obzirom na ambijent u kojem se nalazimo i s obzirom na protagoniste koje ćemo večeras slušati vjerujem da ovaj koncert neće biti običan, vjerujem da će biti čaroban, rekao je Zima otvarajući manifestaciju.

Umjesto uobičajenog podizanja festivalske zastave koja se za vrijeme održavanja festivala vijori u Lubenicama, ovom prilikom je Franka Medarić pročitala pjesmu otočnog pjesnika Valtera Mužića „Zustajte ovdeka“, svojevrsnu himnu Lubeničkih večeri.


Operu Nikola Šubić Zrinjski Ivana pl. Zajca, doduše u nešto skraćenoj verziji, izveli su članovi zagrebačke Opere bb, prvog hrvatskog komornog opernog kazališta, uz sudjelovanje domaće klape Burin. U ulozi Zrinskog nastupio je Ronald Braus, njegova supruga Eva bila je Lidija Horvat Dunjko, a njihova kći Jelena Antonia Dunjko.


Ovogodišnje, 32. Lubeničke večeri, sastojat će se od još dva koncerta. Sljedeći petak nastupit će Duo Inspiratus (Vladimir Kossjanenko i Petar Čulić), a na trećem i posljednjem koncertu Zagrebački kvartet. Organizator festivala je Grad Cres, a financiraju ga Turistička zajednica grada Cresa, Ministarstvo kulture, Primorsko-goranska županija, Cresanka d.d. i manji sponzori.